Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.01.1973

Delo, Šport: ... Še o začetku zime

Pretekli teden smo poročali o treh prvenstvenih zimskih vzponih v Koglu in Rzeniku. Toda plezalci so obiskali tudi druge stene. Zvone Andrejčič je preplezal Jugovzhodni raz (smer 254) Dolkove špice, in sicer 24. decembra. Marjan Prelog in Tone Volk pa sta se osem ur mučila v Szalay - Gerinovem grebenu Turske gore in sta morala celo pred koncem sestopiti v Turski žleb. Ves greben je bil vkovan v led, snega je bilo okoli 70 cm, v Turskem žlebu pa ga je bilo že toliko, da je grozil plaz. Na drugi strani, v ostenjh nad Kamniško Bistrico pa so imeli kopne stene!
V Kočni sta brata Šter iz Kranja preplezala novo smer v severni steni. Ocena III/V, plezala sta 9 ur, smer pa poteka desno od smeri, ki jo je preplezal M. Perko s soplezalcem.
Jani Volkar in Bojan Pollak sta 28. decembra prvič pozimi preplezala Perčičev steber v Vežici (VI). Plezala sta 7 ur, zaradi novozapadlega snega pa sta si morala sproti ometati sneg s skal.
Za praznike Kredarica tudi letos ni samevala. Našo najvišjo planinsko postojanko so obiskali planinci iz Maribora, Domžal, Ljubljane, Pirana in od drugod. Že pred Novim letom pa so se raztepli na razne strani. Eni so odšli s smučmi proti Komni, drugi za Cmirom v Vrata ...

Zbornik
Planinsko društvo Kranj je ob 25-letnici alpinističnega odseka in postaje GRS izdalo ličen zbornik, ki sta ga uredila Franci Ekar in Tomaž Jamnik čeprav je v »Zborniku« poudarek na odpravi na Kilimandžaro, je v njem izredno veliko zanimivih podatkov, ki bodo lahko odlično služili pri ocenjevanju dela in uspehov alpinističnega kolektiva iz Kranja in okolice. Uvodnemu zapisu predsednika PD Cirila Hudovernika sledi kratek pregled odprave (Franci Ekar), nato zapis o udeležbi dveh članov JLA v odpravi (Slobodan Lončar), obsežen in zanimiv pregled dela AO je pripravil Marjan Ručigaj, sledijo še zapisi o GRS (Emil Herlec, dr. Gorazd Zavrnik in Jože Žvokelj) in turnem smučanju (Brane Jaklič). Na koncu je še seznam prvenstvenih letnih in zimskih vzponov kranjskih alpinistov od ustanovitve AO naprej. Zbornik, ki je v prodaji po 10 din, bi bil lahko za vodilo še kateremu odseku, pa čeprav bi ga morda izdali le v ciklostirani obliki.

Zimski alpinistični tečaj
Komisija za alpinizem je pripravila razpis za zimski alpinistični tečaj, ki naj bi bil med 4. in 11. februarjem v Tamarju ali Kamniški Bistrici, prijave pa sprejema PZS do 19. t. m. Prispevek tečajnikov bo okoli 250 din.

  04.01.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.