Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.12.1971

Delo, Šport: ... Argentinci in Everest

Da ni uspela tudi, tretja argentinska himalajska odprava, to pot je bil cilj v pomonsumski dobi Mt. Everest, je znano že nekaj časa. Toda za razumevanje dogodkov so zelo pomembni tudi komentarji; komentarji se oglasijo običajno šele mnogo pozneje.
Predvsem je bila ekipa preveč heterogena. Višinsko skupino enajstih članov je vodil Carlos Comesana, ki je bil skupaj z drugim članom J. L. Fonrouge leta 1964 na Fitz Royu. Tudi drugi so imeli za seboj že dobre vzpone in predstavljajo cvet argentinskega alpinizma: Jorge Peterek v Peruju, Guillermo Viero in Jure Skvarča v Patagoniji, Ulises Vitale, J. Eduardo Viton - Mercedario in Aconcaqua, Jorge Aikes je bil na Antarktiki, Riszard Czerniawski je plezal skupaj s Skvarčo, zadnja dva (Pedro Bruchhausen in J. M. Inglesias) pa v Andih. Drugi del ekipe pa je sestavljalo sedem vojakov iz hribovskih enot, ki jih je vodil »nižinski vodja« Hector Cativa Tolosa. Od te ekipe pa je imel več alpinističnih izkušenj le Mario Serrano (Patagonija).
Odprava je na gori v začetku preveč hitela, kar je bil poleg pretiranega individualizma verjetno glavni vzrok neuspeha. Sir John Hunt je po analizi podatkov celo izjavil, da je bilo slabo vreme na koncu le dobrodošel izgovor. Dosežena višina (nekaj več ko 8000 m), nekaj pomrznjenih prstov na rokah in nogah, vsi skupaj pa do kraja skregani, to so bili kaj slabi argumenti za javnost, ki je bila od vsega začetka proti njim. Ta vtis pa so si še pokvarili s pretirano razsipnostjo: stroškov je bilo več ko 200.000 dolarjev, 15 dni so bili v New Delhiju, stanovali so po najboljših hotelih, najeli 25 Šerp, 400 nosačev, kupili najboljšo nemško opremo itd. Toda kljub temu so že zaprosili za vrh ponovno v letu 1972!

Vodnik za Yosemit Valley
Pred kratkim je izšla nova izdaja plezalnega vodnika po dolini Yosemite (ZDA), katere obisk je želja številnih naših plezalcev. Avtor vodnika je Steve Roper, ima 305 strani in številne črnobele posnetke, cena pa je 6,95 dolarja.
Nova izdaja ima, če jo primerjamo s prvo iz leta 1964, precej novosti. Ena od kvalitet je predvsem v tem, da je mogoče vsak list posebej vzeti iz knjige in nesti v steno le opis določene smeri, teh pa je v vodniku napisanih kar 500. Vse smeri so tudi vrisane na 32 celostranskih črnobelih posnetkih. Posebno pomembni - za tuje plezalce - pa so obrobni članki, v katerih je zgodovina plezalstva v Yosemite, zbir praktičnih nasvetov v zvezi z opremo in podobnim, primerjava težavnosti z alpskimi smermi in podobno. Na splošno je videti, da je avtor dober poznavalec alpinizma v tem delu sveta, kar pa tudi ni čudno, saj je eden najboljših josemitskih plezalcev.

  02.12.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.