Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.06.1986

Delo, Šport: ... V Zobu Kanjavca blizu ocene VIII

Janko Humar in Edo Kozorog sta 26. maja v Zobu Kanjavca (le 15 minut od koče na Doliču) splezala novo smer, ki sta jo imenovala Scabiosa Trenta. Prva dva raztežaja sta čisto opremila, v naslednjih dveh pa je še potrebno zabiti kakšen klin. Prvi raztežaj je ocenjen VIII-, A1e, drugi ima težave VII+, tretji VII-, zadnji pa je že lažji (V+). Smer je visoka 150 m, v njej sta zavrtala štiri svedrovce, priporočata pa še enega v tretjem raztežaju, kjer je sicer varovanje dokaj slabo. Vsa stena se odlikuje po zelo dobri skali, škoda le, da je nekoliko odročna, čeprav se da kombinirati s kakšno turo v triglavski steni.
Dan pred tem pa so Humar, Kozorog in Matjaž Žmitek opravili 1. ponovitev (tudi 1. PP) Silvine smeri v isti steni (200 m, VI/V+).

Rehberger splezal še eno ekstremno smer
LJUBLJANA - Srečo Rehberger je v desnem delu stene v Dolžanovi soteski preplezal novo smer, ki je izredno težka. Poteka v rahlo previsnih ploščah, ki se dvigajo naravnost iz gozda. Imenuje se Bogovi so padli na glavo. Vstop je pod izrazito 3-metrsko počjo, edino konkretno razčlembo v gladki steni. Točno nad njo, 80 metrov višje, pa se lepo vidi suh macesen, kjer se smer konča. Poteka vseskozi naravnost, križa Ta dolgo in izstopi točno pri skrinjici na robu stene. Drugi raztezaj ima 15 m skupnih s smerjo, ki jo je pred leti plezal Tomazin, a se je potem glavnim težavam umaknil. V smeri je 13 svedrovcev, značilnost pa je plezanje po malih luskah, ki pa niso vse najboljše. Spodnji del smeri je Rehberger ocenil IX, zgornji pa VIII+. To je najtežja smer, ki jo je Srečo kdajkoli plezal (tudi Goba in Tržaška sta lažji).

TOMO ČESEN

Odhajata v Bolivijo
Martin Šolar (AO Bohinj) in Cveto Podlogar (AO Gorje) potujeta v začetku tega meseca v Bolivijo, kjer so njuni cilji vrhovi in stene Cordillere Real.
Šolar je 17. maja v Dovškem križu presmučal Jugovo grapo, razmere pa niso bile najboljše, saj je bil sneg gnil. Spust po grapi je ocenjen S4, IV-, 600 m, naklonina je od 35 do 40 stopinj.

Denar za Karakorum 86 še zbirajo
Za letošnjo meddruštveno odpravo v Karakorum (cilja sta Broad Peak -8047 m in Gašerbrum II - 8035 m) denar še vedno zbirajo. Med drugim so na voljo tudi pozdravne razglednice. Na žiro račun Planinske zveze Slovenije (z oznako Karakorum 86) še vedno lahko vplačate 400 din, člani odprave pa vam bodo iz Karakoruma poslali razglednico z njihovimi podpisi.

Široka peč in Dolgi hrbet
Miha Peternel in Aleš Bjelčevič (oba člana AAO)sta 25. maja plezala v severni steni Široke peči, ki je v glavnem že suha. Dokaj nenavadno za ta čas. Začela sta po Direktni smeri, v zgornjem delu pa sta zaradi težav z orientacijo zavila v Dibonovo smer in po njej izplezala.
Istega dne sta Silvo Babič (AO TAM) in Sašo Prosenjak (AO Slovenj Gradec) plezala ozebnik med Štruco in Skuto - Spominska smer Saše Kamenjeva, za katero sta porabila dve uri in pol. Ker nista imela derez, sta imela probleme s trdim vstopnim snežiščem.

Izvrstni solo vzponi Svetičiča
V Paklenici je Slavko Svetičič 16. maja soliral Forma vivo (3. solo ponovitev), Klin in Velebitaško (3. SP). Vedno je sestopal po lažjih smereh, naslednji dan je v dveh urah opravil še 3. solo ponovitev Jenjave. Skupaj z Martinom Brusom pa sta splezala še Albatrosa.

