Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.10.1990

Delo, Šport: ... Malo znana severna stena Nesthorna

V njej sta Furlan in Požgaj preplezala zahtevno prvenstveno smer
KRANJ - V sorazmerno malo znani steni (vsaj našim alpinistom) Nesthorna v Bernskih Alpah sta Vanja Furlan in Zvone Požgaj (oba AO Železničar) desno od Welzenbachove smeri splezala novo smer, ki sta jo posvetila Jeffu Halevu (slepemu rock glasbeniku).
V severno steno sta vstopila v sredo. 29. avgusta, ob 23. uri. Prvih 300 metrov (led in sneg naklonine 50 do 65 stopinj) sta plezala nenavezana. Srednji del stene (300 m. kombinirano plezanje) je najtežjih in sta zanj porabila 12 ur plezanja. Težave v skali so dosegale VI+ , A1, na vrhnje snežišče pa sta izplezala po strmem ozebniku (80/65 — 70 stopinj), v katerega pa sta prišla s pomočjo nihajne prečke. Zadnjih 300 metrov sta ponovno plezala nenavezana in po skupno 18 urah plezanja dosegla rob stene.
Sestopila sta v megli in snežnem metežu nazaj čez severno steno. Imela sta 16 spustov ob vrvi, 3 urni bivak, zjutraj pa tudi nekaj težav s plazovi. Pri spustu sta pustila vse kline v steni. Vznožje stene sta spet dosegla v petek, 31. avgusta, ob 13. uri.
Snežne razmere sta imela v steni zelo slabe, vremenske pa na srečo vsaj pri vzponu dobre. Smer, ki je visoka 900 metrov, sta dala kompleksno oceno ED. Takšna ocena gre malo tudi na račun nemogočih razmer. Predvidevata namreč, da se v dobrih razmerah stvar precej bolj poenostavi.

TOMO ČESEN

Za kategorizacijo do 5. oktobra
Podkomisija za kategorizacijo pri KA PZS obvešča vse alpiniste in plezalce, ki izpolnjujejo pogoje za katerega izmed razredov, da pošljejo seznam svojih vzponov. Kot je to običajno, je pri prvenstvenih vzponih obvezna skica smeri z vrisom v fotografijo. Tisti, ki prvič pošiljajo podatke za kategorizacijo pa morajo priložiti tudi osebni list.
Rok za prijave je petek. 5. oktober, podatke pa pošljite na naslov: Bogdan Biščak, Tržaška 54, 66230 Postojna.

T. Č.

Odprava A-A postavila tabor III
Trojko so postavili v globokem snegu na zahodnem grebenu, 7500 m visoko
KRANJ - Odprava Alpe-Adria Sagarmatha '90, ki ima za svoj cilj osvojitev Everesta, dovoljenje pa ima tudi za Lhotse, lepo napreduje. Tabor 1 (5950 m) so postavili (?) septembra, tri dni kasneje pa še tabor II (6350 m), ki stoji pravzaprav na začetku zahodne globeli oziroma je na koncu znanega ledenega slapu. Potem so s plezanjem nadaljevali v območju Ameriške smeri proti zahodnemu grebenu. Vmes (17. septembra) sta v bazo prišla že Janez Jeglič in Silvo Karo. Zahodni greben so dosegli 21. septembra, potem ko so dokončali pravzaprav prvenstveno varianto Ameriške smeri (1000 m, od 45 do 55 stopinj, zadnjih 150 m pa od 55 do 85 stopinj). Tabor III so postavili na višini 7500 metrov, in sicer 23. septembra. Do tu so skupno napeli 1600 metrov fiksnih vrvi. Poročajo, da jih je na zahodnem grebenu čakal globok sneg.
Glede zdravstvenega stanja sporočajo, da so vsi zdravi. Zaradi težav po stari poškodbi pa se nazaj v Trst vrača Marco Sterni, ki ga spremlja Mauro Petronio.

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Bencetova smer v Vevnici
Filip Bence (AO Tržič) je v soboto, 22. septembra, v severni steni Vevnice preplezal novo smer, ki poteka med Gilbertijevim in vzhodnim stebrom. Visoka je 600 metrov, težave je ocenil s V+, plezal pa je 3 ure.

Umetna stena tudi v Kamniku
V Sloveniji so v zadnjih dveh letih postavili že kar lepo število umetnih sten. Zdaj jo bodo dobili tudi v Kamniku. Otvoritev bo 12. t. m.

