Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.06.1976

Delo, Šport: ... Naši v Hindukušu

Na tiskovni konferenci v prostorih PZS se je predsta­vila šesterica naših alpinistov, ki bodo v torek, 8. t. m., ob 13.20 z vlakom odpotovali v Katowice, kjer se bodo pri­ključili sedmim Poljakom in nato čez kak dan skupaj z njimi odpotovali v Hindukuš. Vodja jugoslovansko-poljske odprave je Stanislav Rudjin­ski iz Katowic, od Slovencev pa bodo v njej trije Kamni­čani: Franc Bauman, Janez Volkar in Marjan Kregar, dva Mengšana: Miro Šuštaršič in Franci Vrankar ter Domžalčan Stane Šikonja. Odprava bo na poti vse do konca av­gusta, njen cilj je Nošak (7492 m) in prečenje vseh nje­govih petih vrhov, kar doslej ni uspelo še nikomur. To je naša prva odprava, ki je na­stala s sodelovanjem s tujo planinsko organizacijo in ne nazadnje, je tudi izredno cenena ter bo odlična preizkuš­nja za mlajšo generacijo plezalcev, ki so zrasli pod Kam­niškimi Alpami.

Prvi kranjski AO
V nedeljo je bilo na plazu pod Jalovcem zadnje letošnje tekmovanje za smučarsko pr­venstvo slovenskih alpinistov — tradicionalni veleslalom za VTK memorial. Na približno 700 m dolgi progi z 31 vraticami, ki je bila speljana pod Šitami, je tekmovalo blizu 60 članic in članov AO iz skoraj vse Slovenije, brez napak pa je progo presmučalo 49 alpi­nistov in 10 alpinistk. Rezul­tati — alpinistke: 1. Neva Blažina (AAO) 1:10,4, 2. Ma­rička Škrlep (Kamnik) 1:11,5, 3. Ivana Žerovnak (Šmarna gora) 1:17,9, 4. Milena Marin­čič 1:18,6 in 5. Marija Kna­felj (obe Železničar) 1:38,0; alpinisti: 1. Tomaž Jamnik (Kranj) 56.3, 2. Franc Rabič (Mojstrana) 57,6. 3. Drago Plesec (Črna) 58,0, 4. Marjan Manfreda (Matica) 58,2 in 5. Jože Rozman (Tržič) 98,7.
Med ekipami je zmagal kranjski AO (Jamnik, Bele, Jaklič) s časom 3:03,2 pred ekipo AO Mojstrana (Rabič, Dolžan, Smodiš) in AO Tržič (Rožman, Tomazin Gros), ki sta obe dosegli čas 3:08,7. ekipo AO Črna (Plesec, Savelli, Parotat) 3:12,1 in kam­niškim AO (Kregar, Ažman, Kregar) 3:13,5.

Petič Ancljev steber
Franci in Janko Arh, člana bohinjske AS, ki deluje v okviru radovljiškega AO, sta 15. maja v 10 urah kot peta naveza ponovila Ancljev ste­ber v Stenarju (V-VI, A1-3). V tehničnem delu nista imela posebnih problemov, v lažjih raztežajih pa ju je precej oviral novozapadli sneg.

Sam prek Kočne
V nedeljo je Tone Škarja (Kamnik) sam preplezal SZ greben Kočne (4 ure) in se­stopil (2 uri) po Desni grapi (območje Tschadove smeri, med Kokrsko in Jezersko Koč­no) zopet v dolino. V zgor­njem delu gore je bilo okoli 40 cm snega.

Ponovno na Kleku
Naveza Drago Bregar-Drago Repnik iz AO Železničar-Ljubljana se je konec preteklega tedna zopet mudila v steni Kleka. V soboto sta ponovila Jugovzhodno glavo (V), v ne­deljo pa še Brankovo smer (VI).

Izlet AŠ
V nedeljo je AO Ljubljana-matica organiziral izlet za udeležence letošnje alpinistič­ne šole. Udeležilo se ga je 22 tečajnikov, 5 pripravnikov in 13 starejših članov-inštruk­torjev. Preplezali so skupno 18 različnih smeri nad Kamniško Bistrico: Spominsko v Koglu, Nedeljsko v Planjavi, Belačev steber v Kalškem grebenu itd.

