Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.07.1989

Delo, Šport: ... Srečo Rehberger je splezal eno od treh ameriških 5.14

S ponovitvijo White Wedding (5.14 oz. 8b+) je dosegel izvrsten rezultat - Nuša Romih odlična v smeri Wats Tots (5.12b oz. 7b)
KRANJ - Po skoraj dveh mesecih sta se iz ameriškega Smith Rocka, prav gotovo centra športnega plezanja številka 1 v ZDA, vrnila Srečo Rehberger (AO Kranj) in Nuša Romih (AO Tržič). Lahko bi rekli konec dober, vse dobro. Po številnih težavah (izgubljena oprema, slabo vreme, poškodbe) sta prišla domov z odličnimi rezultati.
Srečo Rehberger je mejo najboljšega našega dosežka v športnem plezanju ponovno premaknil za pol stopnje navzgor. Njegov vzpon v smeri White Wedding (5.14a oziroma 8b+ oziroma X+) je prav gotovo izvrsten rezultat, ki ta čas v svetu športnega plezanja vsekakor nekaj pomeni. White Wedding je poleg Scarface in To Bolt ena od treh smeri v ZDA, ki imajo oceno 5.14. Lansko leto je sicer Tony Yaniro splezal najtežjo smer v ZDA La Bogeyman in jo ocenil 5.14a. Toda smer ima sedaj že eno ponovitev, oceno pa so deloma korigirali na 5.13d/ 5.14.a. Še vedno pa je nedvomno najtežja poč v ZDA. Torej so omenjene tri smeri v Smith Rocku edine s tako visoko oceno na tej celini. Vsi tri imajo sedaj oceno 5.14a, vendar je Rehberger povedal, da je najtežja prav gotovo To Bolt.
White Wedding je imel do Rehbergerjevega vzpona le tri uspešne poskuse (Tribout, Moffat in Franklin). Gre za 25 metrov visoko in previsno smer. Ključ smeri je boulder problem (ki ga je za okoli 5 metrov) v drugi polovici smeri. Sicer pa je v smeri več težjih detajlov. Rehberger je po dnevu in pol študiranja smeri začel od spodaj in že takoj na začetku padel tik pred koncem smeri. Potem se je začelo slabo vreme, popokale so mu blazinice na prstih in do uspešnega vzpona je moral počakati kar ves mesec. Uspešno je vzpon zaključil 19. junija.
Vzpon v White Wedding je bil poleg ponovitve Scarface (splezal jo je nek domačin) daleč najboljši dosežek, ki so ga dosegli to pomlad v Smith Rocku (tam so ta čas plezali tudi Wats, Gullich, Franklin itd.). Na kratko bi njegov vzpon v smeri z oceno 8b+ lahko ocenil takole: dosegel je novo stopnjo, s katero se je zelo približal čistemu svetovnemu vrhu. Za sedaj je na svetu približno 5 do 6 smeri, ki imajo še višjo oceno 8c. Vendar nobena od teh smeri še nima ponovitve in s tem potrjene ocene (upoštevajoč dejstvo, da je s temi ocenami kar veliko zmešnjav in teženj). V svetu je ta čas že precej smeri z oceno 8b in tudi veliko jih je z oceno 8b+. Izkušnje pa kažejo, da je predvsem potrebno najprej pogledati, kdo je takšne smeri plezal. Skoraj pravilo je že, če npr. smer z oceno 8b ali 8b- ponovijo najboljši plezalci, ki imajo pravi občutek za težave, potem se ocena redno zniža. White Wedding pa so pred Rehbergerjem splezali le Tribout, Moffat in Franklin, ki vsekakor spadajo med najboljše plezalce.
Poleg te najtežje je Rehberger med drugim v drugem poskusu od spodaj ponovil Chain Reaction (5.12c oziroma 7b+), na pogled pa je splezal Wats Tots in Vison (obe sta 5.12b oziroma 7b) ter še štiri smeri z oceno 5.12a (7a+).
Plezanje Rehbergerja in Romihove v ZDA so omogočili: Papi Spori, K2 Šport, Planika Kranj, GT Šport Tržič, Kompas Hertz, Triglav Tržič, Zlatorog Maribor, TKS Tržič ter PD Kranj in PD Tržič.
Nuša Romih je bila prav tako uspešna. Ponovila je smer, ki spada v rang naših najboljših tovrstnih rezultatov. Nedvomno pa je vzpon v smeri Wats Tots, ki ima oceno 5.12b oziroma 7b, najtežja smer, ki so jo naše plezalke splezale v tujini. V Smith Rocku je to tudi ena od najbolj popularnih smeri. Romihova je poleg te najtežje ponovila še Latin Loverja (5.12a oziroma 7a+) ter Take a powder z isto oceno. Na pogled pa je ponovila Wedding day z oceno 5.10d (VII) ter smer Over board. Ta smer ima v vodniku oceno 5.11c, vendar le v primeru, če se jo pleza povsem do vrha, kar pomeni 40 metrov. Večina plezalcev pleza le do polovice, tako je plezala tudi Nuša, do tja pa so težave 5.11a (VII + ).