Klic divjine v Prišni glavi
Smer s takšnim imenom sta leta 1984 splezala v Prišni glavi Podgornik in Humar (VI, A2), tri leta kasneje pa sta prvo ponovitev opravila Počkar in Stritih (obenem tudi prva prosta ponovitev, VII+VII-, 700 m). Drugo ponovitev pa sta sedaj, 15. septembra, opravila Miro Fon in Peter Mežnar (oba Soški AO). Tudi onadva sta smer plezala prosto in njuno mnenje je, da so težave na dveh mestih VII, na treh mestih VII-, ostalo pa manj. Plezala sta 11 ur in pol.
Že meseca junija pa je Fon s soplezalcem v Trentarskem ozebniku ponavljal Smer za stare frike (VI, A1/V+). To je bila druga ponovitev te smeri in prva prosta ponovitev (VI+/VI-).

Tekma v Nürnbergu
Naslednje tekmovanje za svetovni pokal, ki se ga bodo udeležili naši predstavniki, bo od 1. do 4. novembra v Nürnbergu v ZRN. Našo reprezentanco sestavljajo pri moških Igor Jamnikar, Marko Lukič, Tedaj Slabe in Dorian Sue, pri ženskah pa Miranda Ortar in Simona Škarja.
Za open tekmovanje pa se seveda lahko prijavijo tudi še ostali, in sicer do srede, 3 t. m. na Planinsko zvezo Slovenije. Vsi (tudi reprezentanti) pa morajo računati na plačilo pristojbine za UIAA (65 švicarskih frankov) ter na štartnino organizatorja.

Nova smer v Bohinjski Beli
Desno od Profesorja Baltazarja jo je opremil in splezal Benjamin Ravnik. Ime ji je Vaterpolist, ocenil pa jo je VIII+. Ravnik je poleg tega z Iztokom Arnolom prosto na pogled ponovil smer Šimenc-Škarja v Dolgem hrbtu (VII+/VI1,VI).

Trije vzponi v Dolomitih
Marko Prezelj (AO Kamnik) in Benjamin Ravnik (AO Jesenice) sta sredi septembra obiskala italijanske Dolomite, točneje južno steno Marmolade in severno steno Velike Cine.
V Marmoladi sta splezala dve smeri. Najprej sta 13. septembra v sedmih urah prosto (VII-/ VI,V, 800 m) ponovila Via Ideale. Pri tem sta morala v izstopnem delu do roba stene izplezati po Ribi. Vzrok za to: stena je bila v tem delu smeri Via Ideale popolnoma umazana od odplak stranišča zgornje gondolske postaje!
Dva dni kasneje sta plezala novejšo smer (Giordani-Manfrini) Via Olimpo. Najtežji raztežaj v smeri ima oceno VII+ , vendar bi po njunem mnenju lahko bil ocenjen tudi za kakšne pol stopnje več. Tudi varovanje je slabo in tako sta se tu pomagala s krempeljci (dvakrat). V zgornjem delu ju je ujela sodra. Zato sta zadnje štiri raztežaje izpustila in se umaknila v Vinatzerjevo smer, ter po njej splezala do konca. Skupno sta za steno potrebovala 9 ur.
Že takoj naslednji dan pa sta v Veliki Cini v 3 urah prosto ponovila še smer Comici-Domai (VII-/VII + ,VI).


V Indiji 70 odprav
Jožef Nyka, urednik poljskega osrednjega glasila Taternik, poroča, da so indijske oblasti za letos izdale dovoljenja kar 70 odpravam iz 13 držav. Največ, kar 30 odstotkov, jih je britanskih, 15 odst. japonskih, od »vzhodnoevropskih« pa imajo menda registrirano le eno, in to - jugoslovansko (torej našo dvojico Jeglič - Karo). Imajo pa podatke, da je tudi letos v njihovih gorah nekaj neprijavljenih navez.
Kompleksnejšega pregleda o dosežkih seveda še ni. Iz posameznih poročil povzemamo, da je bila na Severnem Meruju (6450 m) huda nesreča, v kateri je izgubilo življenje troje ljudi. Uspešna pa je bila Indijsko-Tajvanska odprava na Saser Kangri (7672 m). Na vrhu je bilo kar 19 ljudi, med njimi 4 ženske,

