Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.06.2001

Tomaž Jakofčič: Obvestila

Podkomisija za vzgojo in izobraževanje Komisije za alpinizem organizira alpinistični tabor v Chamonixu (Francija). Tabor bo od 15. do 22. julija 2001. Namenjen je spoznavanju plezanja v Zahodnih Alpah s poudarkom na plezanju daljših smeri in navajanju na samostojen in odgovoren pristop k turam v razmeroma neznanem pogorju. Udeležba je primerna za alpiniste (najbolje naveza) s krajšim alpinističnim stažem in starejše pripravnike, ki pa lahko sodelujejo le, če se prijavijo v navezi z alpinistom. Prijave z osebnimi podatki in seznamom desetih najtežjih preplezanih smeri in desetih zimskih vzponov, sprejemajo na PZS do 20. junija 2001. Do takrat sprejemajo tudi prijave za začetni poletni alpinistični tečaj, ki bo na Češki koči med 27. t. m. in 1. julijem.

Zaradi odsotnosti Tomaža Jakofčiča, bo Alpinistične novice dva meseca urejal Jernej Bevk. Vse novice pa lahko še zmeraj pošiljate na isti naslov; tomaz.jakofcic@guest.arnes.si.

V sredo 6. t. m. bo v prostorih PZS tiskovna konferenca ob odhodu odprave Ogre 2001. Pet članska odprava (Karo, Ažman, Jakofčič, Mežnar in dr. Meško) ima cilj preplezati JV steber še neosvojenega Ogre East (7150 m).

T.J.

Sredni vrh Lotseja in spust z Everesta
Še neosvojeni Srednji vrh Lotseja je v preteklih letih zavrnil številne močne odprave in si s tem pridobil status enega najbolj želenih ciljev v Himalaji. Vrh leži med glavnim vrhom Lotseja (8510 m) in Lotse Šarom, na vse strani "varovan" s strmimi stenami in težkimi grebeni. Letos je izredno dejanje uspelo 11 članski ruski odpravi. 23. maja ob 15. uri so na vrh stopili vodja odprave Sergei Timofejev, Peter Kuznjecov, Aleksei Bolotov in Jevgenij Vinogradski. Naslednji dan so se na vrh povzpeli še trije ruski alpinisti. Gre verjetno za najboljši vzpon sezone in še en velik uspeh ruskih alpinistov.
Nedaleč stran, na Everestu, se je 24. maja, dobrega pol leta po prvem neprekinjenem smučanju z vrha, zgodil podoben dosežek. Francoz Marco Siffredi se je s snežno desko spustil z vrha na severno, tibetansko stran. Spust je opravil v enem zamahu brez vrvi in varovanja. Snežno desko so prav tako kot Karničarjeve smuči naredili v Elanu.

T.J.

Iz plezališč v gore
Že dolgo časa je jasno, da mora biti dober alpinist z ambicijami v težkih skalnih smereh tudi soliden športni plezalec. V zadnjem času tako vse več alpinistov dosega nekdaj magično mejo 8a. Pred kratkim je to uspelo tudi Mihu Valiču (AO Rašica, Dumo). V Mišji peči je uspel hitro preplezati Samsaro (8a). Dobro pripravljenost je preveril v veliki osapski steni kjer je prosto preplezal Gobo (7c, 120 m) in potrdil v gorah kjer je v južni steni Kogla prosto ponovil Smer Marije pomočnice (VIII-/VI+, 170 m).

T.J.

Alpinistično deskanje
Letošnja pomlad je z obilico snega postregla z izjemnimi razmerami za alpinistično smučanje in deskanje. Smučarji se kljub temu niso pretirano izkazali opravljenih je bilo sicer veliko spustov a v večini s težavami do spodnje pete stopnje (Kačji jezik, Jalovec, ipd.). Mnogo boljša je bilanca med deskarji, predvsem po zaslugi Grege Ažmana (AO Radovljica , Elan) in Sama Krmelja (AO Matica). Ažman je opravil lepo število novih spustov. V vzhodni steni Male Mojstrovke je s Klemnom Sladičem (AO Radovljica) deskal po novi Loški smeri (5, 200 m), še isti dan pa z Mitjo Zakotnikom še smer z istim imenom kot skalna smer v S steni Velike Mojstrovke: Strah pred letenjem (4/4+, 250 m). Sam je kot prvi deskal prav z vrha Uroševe grape v Nad šitom glavi (5, S6+, 250 m), nekaj dni zatem pa sta se z Sladičem odpeljala še z vrha Triglava proti Triglavski škrbini, od tam pa proti Planiki. Težave v Gorjanski smeri so dosegle 6-/6, 450 m.
Samo Krmelj se z alpinističnim deskanjem ukvarja šele tri leta, kljub temu pa je letos nanizal kar nekaj težavnih spustov. V Storžiču se je spustil po Kramarjevi smeri (6-, spodnji skok z vrvjo). V Begunjščici je opravil z Direktno grapo (5, S6, 350 m) in Zeleniško diagonalo (5+, S6+, 350 m), v Prisanku pa z Matejem Kovačičem (AAO) Hudičev žleb (5-, 400 m). Na "drugi strani Julijcev" je v Velikem Špičju deskal po Skriti diagonali (5+, S6, 400 m), v Kanceljnih pa z vrha Kozjega žleba (5, 800 m).
Kačji jezik v Oltarju (5-) je doživel tudi ženski smuk s snežno desko. Anja Bervar se je po njem spustila skupaj s "smučarkama" Tino Di Batista (Dumo) in Mojco Žerjav (vse AO Matica).

T.J.

Nov dvojezični plezalni vodič po Karavankah
Karavanke niso samo izjemno privlačno in zanimivo mejno gorovje med avstrijsko Koroško in Slovenijo, ampak tudi priljubljen plezalni paradiž. Boroveljčan Herbert Pegam je napisal vodič o plezalnih poteh v Karavamnkah. Broušra z 48 stranmi je dvojezična - slovenska in nemška. Stane 48 avstrijskih šilingov, naročila sprejemajo pri Carnica Region Rosental/Rož, tel. 0043 4227 511-915 (Igor Roblek) ali po elektronski pošti: igor.roblek@carnica-rosental.at.

I. L.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.