Nad Okrešljem so stene kopne
Predzadnji majski vikend je veliko alpinistov AO Celje plezalo v svojem koncu. Omeniti velja 1. ponovitev smeri Želja, ki sta jo opravila Franc Pepevnik in Jože Zupan. V Turski gori pa sta Pepevnik in Franc Čanžek splezala novo smer Momo (V, IV, 300 m, 3 ure in pol). Felicijan in Podgoršek sta prosto ponovila Bregarjevo smer do gredine, Direktno smer v Štajerski Rinki pa sta plezala Ivakič in Žerovnik.
Marko Lukič (AO TAM) in Armand Polegek (AO Kozjak) sta 25. kot druga naveza ponovila Florjančičev steber v severni steni Škarij (VI, A1, 300 m). Smer, ki poteka levo do Smeri bratov Golob, je precej krušljiva in zato je potrebnih nekaj dolgih klinov. V njej je sedaj okoli 15 klinov večinoma na stojiščih. Plezala sta 10 ur.

Veliko prostih ponovitev
V južni steni Novega vrha sta Nataša Leban in Bojan Počkar 25. maja plezala Reformacijo (Počkar prosto, VII-). Počkar in Robi Černilogar pa sta prosto splezala še Omamo (VIII -in VII+). Isto smer je v navezi z Mitjo LO Duco prosto preplezal tudi Slavko Svetičič, oba pa sta skupaj v navezi z Vojkom Pajntarjem zlezla še Reformacijo. Tudi v Koglu jih je bilo veliko. Igor Jamnikar in Miha Praprotnik sta prosto splezala Rumeno zajedo. Kamniško smer so tudi velikokrat ponovili. Na klasičen način Filip Bence in Željko Perko ter Stojan Kejžar in Jana Ogrin, ki pa sta v Vežici prosto ponovila Akademsko, Kamniško v Koglu pa so prosto plezali Janez Kešner v navezi z Marjanom Kovačem ter Miro Podlipec in Andrej Kokalj, Na isti način sta plezala tudi Zajc-Šolar. Obe je splezal tudi Pavle Kozjak v navezi s Silvom Kragljem. Janko Meglič je z Janezom Primožičem PP Italijansko v Ospu. Potem pa so plezali Hard Rain: Meglič in Cveto Jagodic in Nuša Romih v navezi s Primožičem.
Tudi v Severni triglavski steni so razmere že ugodne, le na nekaterih policah je še sneg. Pavle Kozjek je 25. maja v navezi s Tino Mihelič prosto splezal (originalno) Helbo (VIII-). In še pripombe na zadnje AN: Kozjek in Svetičič sta Življenje v Anič kuku plezala v celoti, tako da sta v drugem raztežaju plezala nekoliko bolj desno (A2).

Ženska odprava ni uspela na Južni Anapurni
Prva jugoslovanska ženska alpinistična himalajska odprava se bo vrnila domov 9. t. m. na brniško letališče. Svojega cilja, 7219 m visoke Južne Anapurne naše alpinistke niso osvojile. Vzrok je bilo slabo vreme.

TOMO ČESEN

Nagradni natečaj
Interfilm - festival športnega in turističnega filma razpisuje ob svoji 20-letnici v sodelovanju s Planinskim vestnikom in kulturno komisijo PZS natečaj za najboljši članek oziroma knjigo z literarno in z reportažno planinsko-alpinistično vsebino. Kandidirajo lahko vsi članki in knjige, ki so bili objavljeni od leta 1980 dalje. Kandidature in še neobjavljena dela pošljite do 1. julija na naslov Interfilm festival, Zrinjskega 9, Ljubljana (tel. 061-317-340). Selekcijo bo opravila strokovna žirija Interfilma in Planinske zveze Slovenije, nagradi pa bosta podeljeni na septembrskem festivalu športnega in turističnega filma v Kranju. Najboljša nova dela bodo objavljena v Planinskem vestniku in priporočena založbam. Natečaj je priložnost za pregled bogate knjižne in revijalne bere zadnjih let in spodbuda novim avtorjem, še posebno, ker bo po ustreznem odzivu postal tradicionalen in se bo skupaj s festivalom ponavljal vsaki dve leti.


