Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.03.1972

Delo, Šport: ... Tabor v Bistrici

Letošnji zimski alpinistični tabor, ki ga je pretekli teden v Kamniški Bistrici organizirala komisija za alpinizem PZS, je zadovoljil le po udeležbi, dokazal pa je tudi, da je za tovrstne akcije dovolj zanimanja. Žal pa vreme ni dovoljevalo, da bi udeleženci izpolnili kateregakoli od načrtov.
Največ udeležencev je bilo na začetku in koncu tabora, kar je razumljivo (proste sobote), kakor tudi, da jih je največ iz AO Kamnik. Realizirani so bili pristopi na Planjavo, Rinke, Ojstrico (Južni greben), Kamniški Dedec in Brano (Šija). Edini prvi zimski vzpon so Kamničani napravili v Zeleniških špicah. Bila pa sta tudi dva poskusa, in sicer v Rzeniku in Vežici. Naveza Škarja - Humar je hotela preplezati smer Kemperle - Benkovič v Rzeniku, toda zaradi slabih razmer in poslabšanja vremena sta se morala že po dveh vrvnih dolžinah spustiti nazaj pod steno. Enako, le nekoliko višje, se je zgodilo navezi Kosec - Pollak v »Akademski smeri« v Vežici.

Pohorski turni smuk
AO TAM iz Maribora bo organiziral v soboto in nedeljo turni smuk prek Pohorja. Vsi, ki se ga žele udeležiti, naj pridejo v petek zvečer v Ruško kočo (uro in pol od zgornje postaje žičnice). Organizator je pripravil le vodstvo od Ruške koče do Slovenjgradca ki bo brezplačno, hrano in prenočišče pa si bodo udeleženci izbirali in plačevali sami.

Prvenstvo reševalcev
V nedeljo je bilo na Pohorju pod Bellevujem (proga FIS) peto republiško prvenstvo gorskih reševalcev v vožnji s čolni akia. Tekmovanje je bilo posvečeno 60-letnici slovenske GRS, organizirala pa ga je postaja GRS Maribor.
Na progi z 18 vratci, ki je bila kljub južnemu snegu dobro pripravljena, je tekmovalo 26 ekip iz vse Slovenije. Čas za prevoz ponesrečenca je bil omejen, poleg tega pa so točkovali tudi prvo pomoč in vožnjo.
Rezultati: 1. Postaja Tržič (Januš-Kralj), 2. Postaja Jesenice (Krapeš-Kobler), 3. Celje (Kukovec-Pusovnik), 4. Postaja Maribor (Pinter-Dolinšek), 5. Postaja Ljubljana (Razinger-Schlamberger). Med ekipami je zmagala postaja Jesenice pred Mariborom in Ljubljano.

Življenje v naravi
Partizanska knjiga je razpisala subskripcijo (cena 85 din) za knjigo »Življenje v naravi«, ki bo prav gotovo zanimala tudi planince. To dokazujejo tudi imena sodelavcev: urednik je prof. Tine Orel, s prispevki pa sodelujejo med drugimi tudi inž. Pavle Šegula, inž. Tomaž Banovec, dr. Rupko Godec, dr. Peter Soklič - vsi iz vrst planincev.

Reprezentančno moštvo
V ČSSR imajo navado, da vsako leto združijo najboljše alpiniste v posebno »reprezentančno društvo«, v okviru katerega imajo potem specialne treninge in priprave na odprave in težje vzpone v tujih gorah.
Novi vodja trenerske ekipe je Ivan Dieška, dosedanji - Ivan Kluvanek - pa mu bo pomagal skupaj z Radovanom Kuharem. Poleg tega ima vsaka pokrajina še svojega trenerja, zdravnik in metodik pa sta skupna. Po dosedanjih izkušnjah in rezultatih bi lahko trdili, da se jim tako delo bogato obrestuje, seveda pa imajo izredno močno zaledje in 15 izbranih plezalcev v reprezentančnem društvu je njihova resnična elita, ki nekaj pomeni tudi v mednarodnem merilu.

Alpinistični rally
Čeprav še nimamo na voljo vseh podatkov z mednarodnega alpinističnega rallyja v gorah nad Leccom (Italija), že lahko poročamo o lepem uspehu Mojstrančanov. Ekipa njihovega AO, ki že nekaj let zastopa naš alpinizem, je namreč v močni konkurenci zasedla 4. mesto.

Za memorial »Z. Koflerja«
PD Dovje-Mojstrana bo jutri zvečer ob 18.30 organiziralo meddruštveno ekipno in posamično smučarsko tekmovanje - nočni veleslalom za pokal lani tragično preminulega člana III. JAOH Zvoneta Koflerja. Tekmovanje bo za člane PD jeseniške občine in bo na smučišču ob vlečnici v Mojstrani. Poimenske prijave sprejemajo do petka ob 16. uri na naslov: PD Dovje Mojstrana, 64281 Mojstrana. Žrebanje štartnih številk bo ob 17. uri v hotelu Triglav, kjer bo ob 20.30 tudi razglasitev rezultatov.

AŠ v Domžalah
AO Kamnik bo v sodelovanju z alpinistično sekcijo pri PD Domžale danes popoldne ob 17. uri začel z alpinistično šolo v Domžalah. Alpinistična sekcija deluje v Domžalah že drugo leto. Lani so imeli sedem članov in preplezali so 37 smeri, med drugimi tudi »Smer pod stolpom« v JZ steni Skute in »Zajedo« v isti steni.

  02.03.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.