Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.11.1967

Delo, Šport: ... Konec letnih vzponov

Dolgo obdobje lepega vremena je tudi zadnjo nedeljo zvabilo v gore številne plezalce. Toda nenadno poslabšanje je vsem prekrižalo račune. Zadnje težje vzpone so opravili štirje Avstrijci, med katerimi so bili nekateri znanci s Kavkaza - Bezengi in Pamirja. Nastanjeni so bili na Okrešlju, plezali pa so zadnje dni preteklega tedna v okoliških stenah. Ponovili so Direktno smer v Štajerski Rinki, smer Modec - Režek v isti smeri in Cicovo smer v Turski gori z izstopno (po grapi) varianto.
Ker posebnega izboljšanja vremena ni pričakovati in ker se bodo že koncem meseca pričeli vzponi šteti za zimske, bodo stene sedaj nekaj časa verjetno samevale, alpinisti pa se bodo kondicijsko pripravljali za zimske vzpone.

Prva pomoč v gorah
Člani in pripravniki GRS že dolgo časa vsaki dve leti obvezno opravljajo poseben izpit iz prve pomoči pred zdravniško komisijo. Ker pa morajo tudi alpinisti večkrat nuditi prvo pomoč v gorah, posamezni odseki že dalj časa razmišljajo o tem, da bi izpite uvedli tudi za vse člane alpinističnega odseka.
Doslej je bila praktično edina literatura, po kateri so se reševalci in drugi gorniki lahko seznanili s prvo pomočjo, knjiga dr. Mirka Derganca, ki pa je precej obširna, zato so se člani postaje GRS iz Kranja odločili za pripravo posebne skripte, ki bo vsebovala najnujnejše. Pripravil jo je dr. Ivo Valič in sicer v obliki odgovorov na 78 posebej izbranih vprašanj, ki obsegajo celotno snov.

Srečanje nekdanjih alpinistov AOU in AAO
Prvo in edino planinsko društvo na Univerzi so ustanovili alpinisti - študenti leta 1949. Čeprav se je vodstvo in članstvo društva menjalo in se je kasneje tudi preimenovalo v Akademsko planinsko društvo, je ostal poudarek na alpinizmu. V njem se je izšolalo na stotine naših alpinistov, ki so po končanih študijih odšli po vsej Jugoslaviji. Na planinstvo in alpinizem večinoma niso pozabili, temveč so se z njim še nadalje ukvarjali in večinoma tudi obdržali stik z nekdanjimi hribovskimi tovariši.
Letos se je vodstvo društva odločilo, da jih vse povabi na svojo tradicionalno prireditev - »sprejem novih alpinistov v AAO«, ki bo 11. XI. zvečer v Planinskem domu v Tamarju. Namen srečanja je, da se stiki še bolj utrdijo in da nekdanji člani spoznajo novo generacijo plezalcev.

Srečanje jugoslovanskih reševalcev
V nedeljo bo v Ljubljani sestanek koordinacijskega odbora GRS Jugoslavije, ki ga bo vodil dr. Ivan Stojanovič iz Beograda. Poglavitni namen srečanja je uskladiti in izboljšati vzgojo reševalnega kadra.
Doslej je bila vzgoja v posameznih republikah zelo različna. Reševalci so se resneje šolali le v Sloveniji, po vseh drugih republikah pa so jih enostavno rekrutirali iz vrst alpinistov in domačinov. Prve izprašane inštruktorje (8) po enotnem konceptu smo celo v Sloveniji dobili šele v zadnjem času. Od drugih republik pa so le še v Bosni in Hercegovini (3) in so izpite polagali hkrati z našimi.

  03.11.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.