Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.04.1970

Delo, Šport: ... Seminar za vodje AŠ končan

V torek zvečer se je razšlo 30 udeležencev seminarja za vodje alpinističnih šol v Jugoslaviji. V štirih dneh strnjenega programa so obdelali skoraj celotno gradivo, ki bi ga moral poznati mladi planinec, ko se odloči za alpinizem. Žal zaradi novega snega ni bilo skupne ture, toda zelo lepo so uspele demonstracije plezalnih vaj na Tumcu pod Grmado. Največja pridobitev za vzgojo alpinističnega naraščaja pa je vsekakor, 241 strani obsegajoča skripta, ki vsebuje 14 najvažnejših poglavij in ki jo bodo še posebej dobili tudi vsi AO.

Ocena von Almena
Fritz Von Almen, stalni opazovalec navez v Eigerju, je japonski vzpon po »Harlinovi smeri« ocenil kot izredno dejanje. Steno so preplezali v 39 dneh in to v izredno težavnih razmerah. Že takoj v začetku so morali 9 dni prečepeti v bivaku (temperatura -35° C) ter nekajkrat celo sestopiti. Še posebno pa je pohvalil sestop, ki so ga opravili v treh dneh po isti smeri in v dolino - prenesli ves material uporabljen pri vzponu.

80 minut pod plazom
Šestnajstčlanska skupina čeških planincev je bila na 70 km dolgi turi s smučmi po grebenih Krkonošev. Iz koče so odšli ob 8.15 in do 14. ure so imeli kljub slabim razmeram za seboj že več kot 50 km. Tedaj pa je nenadoma na njih zgrmel plaz. Vodja in večina se mu je še pravočasno izognila, nekaj se jih je moralo izkopati, le o Honzi Faltejskem ni bilo nikjer sledu. Hitro so poslali vest GRS, sami pa so označili plaz in pričeli sondirati kar s smučmi čeprav so vedeli da sežejo le meter globoko. Za rešitev tovariša pa se imajo kljub vsemu zahvaliti samo bližini reševalcev. Po 80 minutah so ga namreč s sondo zasledili v globini nekaj nad meter in pol. Ko so ga izkopali, je bil sicer v šoku, toda živ.

Kuhar spet pleza
Radovan Kuhar, eden najbolj poznanih češkoslovaških alpinistov in pisec knjige »Deset velikih sten«, ki bo v drugi polovici leta izšla pri založbi »Obzorja« v Mariboru, zopet lahko pleza. Pred štirimi leti si je težko poškodoval nogo pri padcu v peščenjaku.

Alpinistična šola Lj. Matice
V četrtek se je začela tudi druga alpinistična šola v Ljubljani. Vodi jo alpinistični odsek PD Ljubljana-matica, informacije o njej pa dobite v društveni pisarni na Miklošičevi 17.

  03.04.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.