Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.04.2001

Tomaž Jakofčič: Novo v Paklenici

Paklenica se je v zadnjih letih prelevila iz alpinističnega v območje kjer se v glavnem pleza daljše športne smeri, opremljene s svedrovci. Smeri, ki niso navrtane se zelo redko plezajo in tudi vse nove smeri so varno opremljene. Pred kratkim pa sta Paklenico obiskala že malo pozabljena »klasika« Silvo Kragelj in Bojan Slabanja, ter tam poravnala 20 let stare dolgove. Preplezala sta dve prvenstveni smeri v skrajno levem delu stene. Smer Mali sokol je težka VII-, leva, Levitacija pa VI, A1. Obe sta visoki 60 m, zahtevata pa alpinistično opremo.

T.J.

Martina Čufar odlično v skali
Martina Čufar in Tomo Česen sta pred kratkim obiskala Paklenico in tam ponovila smer Sedmi kontinent v Debelem kuku (7b+, 250 m). Martina je celotno smer plezala v vodstvu in na pogled. Na isti način je uspela tudi v krajši smeri Svarog (7b+) v Hramu. Po vrnitvi je Martina obiskala Mišjo peč in tam hitro preplezala Ptičjo perspektivo (8a+), nato pa se lotila še Mrtvaškega plesa. Po enournem študiju smeri ga je zmogla drugi dan v drugem poizkusu. »Mrtvak« je njena že sedma smer težka 8b ali več. V Ospu je Nad vasjo na pogled ponovila tudi Jonagold (7c).

T.J.

Štremfelj na Japonskem
Japonska gorniška organizacija JMA, organizira vsako leto srečanje japonskih himalajskih plezalcev. Tokrat so kot uvodnega predavatelja povabili tja Andreja Štremflja. Japonski alpinisti so predavanje spremljali z »odprtimi usti« in se niso mogli načuditi Štremfljevi seriji vzponov, ki ji v svetu skoraj ni para. Hiti alpski slog preko težkih himalajskih sten je Japoncem precej tuj kljub njihovemu dolgemu udejstvovanju v najvišjih gorah. Na svojem seznamu imajo sicer veliko težkih smeri in zimskih pristopov, a vse je bilo v večini opravljeno v okornem odpravarskem slogu. Štremfelj je imel kar nekaj intervjujev za najpomembnejše japonske plezalne revije, ter veliko pogovorov z njihovimi alpinisti. Z ženo Marijo sta se v dveh dneh v orkanskem vetru in hudem mrazu povzpela tudi na njihovo najvišjo goro Fudžijamo.

T.J.

Obvestila
Silvo Karo bo zaradi velikega zanimanja za predavanje Velike stene, le to danes ponovil v srednji dvorani Cankarjevega doma. Prva predstava bo na sporedu ob 19. uri.
V knjigarni Konzorcij na Slovenski cesti v Ljubljani bo v času od 2. do 7. aprila na sporedu prodajna razstava knjig o ekstremnih športih. Raztavo bodo spremljala različna predavanja (Viki Grošelj, Primož Lajevec, Ciril Mlinar in Stane Klemenc). Razstavo bosta odprla Arne Hodalič in Silvo Karo.
Jezerjani bodo v soboto 7. aprila poizkusili speljati pred mesecem dni odpovedani smučarski rally. Štart tekmovanja, ki se bo odvijalo na področju Češke koče in Zgornjih Ravni bo ob 9. uri. Dodatna obvezna oprema pa so tudi dereze in cepin. Prijave na GRS.Jezersko@siol.net.
Odbor za planinsko popotništvo pri PZS bo imel v sredo, 04.04.2001 ob 17. uri informativni sestanek za junijsko popotovanje po Peruju. Za trekinga v Makedonijo in Grčijo (september 2001), je prostih še nekaj mest. Informacije (041) 667-832, Janez Kratnar.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.