Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.09.2001

Tomaž Jakofčič: Iz domačih logov

Pred desetimi leti sta v steni Šit Silvo Karo in Matjaž Ravhekar preplezala in solidno opremila smer Das ist nicht kar tako (7b, 220 m). Smer je bila speljana do stika z varianto Kambič - Ribarović, nekako na polovici stene. Pred nekaj leti je nato Karo smer podaljšal za nekaj raztežajev, letos pa je Marko Lukič opravil prvo prosto ponovitev celotne smeri in le to ocenil s 7b. Smer sta kasneje ponovila še Matevž Kunšič (NP, AO Radovljica, Rjavina) in Matjaž Jeran (AO Matica). Kunšič je z Uršo Rebec prosto (NP) ponovil tudi smer Z ognjem in mečem (VIII-/VII+, 220 m) ter smer Za prijateljice (VIII+/VII-, 200 m) v južni steni Rušice.
Plezalo se je tudi klasične smeri v velikih stenah Julijcev. Urban Ažman (AO Radovljica) jih je nabral kar nekaj. Z Boštjanom Pogorevcem je v Triglavu plezal Šlosarsko (VI/V, 500 m) ter z Uršo Rebec Zajedo spominov (VI/V, 500 m) v Stenarju. S Klemnom Novakom je preplezal Poldačevo (VI+, 600 m) v Fradamanih policah in Juvan-Šteblaj v Široki peči (VII-/VI, 500 m). Rok Zalokar in Jaka Kunšič (oba AO Radovljica) sta v Mangartu preplezala Meč (VI+. 800 m) v Travniku pa Varianto Ašenbrenerja (VI+, 700 m).

V Dolomitih
Marko Lukič se po krajšem (alpinističnem) premoru vrača tudi v zahtevne alpske stene. Tokrat se je lotil najbolj atraktivnih dolomitskih gora: Treh Cin. Z ženo Alenko je najprej prosto na pogled ponovil smer Hasse -Brandler (VIII, 500 m) v Veliki Cini in Švicarsko smer (VIII+/IX-, 450 m) v Zahodni Cini. Kmalu zatem se je vrnil z Miho Praprotnikom in ponovil še Saško superdiretisimo. Najtežji raztežaj (IX+) je preplezal v drugem poizkusu, vse ostalo pa na pogled. Smer je v glavnem opremljena z navadnimi klini slabe kvalitete in ob ne najboljši skali predstavlja zelo zahtevno alpinistično smer.
V Tofani di Rozes so Izrok Ipavec in Boris Lorenčič ter Boris Strmšek in Tadej Zorman preplezali smer Constantini - Apolonio (VI+, A0, 500 m).

Športno plezanje
Jure Golob (AO Rašica) je očitno zelo dobro pripravljen, saj v zadnjem času dosega odlične rezultate tako na tekmovanjih kot v naravnih plezališčih. Na master tekmovanju v francoskem Argentieru je v močni konkurenci zasedel odlično 7. mesto, v španskem plezališču Rodellar pa je uspel izenačiti najboljši slovenski dosežek v plezanju na pogled s smerjo Familia Manson (8a+).
Matevž Kunšič je v zadnjem času na Gorenjskem preplezal nekaj težkih športnih smeri. V Bitnjah je uspel v smeri Mene iščeš sonce (8b), v Bohinski Beli pa Ritem v zraku (8a+) in Moški za naslado (8b/b+).

Tien Šan
Iz Tien Šana se je pred dnevi vrnila že tretja slovenska odprava v najvišji del tega gorovja. Glavni cilj letošnje odprave je bil vzpon na Pobedo in spust s smučmi z vrha. V sklopu aklimatizacije je Iztok Tomazin opravil prvenstvena smuka z vrha Darbaza Tau (5462 m): V-, mesta S6, 800 m in prvenstveni spust z južnega predvrha Pik Čapajeva (6150 m): V, mesta S6, 350 m, v celoti IV, 1850 m. Na vrh Han Tengrija (6995 m oz.7014 m) sta po klasični smeri prišla Slavko Rožic in Iztok Tomazin. Oba sta se nato lotila še Pobede na katerega lansko leto ni prišel nihče. Zaradi Rožičeve bolezni se je Tomazin odločil, da poizkusi sam. Z nekaj ruskimi alpinisti je v izredno slabem vremenu dosegel Z vrh Pobede imenovan Vaza Psavela (6918 m). Od tam zaradi slabega vremena ni bilo moč nadaljevati, na sestopu pa je Tomazin pomagal tudi pri reševanju obnemoglih ruskih alpinistov.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.