Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.11.1994

Delo, Šport: ... Jensterle prvič zmagal

V Pirničah presenetljiv razplet 5. tekme za državno prvenstvo v športnem plezanju - Pri tekmovalkah je bila najboljša Metka Lukančič - Tudi najmlajši
PIRNIČE - Preteklo nedeljo se je na umetni steni v Pirničah nadaljevalo tekmovanje za naše najboljše športne plezalce. Na peti tekmi za državno prvenstvo se jih je tokrat zbralo 31. Dopoldanske kvalifikacije so prinesle 4 finalistke in 9 finalistov. Pri ženskah so bile tokrat zelo tesne odločitve. Finalno smer so splezale kar tri tekmovalke in tako je o končnem vrstnem redu odločala kvalifikacijska smer. Metka Lukančič iz Trbovelj je bila dopoldan najboljša, Martina Čufar in Katarina Štremfelj pa sta si razdelili 2. mesto z enakim rezultatom tako v kvalifikacijah kot tudi v finalu.
Pri fantih je bilo tokrat zelo razburljivo. Dopoldan so vsi trije reprezentance Grom, Guček in Mejovšek opravičili pričakovanja in po prikazanem je bilo realno pričakovati, da bo po finalu na najvišji stopnički stal eden od njih. Najbolj miren je finale lahko čakal Grom, saj je kvalifikacijsko smer edini splezal do konca. Toda v finalu se je vse obrnilo na glavo.
Kot drugi je bil v finalu na vrsti Franci Jensterle iz Železnikov, ki sicer živi v Ljubljani, tekmuje pa za AO Žiri. Po kvalifikacijah s svojim nastopom sploh ni bil zadovoljen, zato pa je bilo njegovo plezanje v finalu precej drugačno. Z zanj značilno veliko borbenostjo je odnehal šele dobra dva metra pred koncem smeri. Tekmovalci za njim so eden za drugim zaključili nižje v smeri in obetala se mu je dobra uvrstitev. Mejovšek je končal dva oprimka za njim, na istem mestu je padel tudi Guček, čeprav je vse do tja kazalo, da pleza odlično. Ostal je samo še Aljoša Grom. Vendar se mu je v nedeljo zgodilo, kar se prej ko slej vsakemu plezalcu. Takoj zatem ko je vrv vpel v prvi komplet, mu je zdrsnilo in upov je bilo konec. Zmaga je tako nekoliko presenetljivo, a zasluženo, prvič pripadla Jensterlu.
Rezultati, članice: 1. Metka Lukančič (AO Trbovlje), 2. Martina Čufar (AO Mojstrana) in Katarina Štremfelj (PK Škofja Loka), 4. Nevenka Osredkar (AO Kranj); mladinke: 1. Martina Čufar in Katarina Štremfelj, 3. Lenča Gradišar (ŠPO Tržič), Blaža Klemenčič (PK Škofja Loka) in Maja Šuštar (AO Kamnik); člani: 1. Franci Jensterle (AO Žiri), 2. Vili Guček (AO Trbovlje), 3. Matej Mejovšek (Šaleški AO),4. Marko Lukič (AO Kozjak), 5. Anže Šnaca (ŠPO Radovljica); mladinci: 1. Anže Šanca, 2. Boris Novak (AO Žiri), 3. Aleš Strojan (PK Škofja Loka).
Naslednja tekma članov bo v nedeljo, 6. t.m. v Domžalah.

V Velenju najmlajši
V soboto, 29. oktobra je bila v Rdeči dvorani v Velenju 5. tekma za DP v športnem plezanju za najmlajše kategorije. Zbralo se je kar 70 plezalskih upov, istočasno pa je tekma veljala tudi za prvenstvo ŠŠD. Kljub razpisu, ki je bil objavljen v reviji Šport mladih, so se do roka prijavile le 4 (!) osnovne šole.
V Sloveniji pa že nekaj časa pleza precej več otrok in kot se je pokazalo tudi v Velenju, nekateri med njimi kažejo zavidljivo kvaliteto.
Presenetljiv razplet 5. tekme za državno prvenstvo v športnem plezanju - Pri tekmovalkah je bila najboljša Metka Lukančič
Rezultati, cicibanke: 1. Natalija Gros (PK Škofja Loka), 2. Špela Legat (ŠPO Radovljica), 3. Teja Oman (SPO Tržič) in Lučka Franko (PK Škofja Loka); cicibani: 1. Blaž Rant, 2. Anže Štremfelj, 3. Nejc Česen (vsi PK Škofja Loka); ml. deklice: 1. Špela Šeliga, 2. Urša Šeliga (obe Šaleški AO), 3. Saša Truden (ŠPO Tržič); ml. dečki: 1. Aleš Česen (PK Škofja Loka), 2. Erih Obrez (AO Celje), 3. Marko Zadravec (AO Matica)
Za prvenstvo ŠŠD so bili rezultati enaki, razen pri mlajših deklicah (za ŠŠD je bila kategorija letnik 82 in starejše), kjer je pred sestrama Šeliga zmagala Katarina Štremfelj (ki sicer v državnem prvenstvu ne tekmuje pri ml. deklicah).

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Šolanje za gorske vodnike
Fakulteta za šport razpisuje v letu 1994/95 šolanje za gorske vodnike. Trajalo bo dve leti. V tem času bodo predelali 24 tem in imeli 4 sklope terenskih vaj. Kandidati morajo biti stari vsaj 23 let, imeti za seboj 100 plezalnih smeri. V skali morajo plezati vsaj VI+, v ledu pa V in 80". Šolnina znaša 15.000 SIT. Prijave zbira FŠ, Gortanova 22, Lj. do 12. novembra.

(M. P.)

Odprava na Ganeš V verjetno že v bazi
Slovenska himalajska odprava na Ganeš V (6986 m), ki jo vodi Stane Belak-Šrauf, je 16. oktobra odšla iz Katmanduja. V bazni tabor naj bi predvidoma prispeli 21. oktobra.

(M. P.)

Odnehali na Anapurni IV
Anapurno IV (7525 m) je skušala osvojiti odprava pod vodstvom Žareta Guzeja. Svojega cilja niso dosegli. Odnehali so 6500 metrov visoko. Podrobnejše poročilo o odpravi bomo objavili, ko se bo glavnina njenih članov vrnila v domovino.

(M. P.)

02.11.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.