Tudi Ruvenzori
Le redki so vedeli, da smo Slovenci zabeležili še en vzpon na pomemben afriški vrh — Ruvenzori. Opravili so ga Aleksander Jakoš, Brane Hohnec, Mare Kršmanc in Blaž Telban med svojim po­tepanjem po Afriki. Povzpeli so se na 5129 m visoki Pic Marguerita, najvišji vrh med Eduardovim in Albertovim je­zerom na meji med Ugando in Kongom.

Mengšani v Vežici
V soboto sta dve navezi v treh urah iz AO Mengeš po­novili »Neznano smer« v Ve­žici. Plezala sta Janez in Mi­ro Šuštaršič ter Marko Hrovat-Miro Štebe-Franci Vran­kar.

Več lavinskih psov
V soboto se je na Vršiču zbralo 15 ljubiteljev športnih in službenih psov iz Novega mesta, Celja, Trbovelj, Ra­dovljice, Lesc in Jesenic in pod vodstvom Milana Vipot­nika opravilo dvodnevno preskušnjo svojih varovancev v iskanju zasutih ponesrečen­cev. To bo prav gotovo do­brodošla pomoč naši GRS, saj je znano, da je reševanje izpod plazov uspešno le, če je hitro in najboljši iskalec zasutih je še vedno dobro dresiran pes. Na tečaju sta udeležencem predavala tudi Uroš Zupančič o zgodovini naše organizacije, Zvone An­drejčič pa jim je pokazal svo­jo bogato zbirko diapozitivov iz Himalaje. Obe predavanji sta vzbudili veliko pozornost tudi med gosti Tičarjevega doma, teh pa ni bilo malo.

Nagrada filmu o Kangbačenu
Prvo nagrado na velikem konkursu »Planine in gore«, ki ga vsako leto organizira Federacija alpinizma SSSR in Gruzinski alpinistični klub, je letos dobil poljski film »Zma­ga nad Kangbačenom«, ki ga je posnel Simon Vdovjak.

Uspešni na Makaluju
Po podatkih tujih časopisov je v ponedeljek, 24. maja, vrh Makaluja zopet dobil obisk. Nanj sta stopila dva češko­slovaška alpinista in en Špa­nec, žal pa je gora zopet ter­jala življenje.

Rekorder z Elbrusa
Letos pozimi so alpinisti iz Kabardino-Balkarije pod vod­stvom zaslužnega trenerja in mojstra športa Huseina Zalihanova opravili zimski vzpon na najvišji kavkaški vrh El­brus. To ne bi bilo kaj po­sebnega, če njih vodja s tem vzponom ne bi zabeležil že 140. vzpon na ta vrh. Toda to mu je izgleda v krvi. Nje­gov oče Čoka Zalihanov je bil na Elbrusu kar 209-krat, zadnjič star že 110 let!

Tretji italijanski osemtisočak
V začetku maja sta Zortea in Simoni dosegla vrh Daulagirija (8172 m), kot člana od­prave, ki so jo organizirali »Orli« iz San Martina di Castrozze. To je že tretji itali­janski vzpon na vrh nad 8000 m (K 2, Evereset. Daulagiri).

Kamniška AŠ
V nedeljo, 15. maja, sta kamniška pripravnika Gladek in Orehek v 7 urah ponovila Perčičev steber v Vežici. Ude­leženci alpinistične šole pa so bili na Kamniškem sedlu, kjer so v navezah s starej­šimi člani plezali prve vzpo­ne.

X. pokal Jelovica
V nedeljo je MO PD Ra­dovljica priredil orientacijsko tekmovanje, ki se ga je ude­ležilo 23 ekip iz Idrije, Ce­lja, Laškega, Škofje Loke, JLA Bohinjske Bele, Bleda, Naklega, Ljubljane in seveda Radovljice. Tekmovanje je bi­lo na sotočju Save Dolinke in Bohinjke. Rezultati — čla­ni: 1. Radovljica I. 788, 2. Laško 555, 3. Idrija 367; mla­dinci: 1. Radovljica II. 987, 2. Celje 974 , 3. Idrija 735; pionirji: 1. Idrija 875, 2. Ce­lje 845, 3. Radovljica I. 833.

Načrti AO Jesenice
Delo med alpinisti na Jese­nicah je v zadnjem času zo­pet zaživelo. Opaziti je priliv novih, to pa zopet pomeni pomanjkanje opreme Itd. Za­to so se odločili, da bodo sami začeli izdelovati vsaj najosnovnejše kline. Obenem pa so sklenili tudi, da bodo še letos temeljito popravili bivake za Akom, na Jezerih, na Rušju in v Veliki Dnini.

  03.06.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.