Za Koflerjev memorial v Vratih
VRATA - Člani Postaje GRS Mojstrana so pod severno Triglavsko steno v Vratih priredili 14. smučarsko tekmovanje za Koflerjev memorial. Nastopilo je približno 100 tekmovalcev desetih postaj GRS iz Slovenije in Avstrije. Organizatorji so se pod vodstvom načelnika postaje GRS Janeza Brojana tudi tokrat izkazali, saj je tekmovanje uspelo v splošno zadovoljstvo vseh, k dobremu razpoloženju pa je pripomoglo tudi zelo lepo vreme.
REZULTATI - člani nad 45 let: 1. Jamnik (Kranj), 2. Kofler (Mojstrana), 3. Rauter (Beljak), od 35-45 let: 1. Rabič, 2. Brojan (oba Mojstrana), 3. Sova (Tržič), do 35 let: 1. Urbas (Mojstrana), 2. Robič (Kranjska gora), 3. Božič (Radovljica); ekipe: 1. Mojstrana, 2. Kranjska gora, 3. Beljak.

JANKO RABIČ

Planinci Tomosa po gorah Jugoslavije
KOPER - Planinci PD Tomos bodo od 25. julija do 4. avgusta obiskali Srbijo in BiH, kjer se bodo povzpeli na vrhove: Suvo planino-Trem.(1808 m), Pančičev vrh (2017 m), Maglič (2386 m), Treskavico (2088 m) in Zeleno glavo (2123 m). Na pot bodo odšli s posebnim avtobusom, zato je število udeležencev omejeno na 45 oseb, izlet pa bodo izvedli le, če bo prijavljenih vsaj 35 planincev.
Stroški prevoza so 19.000 din. Prijave sprejema PD Tomos Koper, Goriška ul. 6, do zasedbe mest v avtobusu Izlet bo vodil Ivan Falatov.

Konjiški planinci so zborovali
SLOVENSKE KONJICE - Pred dnevi so se na rednem letnem občnem zboru, sešli člani PD Konjice. Poleg pregleda lanskoletnega dela, ko so organizirali 7 izletov in prenovili stolp na Rogli, so izvolili nove vodstvene organe. Za predsednika so ponovno enoglasno izbrali Milana Tratenška, za podpredsednika pa Maksa Skarlovnika. Društvo šteje več ko 200 članov in je najštevilčnejše v konjiški občini. V prihodnje si bo prizadevalo za tesnejše sodelovanje z drugimi društvi. Pozornost bo veljala tudi delu z mladimi, ki za planinstvo ne kažejo pravega zanimanja. Planince čaka še obnova markacij Poti XIV. divizije. Med gosti zbora je bil naš znani alpinist Viki Grošelj, ki je ob diapozitivih komentiral vzpone na Mount Everest in Kibo, najvišji vrh Afrike.

ŽELJKO ZULE


Zaradi slabega vremena malo uspešnih odprav v Himalaji
Sredi oktobra je že prvič močno snežilo — Zaradi snega je bilo veliko žrtev - kar 24 - Od 49 odprav jih 34 ni doseglo cilja

LJUBLJANA — Preteklo sezono je bilo vreme v Himalaji nenavadno slabo. V sredini oktobra je bilo prvo večje sneženje, zadelo je predvsem centralno in zahodno Himalajo, okoli 20. oktobra pa je tak val zajel še vzhodni del tega pogorja. Celo v novembru ni bilo vreme takšno kot običajno. Zaradi snega je bilo med odpravami zelo veliko žrtev, kar 24 (6 Šerp, po 6 Indijcev in Poljakov ter po dva iz ZDA, Francije, ZRN in Grčije). Od 49 odprav jih kar 34 ni doseglo ciljev.

Everest (8848 m)
O nesreči Indijcev smo že poročali. Po isti smeri so na vrh poskušali tudi Japonci in 30. oktobra jih je sedem stalo na vrhu. Med njimi je Etsuo Akutsu s svojimi 47. leti najstarejši Japonec, ki je osvojil najvišji vrh sveta. Pri tem je dobil tudi snežno slepoto in skupaj s Kimotom sta morala bivakirati na 8600 m. Zgodaj zjutraj naslednjega dne jima je prišel naproti Murakami, z njim pa tudi kisik, ki je Akutsu najbrž rešil življenje.

Lotse (8516 m)
Poljsko moštvo je imelo za cilj južno steno Lotseja. Dosegli so višino 8200 m, po nekaterih podatkih le 7500 m. Začeli so enako kot Čehi v Lotse Šaru in vse do 7600 m so plezali po isti meri. Postavili so 6 taborov. Po sestopu z vrhnjega šotora je 25. oktobra Rafal Cholda padel prek stene. V istem času sta poskušala tudi dva francoska alpinista, Vincent Fine in Michael Fauquet, dosegla sta 7250 m v južni steni. Slednjega je zadel padajoči kamen, drugi se je potem pridružil Poljakom. Južna stena Lotseja, ki so jo prvi načeli Jugoslovani (in doslej prišli najvišje) torej še vedno ostaja velik problem.