Kangčendzenga
Odprava petih Poljakov (od tega so bile štiri alpinistke) in enakega števila Baskov se je letos namenila na tretji najvišji vrh s\teta, 8586 m visoko Kangčendzengo, enega od dveh osemtisočakov, na katerega se alpinistke še niso povzpele. Za vzpon so si izbrali Britansko smer s severa, vodstvo pa je prevzela Anna Czerwinska iz Varšave. Bazni tabor so postavili 27. marca na Pangpemi (5150 m), po 18-dnevnem pristopu. Postavili so tri višinske tabore, ki so jih v nadaljevanju vse prestavili višje (5500-5800 m, 6500-6700 m in 7200-7400 m). Bilo je malo snega, trd led in slabo vreme ... Prvi poskus so opravili (izT3) 13. maja, toda kmalu ga je prekinil hud veter. Najvišje se je povzpel Ig-natio Ochoa de Olza, ki je dosegel 7800 m.

Američanke trikrat prve
Ameriške alpinistike so opravile prvi ženski pristop na Anapurno (1978) in Čo Oju (1984), letos pa še na Makalu (8463). Kot je znano, se je 18. maja letos nanj povzpela Kitty Calhoun Grisson v navezi z Johnom Schuttom, in to — kar najprej poznavalci kar niso hoteli verjeti— po zahtevnem Francoskem (Zahodnem) razu! Šest članska ameriška odprava, ki jo je vodila prav omenjena alpinistka (1987 se je povzpela že na Daulagiri), je delovala brez višinskih nosačev in dodatnega kisika, postavili pa so štiri višinske tabore, zadnjega na višini 7780 m.

OD TOD IN TAM

Slaba sezona v Pakistanu
Kot izgleda, letošnja sezona v pakistanskih gorah ne bo posebno uspešna. Bilo je sicer precej odprav, predvsem na Gašerbrum I in II, toda z malo ljudmi. Po doslej znanih podatkih (poroča general Mirza) sta na Nanga Parbatu uspeli le 2, največ 3 odprave. Nekateri naj bi prišli tudi na Broad Peak, če se niso »zadovoljili« s predvrhom (Rocky Summit, 8031 m).
Prva bolgarska odprava v Karakorum se je končala le z delnim uspehom. 8-članska ekipa (društvo Ambarica, Trojan), ki jo je vodil Minko Zankovski, je do višine 7000 m postavila štiri tabore. Poslabšanje vremena jim je trikrat prekrižalo načrte, v zaključnem vzponu pa so Zankovski, Emanuil Dejanov in Todor To-dorov dosegli samo predvrh (8031 m). V odpravi je bila tudi alpinistka Danijela Dočeva, ki je z vzponom do 7600 m postavila nov bolgarski višinski rekord. V tem poskusu, povzpeti se na Broad Peak (8047 m), sta - z enakim uspehom - sodelovala tudi dva člana kanadske odprave (Nick Ceinski in Poljak Waldemar Soroka) ter trije iz španske, točneje baskovske: vodja Juan-Carlos Gomez, Luis Ibanez in Francisco-Jose Perez.

Ekološka solidarnost
Komite za prekomorske aktivnosti Novozelandskega alpinističnega kluba (NZAC), ki v precejšnji meri (finančno in organizacijsko) podpira odpravarske dejavnosti članov, se zavzema za večjo ekološko solidarnost. V prihodnje bodo podpirali le še tiste akcije, ki bodo formalnopravno registrirane in ki bodo zagotovile, da bodo gore po njihovem odhodu take, kot so bile. Odprave se bodo morale med drugim torej obvezati, da bodo počistile za seboj ne le bazni tabor, temveč tudi goro.

Ponovno Everest 1:50.000
Na začetku prihodnjega leta bo Švicarska fondacija za alpinistična raziskovanja ponovno izdala karto »Everest 1:50.000«, ki je bila novembra lani natisnjena za ameriški National Georgraphic Magazine. Zadnja stran bo nova. na njej bodo namreč podrobneje predstavili Everest in Lotse, z vsemi doslej preplezani-mi smermi. Avtor tega dela, Bradford Washburn iz Bostona (ZDA), se je menda posebej potrudil in zbral potrebne podatke neposredno od udeležencev vzponov ter vodij odprav. Kartografsko delo pripravlja Swissair Photo & Surveys Ltd
 

  01.10.1990


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.


Skica dodani 1. marca 2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.