Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.12.1970

Delo, Šport: ... Zbor alpinistov v Martuljku

Komisija za alpinizem PZS je na zadnjem sestanku določila novi kraj letošnjega zbora alpinistov. Zbor bo 19. t. m. ob 17. uri v dvorani doma »Franca Rozmana - Staneta« v Martuljku. Zanimivost letošnjega zbora bo orientacijski prikaz možnosti za bodoče odprave v tuje gore, ki bo po večerji oz. pred diapredavanjem o letošnjih večjih alpinističnih dosežkih.

Alpinistični slovarček
Stanko Gilič z Reke je zopet presenetil z novo knjižnico. Čeprav ima naslov »Mali alpinistični terminološki riječnik« in je po obsegu tudi res majhna, se vidi, da je vsebina plod obsežnega dela. V prvem zvezku, ki je izšel kot priloga zbornika Pedagoške akademije, so obdelani izrazi od A do M, in sicer v hrvatskem, francoskem, italijanskem in nemškem jeziku. Obžalovati gre, kdaj bo lahko izšel vsaj še drugi del in da je bila zaradi omejenih tehničnih možnosti naklada precej majhna.

Alpinistična reklama
Kdor redno spremlja televizijsko reklamo, je bil pred dvema tednoma verjetno nemalo presenečen, ko je na zaslonu lahko opazoval zabijanje klina, slišal značilni zvok in nato še nekaj časa opazoval plezanje v previsni steni, šele na zaključku spoznamo, da gre za reklamo »argo juh« tovarne Delamaris iz Izole.
Reklamni filmski zapis je konec septembra posnel Jože Mušič (TV) na Vršiču, pomagali pa so mu Stane Belak, Boris Krivic in Mitja Košir.

Cenik vodniških uslug
Podkomisija za gorske vodnike PZS je pred kratkim izdelala uraden cenik izprašanih gorskih vodnikov. Iz njega ugotovimo, da je dnevnica v Jugoslaviji 100 din, v tujini pa 18 dolarjev. Skupine do 5 udeležencev na izletu po zaznamovanih poteh plačajo 150 din, če pa izlet traja nad 8 ur, pa 200 din. Za skupine do 10 udeležencev pa sta obe tarifi višji za 5 din. Šolski izleti imajo enotno tarifo 5 din na osebo, vendar število ne sme presegati 30 udeležencev, na enega gorskega vodnika.
Turni smuki (do 5 udeležencev na vodnika) - poldnevni din 150, celodnevni 250 din in vsak naslednji dan dodatnih 100 din. Za smučarske izlete (do 10 udeležencev) v inozemstvu velja enaka tarifa, prav tako za šolo smučanja. Precej višje postavke pa so za plezalno vzpone!
Za primerjavo so v ceniku nekateri vzponi (v letnih razmerah). Npr.: greben Rinka-Skuta (360 din), Slovenska smer, Szalay-Gerinov greben, Južni raz Skute (420 din), Zimmer-Jahnova ali Hornova smer (600 din), Bavarska (740 din) in Dolga nemška smer (900 din). Za težje vzpone se tarifa določi po dogovoru.

Švicarska letalska reševalna služba
Švicarska letalska reševalna služba ali na kratko SRFM je bila ustanovljena 27. aprila 1952. V dobrih 15 letih (do konca 1968) je opravila nad 2200 reševalnih akcij pri katerih je transportirala več ko 2750 ponesrečencev, bolnikov in mrtvih.
Naloge SRFW so reševalne akcije pri gorskih nesrečah, plazovih, smučarskih, letalskih, prometnih in drugih nesrečah, prva pomoč na mestu nesreče, prenos lavinskih psov - z vodniki in reševalcev ter njih opreme, preskrbovalni in evakuacijski poleti, proženje plazov, gašenje gozdnih požarov, nadzorstvo nad prometom, itd. Pripomniti velja tudi, da posredujejo ne samo v Švici, temveč tudi po ostali Evropi in celo v Severni Afriki če je potrebno. Pri tem pa ima SRFW 150 aktivnih članov. Od tega je 81 pilotov, 20 zdravnikov (8 anastezistov), ostali pa so letalski pomočniki, gorski in drugi reševalci-specialisti. Toda niti eden od njih ni stalno nastavljen pri SRFW, pač pa svoje naloge opravljajo poleg rednega poklica, često celo brez plačila.
Obsežen pa je tudi tehnični park, s katerim SRFW opravlja svoje humane naloge. Imajo 4 lastna letala in 4 helikopterje, po potrebi pa lahko angažirajo še 16 helikopterjev in 25 letal.

Predavanje o Hindukušu
V sredo ob 20. uri bo v predavalnici Elektrotehniške fakultete na Tržaški cesti predaval Stane Belak o »II. Jugoslovanski ekspediciji v Hindukuš - 1970«.

 03.12.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.