Makalu (8463 m)
Štirje Italijani in Španec so preplezali SZ greben. Postavili so 6 taborov in dosegli vrh 1. oktobra.

Čo Oju (8201 m)
S tremi tabori so normalno smer po Z grebenu in Z steni preplezali štirje Japonci. Od takrat, ko so postavili bazo, pa do osvojitve vrha, je preteklo le 12 dni. To je bil za Japonce še zadnji neosvojeni osemtisočak.

Daulagiri (8167 m)
O naši smeri v vzhodni steni Daulagirija smo že poročali. V zahodni pa o poskušali Čehi in 26. oktobra so končali na 7250 m, dosegli pa so JZ greben. Odprava je bila pravzaprav iz dveh delov. Ena je fiksirala vrvi v zahodni steni, druga pa je poskušala po JZ grebenu. Plezanje v zahodni steni je bilo vse tja do VII stopnje in skoraj ves čas je vodil naveze Josef Nezerka.
JZ greben sta poskušala tudi Peter Jabeler in Michel Dacher, a kaj več jima ni uspelo.

Himalčuli (7893 m)
V slabih razmerah so trije japonski aIpinisti dosegli vrh 16. oktobra. Postavili so 4 tabore, pri zadnjem naskoku na vrh zadnjega niso našli in pri tem je eden dobil resne ozebline. Sledili so svoji smeri iz leta 1978 po južni steni
eni na JZ greben.

Gangapurna (7455 m)
Smer prvega vzpona je ponovila 13-članska poljska odprava. Nad vzhodnim ledenikom Anapurna so postavili 4 tabore in 23., 24. in 26. oktobra dosegli vrh.
Po vzhodnem stebru na severni greben so poskušali Sandy Allen, Toni Spiring in Paul Teare, prišli pa so do 6600 m.

Kangchungtse (7678 m)
Nizozemska odprava, ki jo je vodil Ronald Near, je splezala na ta vrh 11. in 13. oktobra. Dva člana sta se odločila za vrnitev v Luklo preko Šerpani Col, zaradi globokega snega pa se nista več vrnila.
Francoska odprava, ki jo je vodil Pierre Demolombe, tudi ni uspela. Prenehali so, ko se vodja in Denis Margaine nista vrnila iz vrhnjega tabora.

Ganeš Himal 1 (7406 m)
Združena južno korejsko-nepalska odprava je poskušala novo smer po Z grebenu. Sprva so sicer imeli v načrtu vzpon prek J grebena, vendar bi morali prečkati kitajsko ozemlje. 11. novembra so na 6200 m obrnili, pravijo, da njihovi medsebojni odnosi niso bili najboljši.

Južna Anapurna (7219 m)
Prva grška himalajska odprava se je končala tragično. V vzhodni steni so dosegu najvišjo točko pri 6500 m. Dva Grka ter še dva nemška alpinista je odnesel plaz.

Baruntse (7129 m)
Nemška mednarodna odprava je osvojila vrh 1. in 2. novembra. Splezali so normalno smer, na vrhu pa je bilo 10 alpinistov.

Ganeš 4 (7052 m)
Trije od štirih članov poljske odprave so 5. novembra odšli v južno steno, a se niso nikdar več vrnili. V tem času so že postavili dva tabora, prvega na 5300 m in drugega na 6300 m.

Saipal (7031 m)
Ta vrh je bil pred tem osvojen le enkrat, in sicer je nanj splezala japonska odprava leta 1963. Potem ni bilo več poskusov vse do lanskega leta. Šest Špancev in en Francoz so plezanje po grebenu uspešno zaključili 22. oktobra. Dva Španca pa sta splezala tudi ZJ steno.

Dorje Lakpa (6990 m)
Japonsko-nepalska odprava, ki jo je vodil Yoshihisa Nakao, je splezala Z greben po isti smeri kot Japonci že leta 1981 in 1982.

Ama Dablam (6812 m)
Ameriški alpinisti Hooman Aprin, Randal Harrington in Martin Zabaleta so opravili prvi vzpon po JV grebenu. Imeli so en tabor in štiri bivake pri vzponu, pri sestopu po normalni smeri pa so potem bivakirali še enkrat.