TOMO ČESEN

Težka tehnika v steni Aniča kuka
Miha Praprotnik in Matjaž Ravhekar sta splezala novo smer
KRANJ - Skoraj 300 metrov visoka stena Aniča kuka v Paklenici ima spet novo smer. Od 12. do 13. junija sta jo preplezala Miha Praprotnik (AO Matica) in Matjaž Ravhekar (AO Jesenice). Gre za povsem tehnično plezanje med Spominom in Razom Klina.
Nova smer z imenom Joganand poteka prva dva raztežaja po smeri El Condor passa, potem pa štiri raztežaje med prej omenjenima smerema in na koncu izstopi po Razu Klina. En raztežaj sta Praprotnik in Ravhekar ocenila A2, dvema sta pripisala oceno A3+, najtežji raztežaj pa ima težave A4. Na vseh varovališčih so svedrovci, medtem ko pa za vmesno plezanje nista porabila prav nobenega. V steni sta pustila 3 rivete, eno bakreno glavico in dva zatiča. Sicer pa je bilo potrebnih celo 6 vrst krempljev, 15 jeseničanov, 8 debelih klinov, 10 profilov, poleg vsega pa še zatič in friendi. Za novo smer sta potrebovala 20 ur efektivnega plezanja. Najbrž ni treba posebej poudariti, da želita, da smer ostane takšna kot je, oziroma, da se ne bo našel kdo, ki bi plezal te raztežaje z vmesnim svedranjem. Joganand spada med najzahtevnejše tehnične smeri v steni Aniča kuka in tudi med najtežje tehnične smeri pri nas.

TOMO ČESEN

Ekipa za Šišo Pangmo izbrana
Na svoji zadnji seji je komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS izbrala ekipo, ki bo jeseni poskušala v JZ ostenju Šiša Pangme (8046 m). Vodja odprave bo Tone Škarja, v ekipi pa so Filip Bence (AO Tržič), Stane Belak (AO Matica), Pavle Kozjek (AO Matica), Marko Prezelj (AO Kamnik), Andrej Štremfelj (AO Kranj) in Iztok Tomazin (AO Tržič). Poleg njih bo na Kitajsko odpotoval še Viki Grošelj v okviru akcije 8000 plus, zdravnik odprave pa bo Žare Guzej. Ekipi naj bi se pridružil še snemalec.

Vabili iz Turčije in SZ
Turška planinska zveza vabi dva jugoslovanska alpinista na vzpon na Erciyes čez severno steno v času od 23. do 30. septembra. Stroške bivanja in potovanja od Ankare do hriba in nazaj krijejo Turki. Prijave s sliko in seznamom najpomembnejših lednih in zimskih vzponov ter z izpolnjenim osebnim listom naj zainteresirani pošljejo najpozneje do 31. julija na naslov: KKA PZJ, Bojan Pollak, Trg svobode 5, 61240 Kamnik.
Drugo vabilo našim alpinistom prihaja iz Sovjetske zveze. Oddelek alpinizma profsporta iz Moskve vabi vse alpiniste, inštruktorje in načelnike AO na alpinistični tabor v letu 1990 v centralnem Kavkazu (Elbrus). Na tem taboru se bo obdeloval program za vodje AO in alpinistične inštruktorje. Termini so: za načelnike AO od 3. 6. do 22. 6., za inštruktorje od 8. 8. do 27. 8. in za športni program od 25. 6. do 14. 7. ter od 17. julija do 5. avgusta. Cena je 400 rubljev za tabor, zraven pa je potrebno prišteti še stroške za prevoz od doma do tabora in nazaj. Vsi zainteresirani naj pošljejo svojo prijavo, pregled najboljših vzponov in osebni list do 30. julija letos na naslov KKA PZJ Bojan Pollak, Trg svobode 5, 61240 Kamnik.

Četverica Nanga Parbata doma
Konec preteklega tedna je iz Pakistana nepričakovano prišla novica, da se četverica naših alpinistov (Vlasta Kunaver, Sandi Marinčič, Luka in Davo Karničar), ki je poskušala splezati na vrh Nanga Parbata (8125 m), vrača v domovino. Vemo samo to, da na vrh niso splezali in da je z vsemi štirimi vse v redu. Žepna odprava bo prišla domov jutri na brniško letališče okoli 15. ure (letalo iz Pariza ).

T. Č.

Koledar TNP je že na voljo
Prvi del naklade koledarja Triglavski narodni park, ki ga je izdala PZS, je že natisnjen. Do 31. julija je cena določena na 35.000 din. S 1. avgustom pa bo tekoče sledila okvirni devizni ceni 5 DEM za izvod. Koledarje lahko naročite plačate in dvignete na PZS.

