Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.01.1999

Delo, Šport: ... Prva kombinirana športna smer pri nas

V svetu je že nekaj let pozimi vse bolj popularno t. i. mixed plezanje. Gre za plezanje smeri dolgih v večini do enega raztežaja, v katerih se menjavajo povsem skalni z lednimi odstavki. Vzpon dobi pravo vrednost, če je opravljen po pravilih, ki so znana pri športnem plezanju, za napredovanje pa se uporablja samo ledna orodja brez ostalih tehničnih pripomočkov.
Prva taka smer pri nas je nastala v Prednji glavi Prisanka levo od Zadnjega slapu. Njena avtorja Aljaž Anderle in Klemen Premrl sta za opremljanje, študij in uspešen vzpon porabila štiri ločene dni. Kost za glodanje kakor se smer imenuje, je visoka 30 m. Prva polovica je povsem skalna in rahlo previsna, druga polovica smeri pa vodi po navpični ledeni sveči. Za varovanje so v skalnem delu zavrtani štirje svedrovci. Pri uspešnem vzponu sta imela Anderle in Premrl vpet prvi svedrovec, kar je dovoljeno, če je padec pred prvim klinom nevaren. Smer sta ocenila z M7. Anderle in Premrl se v prihodnjih dneh odpravljata v enega od centrov lednega plezanja v Avstriji, kjer bosta lahko težave svoje smeri primerjala s tamkajšnimi.
V soboto je smer že dobila prvi dve ponovitvi opravila sta ju Tomaž Jakofčič in Peter Mežnar.

T. J.

Prva ženska ponovitev Lambade
Invazija na zaledenele slapove se nadaljuje. Lambada dobiva nove in nove ponovitve, med katerimi bi omenili prvo žensko ponovitev. Opravila jo je Alenka Jerala (1.R v vodstvu) v navezi z Matejem Zorko. Stiriofobijo sta ponovila Ana Svetlin in Primož Lajovic ter Marko Prezelj in Erik Švab, ki sta isti dan preplezala še Luciferja. V Prednji glavi nad Krnico so nekajkrat ponovili Zadnji slap (VI).

T. J.

Slepi jok
Andrej Markovič je v osapski steni v treh ločenih dneh (18 ur efektivno) opravil prvo solo ponovitev smeri Slepi jok (VI, A3, 120m). Smer vodi v ravni liniji po previsni zajedi med Gobo in Staro. Dan za tem je opravil še drugo solo ponovitev smeri Ombre del dubio (V+, A2+) z izstopom po Internacionalni.

T. J.

Odmev
Slavko Rožič - 30.12.98: Zasledil sem podatek o Markoviču in prvi SP. Vse lepo in prav, le ocena ne štima. S Praprotnikom sva opravila 2. ponovitev in se čisto strinjala z oceno prvih plezalcev: V+, A2. Ravno tako kot Oprešnik in še ena tržiška naveza za nama. Ne nazadnje je v smeri kup svedrovcev in opreme, soliranje pa ne pomeni večjih tehničnih težav.

  04.01.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.