Tamserku (6623 m)
Marc Batard in François Poissonnier sta osvojila vrh 30. oktobra preko Z grebena, ki se priključi SZ grebenu. Bila sta člana sedemčlanske odprave, ki je imela tudi tri Šerpe. Postavili so dva tabora.
Za konec tega pregleda naštejmo še druge odprave, ki niso uspele: Anapurna 1 (Japonci in Švicarji), Anapurna 2 (Japonci), Anapurna 3 (Škoti), Anapurna 4 (Francozi), Baruntse (francosko-belgijska odprava) Daulagiri 2 (Japonci), Gaurišankar (Korejci), Himalčuli West (Američani), Kangchenjunga Centra (Španci), Kagmara (Nizozemci), Kang Guru (avstrijsko-nemška odprava), Langšiša Ri (Japonci), Langtang Lirung (Američani), Manaslu (Španci in Japonci), Manaslu North (Nemci), Nilgiri North (poljska ženska odprava), Nilgiri South (Japonci) in Tiličo (Španci).

TOMO ČESEN

Trije tedni decembra ugodni
Bolj in bolj postaja jasno, da so v prvih treh tednih decembra v Himalaji ugodne razmere za plezanje. Prav zato marsikatera ekspedicija načrtuje naskok na svoj cilj prav v tem obdobju. Vreme v začetku decembra 1985 je bilo zelo dobro, tudi malo vetra je bilo. Prava himalajska zima s slabimi vremenskimi razmerami se začne proti koncu decembra in traja vse tja do začetka marca. Nekateri so predlagali, da bi se za prave zimske vzpone v Himalaji šteli vsi tisti, ki so opravljeni znotraj uradne zime, kot je to v navadi v Alpah in drugih delih sveta.

Daulagiri (8167 m)
Trije Švicarji so vrh doseli 8. decembra: Jean Troillet, Erhard Loretan in Piere Alain Steiner. Zlasti zadnjega poznamo predvsem iz Centralnih Alp, kjer je skupaj s Piolo opravil veliko težkih prvenstvenih vzponov v skali.

Manaslu (8163 m)
Japonci so splezali SV smer 14. decembra. Na vrh sta prišla Naboru Yamada in Yasuhiro Saito in s tem opravila drugi zimski vzpon na osemtisočak (prvega Poljaki preteklo zimo). Na vrhu sta našla zavojček cigaret in vžigalnik.

Čo Oju (8201 m)
Naskakovala ga je ameriško-češka odprava pod vodstvom Rogerja Marshalla, ki ga poznamo po njegovem solo vzponu na Kangchenjungo. Odprava je plezala iz JZ strani. Na vrh sta prišla oba Čeha, Dušan Becik in Jaromir Stejskal (5. december). To je bil drugi zimski vzpon na Čo Oju. Za vrh sta potrebovala 4 dni čistega alpskega vzpona, plezala pa sta Messnerjevo varianto. Marshall je plezal skupaj z Alom Burgessom, vendar sta obrnila na višini 7500 m, ker je Marshall kazal znake edema. Torej še en vrhunski alpinist na seznamu tistih, ki so imeli opravka z edemom, nekateri med njimi tudi usodno (Chandler, Czok). To, da si že enkrat ali pa večkrat stal nad 8000 m, še ne pomeni, da ne more priti do komplikacij. Pri nezadostni aklimatizaciji pogosto pride do znakov edema in vsakič sproti se je treba na višino ponovno privaditi.

Kangchenjunga (8585 m)
O prvem zimskem vzponu Poljakov smo že poročali. Na vrhu sta bila Kukuczka in Wielicki. Czok pa je umrl zaradi edema.

Makalu (8463 m)
Sedemčlanska japonska odprava pod vodstvom Hiroyiukija Babe je na tej gori obrnila 26. decembra, potem ko so tri dni pred tem dosegli najvišjo točko 7520 m. Makalu še ni bil osvojen pozimi. To zimo je poskušal tudi Messner, a je to »pozabil« sporočiti.

Ama Dablam (6812 m)
Zimski vzpon na to slikovito goro sta opravila Carlos Buhler in Mike Kennedy. Na vrh sta prišla 6. decembra. Splezala sta zelo težko novo smer v severovzhodni steni. Začela sta 30. novembra, nazaj pa sta bila 7. decembra.

Kang Taiga (6779 m)
Prvi zimski vzpon so opravili Južni Korejci, bilo pa jih je deset. Postavili so tri tabore, po južni strani pa sta zadnji dan lanskega leta prišla na vrh Lee Dae-Seok in Dorjee Šerpa.

  02.06.1986


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.