Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.08.1999

Delo, Šport: ... Severna stena Matterhorna

Miran Renčelj in Primož Kunaver sta 21. julija preplezala 1100 metrov visoko Schmidtovo smer v severni steni Matterhorna. Renčelj je ves čas plezal kot prvi v navezi. Naletela sta na dobre ledne razmere, le v zgornji tretjini stene ju je oviral pršič. Spodnje ledišče sta plezala brez varovanja. Žleb v osrednjem delu stene sta preplezala brez zapletov, najtežje pa je bilo na izstopu iz žleba in naslednjih dveh raztežajih, ki predstavljata orientacijski ključ smeri. V tem predelu ju je ogrožalo tudi padajoče kamenje.
Severno steno Matterhorna so pred drugo svetovno vojno proglasili za enega zadnjih treh alpinističnih problemov Alp. Prva sta jo preplezala brata Schmidt in za svoj dosežek na olimpijskih igrah v Los Angelesu l. 1932 prejela zlato medaljo za alpinizem v zgodovini.

M. P.

Zvezdica zaspanka
Andrej Grmovšek, Andrej Sotelšek in Tanja Rojs so že marca preplezali, očistili in deloma opremili novo smer Zvezdica zaspanka (VIII+, A1) v Golarjevi peči, ki poteka po logičnih prehodih med strehami levo od Orlovske smeri. Smer je previsna, težavni pa so tudi prehodi čez gladke plošče.
Sotelšek in Grmovšek sta se vrnila konec julija in opravila še prvo prosto ponovitev. Ocene po raztežajih (VII+, V+, VIII+, VIII+, IX-, VI+) povedo, da gre za eno težjih tovrstnih smeri v naših gorah. Čeprav je v smeri zavrtanih 22 svedrovcev, so obvezna mesta ocenjena VIII+, ponavljalci pa bodo potrebovali še nekaj klinov, zatičev, frendov in vrvnih zank. Krušljiva mesta sta očistila, vseeno pa je zadnji raztežaj treba plezati precej previdno.

M. P.

Jaegerjeva smer v Chacraraju-u (6001 m)
Tomaž Jakofčič in Tina di Batista sta po aklimatizacijskem vzponu na Chopicalqui (6354 m) preplezala Jaegerjevo smer v južni steni Chacraraju-a, ene najbolj drznih gora v Peruju. Naklonina ledu v spodnjem delu se giblje med 55 in 60 stopinjami, zgoraj pa med 70 in 85 stopinjami. Tako kot velika večina alpinistov, ki so že plezali v tej steni, na sam vrh zaradi nevarnih opasti in serakov nista prišla, ampak sta obrnila 70 metrov pod vršnimi seraki. Sestopila sta po smeri in vmes opravila nekaj divjih spustov po vrvi. Dvočlansko odpravo v Peru so predvsem z opremo podprli DUMO, Iglu sport, K2 alpinist, Treking, Mr. Fit in Tehnomat.

M. P.

Vzponi v Paklenici
Paklenica je tudi poleti priljubljen plezalni cilj, saj je večina sten vsaj pol dneva v senci. Andrej Grmovšek je z Andrejem Sotelškom na pogled preplezal Alana Fjorda (en razt. IX-, trije VIII+, ostalo lažje), ki sodi med težje prosto preplezane smeri v Anića Kuku. Ker je smer malo plezana, je vzpon na pogled še nekoliko zahtevnejši, saj oprimki niso popackani z magnezijo. Grmovšek je s Tanjo Rojs prav tako na pogled preplezal El Condor Passa (VIII). Ista naveza je preplezala kombinacijo smeri Kafa kod Dinka (VII+), Brid za romantike (VII+) in Brid za veliki čekič (V).
Navezi Ivo Bauman - Jure Niedorfer in Andrej Sotelšek - Aleksandra Voglar sta ponovili Rumeni strah. Po njihovem mnenju je to ena najlepših prosto preplezanih smeri v Anića Kuku.
Bauman in Sotelšek sta prosto ponovila novo dobro opremljeno smer Internity. Po njunem mnenju zasluži najtežji raztežaj oceno VIII+, ostalo VI in VII. Smer sta preplezali še Tanja Rojs in Aleksandra Voglar, vendar sta si v najtežjem raztežaju pomagali s tehniko. V zahodni steni Anića Kuka sta dekleti ponovili še Kraško slovenski tržaški steber (VII-, 300 m, opremljeno s svedrovci).
Andrej Grmovšek je v drugem poskusu preplezal še kratko športnoplezalno smer Funky Shit. Predlaga popravke ocene na IX+.

M. P.

  02.08.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.