Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.06.1971

Delo, Šport: ... Ponovno AO Mojstrana

Na veleslalomu za VTK memorial, ki je bil v nedeljo na prelazu pod Jalovcem, so alpinisti-smučarji iz Mojstrane ponovno potrdili, da so za zdaj najboljši. Na tekmovanju, ki se je zaradi slabega vremena začelo šele ob 11.30 je sodelovalo 54 tekmovalcev, med njimi je bilo tudi 12 alpinistk. Snežne razmere so bile odlične, progo s 35 vrati pa je postavil Stane Rotar.
Med alpinisti je zmagal Rado Košir 59,9, 2. Klavdij Mlekuž 1:01,0 (oba Mojstrana), 3. Stane Belak 1:04,9 (Ljubljana-matica), 4. Janez Kunstelj (AAO) 5.-6. Janez Dolžan (Mojstrana) in Ivo Grilc (Kamnik). Med alpinistkami je zmagala Eli Kurnik 1:06,9 (Tržič), 2. Olga Vilman 1:09,1 (Martuljek), 3. Stanka Beden 1:14,9 (Mojstrana).
Med ekipami je bila zopet prva skupina iz Mojstrane, ki je osvojila tudi pokal VTK, drugi so bili alpinisti iz Kamnika, tretji člani organizatorja Akademskega AO iz Ljubljane.

Neuspeh na Everestu
Jugozahodna stena Everesta je ostala nepreplezana, mednarodna odprava, ki jo je pripravil Norman Dyrenfurth, pa brez uspeha - to bi bil kratek povzetek različnih vesti iz Kathmanduja. Vršna naveza (Angleža Don Whillans in Dougal Haston) je bila le 600 m pod vrhom, toda ko bi morala 20. maja pričeti z naskokom na vrh, sta bila plezalca preveč izčrpana in brez podpore, da bi lahko uspela.
Kje je vzrok za neuspeh?
Iz skopih in včasih kontradiktornih podatkov je nemogoče napraviti točno analizo, toda nekaj sklepov vseeno vsiljuje, če na kratko pogledamo razvoj dogodkov. V odpravi je sodelovalo 32 udeležencev iz 13 držav, med njimi je bila tudi šestčlanska ekipa BBC. V Kathmandu so pripotovali 16. februarja in 23. marca so že postavili bazni tabor na višini 5350 m. V začetku aprila so postavili tabor I (6000 m) in tabor II v Zahodni globeli. Iz tabora sta štartali dve ekipi: skupina pod vodstvom Wolfganga Axta (Avstrija) po zahodnem grebenu, skupina pod vodstvom Američana Johna Evansa pa po jugozahodni steni.
18. aprila je skupino, ki je nadelovala smer po zahodnem grebenu doletela nesreča. Na višini 7200 m je zaradi izčrpanosti umrl indijski major H. V. Bahuguna. Njegov dobri prijatelj, urednik münchenskega Alpinismusa pa je zaradi žalosti zapustil odpravo. Prenehali so tudi z vzponom po zahodnem grebenu in s tem se je pričel tudi razdor. Kot smo že poročali, je kmalu prišlo tudi do neljubih posledic. Carlo Mauri (Italija), Yvette in Michel Vauchner (Švica) in Pierre Mazaud (Francija) so zapustili odpravo. Tudi bolezen ni prizanašala. Zbolel je vodja odprave dr. Norman Dyrenfurth in še trije prav tako bolni udeleženci so se mu pridružili pri umiku (najprej v Namče Bazar, nato v Kathmandu). Vodstvo odprave je prevzel Jimmy Roberts, Anglež, ki stalno živi v Kathmanduju.
Toda bolezni so razsajale še naprej in kmalu je bila izločena polovica članov odprave. V jugozahodni steni je lahko delalo le še šest alpinistov. To so bili Don Whillans, ki je prevzel vodstvo naskoka in Dougal Haston, oba proslavljena lani v južni steni Anapurne, slavna Japonca Naomi Uemura in Rejco Ito ter dva Avstrijca.
Toda tritedensko skoraj neprekinjeno delo v steni, izčrpanost prve naveze, ki je že postavila zadnje taborišče na višini 8250 m in slaba oskrba, pa še poslabšanje vremena (letos je bilo najslabše v zadnjih 17 leti), vse to je zahtevalo umik.
Ena poglavitnih napak odprave je bila prav gotovo v heterogenosti ekipe. Nekaj je pripomoglo še slabo vreme, drugo pa je storila bolezen. Toda pot je odkrita, ključna mesta premagana. Verjetno bo potrebno le še enkrat poskusiti in četrta pot na najvišji vrh bo uresničena. Toda ali bo to dano Nemcem prihodnje leto, je še veliko vprašanje, saj so se organizatorju njihove velike odprave dr. Karlu Herrligofferju zamerili vsi podporniki in meceni.

Popravek
Včeraj smo v rubriki »Planine in ljudje« poročali, da bo do 10. t. m. zaprt dom v Kamniški Bistrici. Pravilno je, da bo zaradi nujnih vzdrževalnih del zaprt le od 7. do 10. junija.

Ponovitev »Tržiške smeri«
V soboto sta Kranjčana Franci Šter in Nejc Zaplotnik ponovila »Tržiško smer« v južni steni Kogla in s tem kot kaže opravila prvo ponovitev. Plezalca sta potrdila oceno prvih plezalcev (IV, mestoma V).

Izbrani kandidati za IV. JAHO
Vodja IV. jugoslovanske alpinistične odprave v Himalajo, ki naj bi prihodnje leto odpotovala pod Kangbačen in katere cilj bi bil, zahodni vrh Kangčendzenge, Aleš Kunaver je že izbral kandidate. Za članstvo v 12 - 13 članski odpravi se bodo potegovali: Janko Ažman, dr. Tomaž Ažman, Stane Belak, Danilo Cedilnik, Kazimir Drašler, Zvone Kofler, Brane Komac, Mitja Košir, Boris Krivic, Janez Kunstelj, Matija Maležič, Marjan Manfreda, dr. Franc Srakar in Franci Štupnik. Sodelovala bosta še dva novinarja.

Tura na Visoki Oltar
AO Jesenice, ki se pri nas najuspešnejše ukvarja s težjimi množičnimi izleti in turami, je za nedeljo pripravil vse potrebno za turo na Visoki Oltar (2621 m), osrednji vrh Martuljkove skupine. Nanj bodo pristopili iz Krnice mimo bivaka I, iz Martuljka mimo bivaka III in iz Vrat mimo bivaka II. Na vrhu bo tovariško srečanje vseh sodelujočih. Tura je primerna tudi za kondicijsko dobro pripravljene in primero opremljene planince.

  03.06.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.