Sestanek JUSPEK
Predsednik JUSPEK Ivica Piljič bo tekmovanje v športnem plezanju, ki bo prihodnji vikend v Lokvah pri Reki, izkoristil tudi za sestanek JUSPEK. Na njem bodo obravnavali nekatera pomembna vprašanja v zvezi z izbiranjem naše reprezentance, potovanja na tekme SP. Razjasnili naj bi se vzroki, zakaj niso odšli naši plezalci na drugo tekmo SP v La Ribo, beseda pa bo tekla tudi o organizaciji drugega seminarja za športno plezalske sodnike. Sestanek bo razdeljen na dva dela. Prvi bo v petek, 7. julija ob 21. uri, drugi del pa naslednji dan ob 20. uri.

Letos bo v Arcu zanimivo
Letošnja tekma v športnem plezanju Rock Master 89 v Arcu bo od 9. do 10. septembra. Nanjo so povabili 26 plezalcev, od tega 18 moških in 8 žensk. Torej manj kot lansko leto, ko je bilo očitno, da preveč nastopajočih zmanjšuje zanimivost in privlačnost tekmovanja. Približno 50% plezalcev so dobili na osnovi tekmovanj iz leta 1988, drugo polovico pa so povabili po svoji presoji. Prvi dan tekmovanja bo na sporedu (kot je že običaj v Arcu) smer, ki jo bodo plezali na pogled. Ta dan bo še posebej zanimivo, in sicer zato, ker bo tako za moške kot za ženske ista smer. Prav gotovo bo marsikateri plezalec razočaran zapuščal prizorišče - imeli bodo namreč zelo močno konkurenco med najboljšimi plezalkami. Ocena smeri na pogled naj bi bila 8a. Drugi dan bodo plezali smer, ki jo bodo pred začetkom tekmovanja lahko poskusili. Tukaj bodo smeri dve. Moška bo imela težave 8b+, ženske pa 8a+.
Mogoče se še kdo spomni, da so imeli lansko leto težave z določanjem prvega mesta pri moških. Na koncu so za zmagovalca določili oba, Edlingerja in Glowacza. Letos je pravilo drugačno. Pri enakih rezultatih (doseženih višinah) bo boljši tisti, ki bo dalj časa držal oprimek.
Tekmovanje bo na umetni steni tako kot lansko leto, visoka bo 22 metrov in previsna za 8 metrov. V soboto zvečer bo tekmovanje v hitrostnem plezanju. Smer bo visoka 20 metrov z oceno 6b.

Športno plezanje
Uroš Grilc (AO Črnuče) je v Beli nad Vipavo splezal moško finalno smer, ki ima ime Možganski mrk. Ocena smeri je IX-. Treba je upoštevati, da je smer v najtežjem delu sedaj nekoliko drugačna (težja), kot je bila na tekmovanju konec lanskega leta. Zatem je na Črnem plezal Barbaro, in sicer po vstopnem previsu je nadaljeval naravnost navzgor čez plošče. Težave je ocenil IX-.
K tema dvema vzponoma dodajmo še smer Exsidas (7b) na Costieri, ki jo je pred Grilcem splezal tudi Ajo Slamič (AO Nova Gorica).
V idrijskem vrtcu v Strugu je Jože Krapež (AO Idrija) splezal novo smer z imenom Vija vaja in jo ocenil VIII+/ IX-. V Beli nad Vipavo je isti plezalec ponovil na pogled smer Rdeča zloba (VII+/VIII-), Zlatko Gantar (prav tako AO Idrija) pa je z rdečo piko splezal Džuli Šviga (VIII+/IX-).
V Dolžanovi soteski je Borut Rusi (AO Škofja Loka) ponovil Bogove (IX-), v Ospu pa Poročno noč (IX). V isti steni je Matej Mejovšek (Šaleški AO) ponovil Paris - Dakar (IX), Zidarsko poč (VIII) na Črnem kalu pa je splezal Matic Jošt (AO Celje).
Pri ženskih ponovitvah omenimo vzpon Damjane Klemenčič (AO Škofja Loka), ki je na Črnem kalu ponovila Hard Rock (VII) Ines Božič (Obalni AO) pa je opravila v Paklenici dva vzpona na pogled. Ponovila je Krokodila (VII) in Kaligulo (VII-).

Dom na Lazni odprt
Po letu dni, odkar je Dom na Lazni zaprt, so postojanko vendarle oddali v najem zasebniku.
Nova oskrbnika Doma na Lazni (iz Lokvi je 4 km) sta zakonca Veselka in Vladimir Skok doma iz Lokvi.
V teh dneh je bil inšpekcijski pregled objekta, ki leži na 1040 m nadmorske višine v vasici Lazna na severno zahodnem grebenu Trnovskega gozda. Oskrbnika obljubljata, da bo dom odprt takoj po julijskih praznikih vsak petek dopoldne, soboto in nedeljo. V Domu, ki ima 40 ležišč, bo na voljo poleg pijače tudi pristna domača hrana, kot je polenta, klobase, žganci, jota, divjad.
Dom je tudi primeren za poletne športne priprave društev in klubov, ki se žele sprostiti v neokrnjeni naravi.
Dom bo odprt tudi v zimskih mesecih, saj je v neposredni bližini 300 m dolga vlečnica, tako da lahko tudi ljubitelji smučanja pridejo na svoj račun.

R. K.

  03.07.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.