Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.04.2002

Tomaž Jakofčič: Odličen vzpon v Kanadi

Po uspešno zaključenem svetovnem pokalu v lednem plezanju sta Aljaž Anderle (Petzl Charlet Moser, Mammut) in Klemen Premrl (Grivel, oba AO Tržič) zaradi dobrih razmer podaljšala plezalno potovanje po Kanadi. Premrl se je vrnil že pred časom, Anderle pa se tam ťpotikaŤ še sedaj. In ne kar tako. Pred dnevi je iz Kanade prišla odlična novica, da je Anderle uspel kot prvi ponoviti smer enega od veljakov modernega kombiniranega plezanja, Willa Gadda. Smer Musashi je bila preplezana konec lanskega leta in od takrat ostaja neponovljena kljub mnogim poizkusom plezalcev kot sta Dulac in Jasper. Gadd pravi za smer, da je težja od vsega kar je dosedaj že preplezal, zmogel pa je večino najtežjih smeri na svetu; Empire strikes back, Reptile, Tomahawk in tudi Mission impossible. Gre torej za oceno vsaj M11. Smer je dolga 40 m od tega je 20 metrov čiste strehe. Anderle je za smer porabil dva ločena dneva oz štiri poizkuse. Drugače pa sta oba Tržičana preplezala še veliko dobrih smeri, vsak s svojo spremljevalko. Premrl je v glavnem plezal s Sue Nott . V steni Mt. du Gros Bras, v parku Grands-Jardins sta preplezala dve smeri dolgi 200 m, s težavami okrog M6, WI 5, ena od njih je najverjetneje celo prvenstvena. Drugače je Premrl plezal večinoma v kanjonu Pont Rouge, smeri od M 5/WI 5 do M 8/WI 6+.. V dolini reke Malbaie sta Premrl in Nott ponovila znani slap Pomm d'Or (WI 6, 400 m), ki sta ga ponovila tudi Anderle in Staphanie Maureau, ki sta preplezala še Cascade Falls (III, 200 m) in Canadian Way of torquering (M8+).

T.J.

Zbor gorskih vodnikov
V zadnjem času se je v Bovcu in okolici zgodilo kar nekaj pomembnih dogodkov na temo alpinizma in gorništva. V hotelu Alp se je ob pomoči občine Bovec odvil zbor gorskih vodnikov Slovenije. Na dvodnevnem zbor, ki se ga je udeležila večina slovenskih gorskih vodnikov so med drugim podelili vodniške knjižice novim petim pripravnikom, Dušan Polajnar in Andrej Štremfelj pa sta prejela priznanji na področju izobraževalnega dela, Ravno šolanja za gorske vodnike z medanrodno (IFMGA) licenco so sedaj najbolj v razmahu. Prav v tem času v Julijskih Alpah deset kandidatov generacije 2000 opravlja zadnji sklop šolanja, vodenje turnih smukov s katerim je začelo tudi deset kandidatov zadnje vpisne generacije.. Dobrih gorskih vodnikov se torej očitno ne bo manjkalo. Potrebno bo le še spoznanje, da pomeni obisk gora z gorskim vodnikom predvsem varen obisk tudi v najtežjih okoliščinah.

T.J.

3. srečanje plezalk v Ospu
23. in 24. marca je v Ospu potekalo že tretje srečanje alpinistk, športnih plezalk, ljubiteljic plezanja..Glavni dogodek srečanja je bilo plezalno tekmovanje ženskih navez, o uvrstitvi pa ni odločala le najtežja preplezana smer tistega dne, temveč je polovico točk prispevala starost plezalk. Ženske naveze so se borile s smermi v zelo priljubljenih plezališčih Kraškega roba: Ospu, Mišji peči in Črnem Kalu. Tekmovanja se je udeležilo 12 navez, najuspešnejša med njimi pa je bila, zasluženo, dvojica Marta Weingerl - Slavica Podgornik, ki sta preplezali smeri, katerim so še mlajše plezalke redko kos. Za petami sta jima bili Metka Jug in Tanja Rajgelj ter Romana Tomšič in Mateja Pucelj. V večernem delu je, po razglasitvi rezultatov v Kulturnem domu Gabrovica, potekala še predstavitev najuspešnejših plezalk lanskega leta; Mojca Žerjav je predstavila žensko odpravo na Aljasko, Irena Mrak svoje plezalne podvige v Peruju in Kirgiziji, Tanja Rojs pa plezanje v južnoameriški Sfingi. Nagrade za tekmovalke so prispevali Dumo, Promontana, Citywall in Lapis, domiselne pokale pa sta izdelala Jasna in Andrej Pečjak.

T.J.

Miška v Stenarju
Kljub sorazmerno majhni količini snega v naših gorah se je le ta, predvsem v stenah, ki so deležne kakega sončnega žarka, dobro predelal in ustvaril ugodne razmere za plezanje. Urban Ažman in Miha Larisi sta v vzhodni steni Stenarja ponovila smer Miška (V/IV, 900 m). Spodnja polovica je bila idealno zaledenela z ledom naklonine do 70 st. Zgornji, precej strmejši del, pa je ponudil vse vrste plezanja, od povsem kopnega do zahtevnega kombiniranega plezanja. Ažman in Larisi sta za smer porabila 10 ur.

T.J.

  02.04.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.