Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.06.1989

Delo, Šport: ... Jelka Tajnik je prva, ki je med ženskami preplezala IX-

Njen vzpon v smeri Paris - Dakar (IX-) v Ospu je sedaj najboljši tovrstni rezultat med našimi plezalkami - Uspešne tudi v Dolžanki
KRANJ - Po odlični zimski sezoni (opravila je kar štiri prve zimske ponovitve zahtevnih smeri, zraven vsega pa še prvo žensko zimsko ponovitev Dularjeve zajede), kakršne ni imela pravzaprav še nobena alpinistka pri nas, je Jelka Tajnik doživela prometno nesrečo. Njena serija zahtevnih vzponov je bila prekinjena.

V ODLIČNI FORMI - Jelka Tajnik. (Foto: Tomo Česen)

Toda na plezalsko prizorišče se je vrnila zelo hitro, predvsem pa, kar je še pomembnejše, tudi zelo uspešno. Lansko leto je bila že tik pred uspehom v Solei, toda slabo vreme je potem dokončno onemogočilo nadaljnje poskuse. Konec letošnjega marca je Soleo (VIII+/IX-) prva ponovila Nuša Romih in tako med prvimi našimi plezalkami zakoračila proti deveti stopnji. Jelka Tajnik (članica A0 Ravne) je 20. maja letos ta rezultat še izboljšala. Kot prva ženska pri nas je splezala smer, ki je ocenjena IX-. Tega dne je namreč uspešno preplezala smer Paris - Dakar v Ospu, ki je na tekmovanju lansko leto v Ospu predstavljala finalno smer v moški konkurenci.
Tudi druga dekleta niso počivala. V mislih imam zlasti Metko Lukančič (AO Trbovlje) in Marijo Štremfelj (AO Kranj). Lukančičeva je med prvomajskimi prazniki v Lumignanu (Italija) poleg dveh smeri z oceno VII splezala tudi Burro e Piombo z oceno 7a (VIII). Nadaljevala je v Dolžanovi soteski, kjer je 11. maja v enem dnevu splezala Mozartove kroglice (VIII+, 5. ženski vzpon) in Tri srca (VIII+, 3. ženski vzpon). Slednjo smer je še istega dne ponovila tudi Štremfljeva, ki ima tako četrti ženski vzpon. Poleg tega vzpona je Marija Štremfelj opravila še prvo žensko ponovitev Unije (VII+) prav tako v Dolžanovi soteski. In še dva vzpona, ki jih je opravila na pogled - na Črnem kalu je splezala Soft Rock (VII+) in Lokomotivo (VII). Betka Galičič (AO Škofja Loka) pa je v Beli nad Vipavo uspešno preplezala žensko finalno smer (VIII-).
Fantje so plezali v različnih področjih. Dorian Šuc (AO Kranj) je v Mišji peči opravil šele drugi vzpon v Albanskem konjaku (7c+ oz. IX+). Potem je v Ertu ponovil Acido Latico (7b+) in Ducesso (7b), za konec pa v Bohinjski Beli še dve Rehbergerjevi smeri, ki ju je le-ta ocenil s 7b.
Zelo dober vzpon je opravil tudi Nec Zaplotnik (AO Kranj), ki je v Finkensteinu ponovil Balet Mechanic, kjer so težave ocenjene s 7c+ (IX+).
Tudi v Dolžanki je bilo opravljenih nekaj ponovitev. Igor Kalan (AO Kranj), je 10. maja ponovil Dr. Hofmana (IX/IX + ), kar je sedaj že enajsti vzpon, zatem pa še Mozartove kroglice in Tri Srca. Slednji dve smeri je ponovil tudi Aleš Janez (AO Kranj), poleg tega pa še Soleo.
Vili Guček (AO Trbovlje) je najprej obiskal Dolžanovo sotesko in 9. maja opravil peti vzpon v Procesu (IX-). Potem pa je v Lumignanu v Italiji na pogled ponovil eno smer z oceno VIII-, z rdečo piko pa je splezal dve smeri VIII in eno VIII+.
Iz Ospa sta dve novici. Poročno noč (IX) je splezal Srečko Likar (AO Vrhnika). Druga novica pa se nanaša na 1. ponovitev Peščene katakombe v veliki steni, ki sta jo opravila Jure Bogataj in Igor Oblak (Oba AO Škofja Loka). Smer je ocenjena VI+, A4 in je zaradi slabe skale ena od najnevarnejših smeri v Ospu. Poleg tega je tehnično plezanje zelo težko, kar pove že tehnična ocena. Po mnenju nekaterih je prav tehnično plezanje v tej smeri najtežje med vsemi smermi v tej primorski stenici.

