Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.10.1970

Delo, Šport: ... Program revije alpinističnih filmov

Kakor smo že poročali, bo v Kranju 10. oktobra ob 20. uri (kino Center), 11. oktobra ob 10. uri (kino Storžič) in 12. oktobra ob 18. uri (kino Storžič) revija izbranih alpinističnih filmov z XIX. mednarodnega festivala alpinističnih filmov v Trentu (Italija). Revijo so pripravili revija STOP, INTERFILM FESTIVAL in TURISTIČNA POSLOVALNICA CREINA. Na programu bo pet filmov.
Odwrot (Poljska) ali po naše Spust obravnava zgodbo o dveh planincih, ki se znajdeta v težavah. Eden je ranjen, in njegov tovariš odide po pomoč in ga pusti samega. Priča smo nevarnemu in napornemu spustu človeka, ki se bori z utrujenostjo in strahom v želji, da reši tovariša. Film je bil nagrajen z »Zlatim encijanom« za najboljši planinski film. Jirishanca li Cervino delle Ande (Jirishanca, andski Matterhorn, Italija). Andski vrh Jirishanca je zelo podoben evropskemu Matterhornu, ki je postal že sinonim za gorsko lepoto. Odprava, ki jo je vodil Riccardo Cassin, je opravila vzpon na to goro in o tem
posnela film. Na festivalu je film dobil posebno pohvalo žirije.
The Climbers (Plezalci, Velika Britanija). Film nazorno prikazuje tehniko plezanja. Na festivalu je bil nagrajen z »Zlatim encijanom«. Morte di un Stambecco (Kozorogova smrt, Italija). Kozorogovo življenje je dolgo okoli 15 let. Pogosto pa se zgodi, da mu človek usmiljeno skrajša predsmrtne muke. Film prikazuje dogodke, ki jih v svojem življenju doživlja star kozorog. Film je dobil nagrado »CIDALK«.
Eiger 69 - Der Weg del Japaner (Eiger 69 - pot Japoncev, Nemčija). Preteklo poletje je skupina japonskih alpinistov preplezala novo smer v severni steni Eigerja. Jeseni so vzpon ponovili Nemci in s kamero zabeležili svoje vtise. Film je bil na festivalu nagrajen z zlato kolajno in nagrado 500.000 lir, za najboljši alpinistični film.

Japonska invazija
Japonski alpinisti vsako leto znova poskrbe, da bi še bolj utrdili položaj alpinistične velesile. Za letošnjo jesen in spomlad 1971 pripravljajo samo v Himalajo kar osem ekspedicij.

 01.10.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.