TOMO ČESEN

Komisija za alpinizem išče programerja
Na zadnji seji komisije za alpinizem so med drugim sklenili, da bodo pripravili obrazec z osebnimi podatki za računalniško obdelavo. Zato (in tudi za vnos drugih podatkov v njihov računalnik IBM) KA išče programerja - prostovoljca, ki pa bi ob velikem pomanjkanju sredstev delal (le) za simbolično odškodnino.
KA tudi poziva koordinacijsko komisijo za alpinizem (KKA) - bilo je rečeno na omenjenem sestanku - naj čim prej uredi vprašanje seznama kategoriziranih alpinistov v Uradnem listu ZTKJ. Čeprav je KKA že posredovala ta problem Planinski zvezi Jugoslavije, po za zdaj v Beogradu tega problema še niso rešili.
Bolj razveseljiva novica pa je ta, da je Zvezni sekretariat za ljudsko obrambo nekaj denarja namenil tudi za razvoj planinstva in alpinizma. Člani KA so se dogovorili, da del teh sredstev porabijo za pripravo zveznega seminarja za AI, ki bo v kratkem v Tamarju. Udeležencem bodo plačali stroške bivanja, potne stroške pa bo plačal vsak alpinist sam. Vabijo po štiri inštruktorje iz vsake republike.
Na sestanku so obravnavali tudi mnenje predsednika planinskega društva Kranj Franceta Ekarja, ki je na seji upravnega odbora društva v začetku aprila rekel, da športno plezanje zaradi svojih specifičnosti in področja, kjer se odvija, ne sodi v alpinizem. Zato je, omenja Ekar, vprašljivo tudi financiranje te športne zvrsti iz sredstev za alpinizem. Člani KA se glede tega sicer strinjajo, saj športnemu plezanju v zadnjem času namenjajo več denarja kot klasičnemu alpinizmu. Vendar pa kljub temu ostaja športno plezanje ena izmed osnovnih usmeritev komisije za alpinizem. Vendar pa so ob tem poudarili, da zadeve ne mislijo napihovati in polemizirati z Ekarjem, kajti čas bo sam pokazal, ali bo športno plezanje ubralo samosvojo pot ali pa bo še naprej ostalo »pod streho« alpinistične, oziroma planinske organizacije.

M.Š.

Novice iz Patagonije
Vzponov na Fitz Roy in Cerro Torre letos ni bilo prav veliko (pa tudi vreme je bilo izredno slabo). Na Fitz pa je prišel prvi Brazilec, Macoto, v navezi s Švicarjem Schnitterjem.
Švicarja Daniel Anker in Michel Piola sta opravila kar štiri prvenstvene vzpone v Fitz Royjevih ostricah: preplezala sta V steno Poincenot, S greben Aguje Juarez, V steno El Mocha in Guillaumet. Peter Luthi, prav tako Švicar, je z Argentincem Horacijem Bresba preplezal severni vrh Aguje Bifida v grebenu Cerro Torre - Pier Giorgio. Južni vrh te gore sta 1975, preplezala (prav tako Švicarja) Kanel in Trashsel, severnega pa so zaman poskušali plezalci iz Buenos Airesa. Novo smer, po kateri sta se potem tudi spustila, sta preplezala 3. marca, ocenila pa s VI, A1 (zgoraj nekaj nihajnih prečenj), 700 m. Ista dva sta dober teden dni pred tem kot prva preplezate tudi V raz Aguja de la Silla: V, A1, 5R.

Planinci PTT Slovenije bodo tokrat zborovali na Polževem
Vsebinski poudarek zbora 11. t. m. bo na 20-letnici transverzale kurirjev in vezistov NOV - Začetek ob 11. uri
LJUBLJANA - Planinsko društvo PTT Ljubljana bo priredilo 11. t. m. v hotelu na Polževem 22. zbor planincev PTT Slovenije. Vsebinski poudarek zbora bo na 20-letnici transverzale kurirjev in vezistov NOV Slovenije. Pokroviteljstvo zbora je prevzela skupščina občine Grosuplje.
Pričetek zbora bo ob 11. uri, že pol ure prej pa bo poskrbel za prijetno razpoloženje pihalni orkester KUD Pošta iz Maribora. Udeležence bosta pozdravila Lojze Cuznat, predsednik PD PTT Ljubljana in Ivan Ahlin, predsednik skupščine občine Grosuplje, slavnostni govornik pa bo Miloš Mitič, predsednik poslovodnega odbora Združenih PTT organizacij Slovenije, ki bo odboru za transverzalo kurirjev in vezistov podelil tudi plaketo združenih PTT organizacij, ki je najvišje priznanje slovenskih PTT kolektivov. Kulturni program bodo izvedli pihalni orkester KUD Pošta iz Maribora, mo-ški oktet in folklorna skupina KUD Poštar iz Ljubljane ter mešani pevski zbor Janez Cigler iz Višnje gore.
Na prireditvenem prostoru bo ekspozitura pošte Višnja gora s priložnostnim poštnim žigom ter stojnici PD PTT Ljubljana in Turističnega društva Grosuplje, na katerih bodo prodajali planinsko in turistično literaturo, spominke, značke in razglednice.
Popoldne bo veliko priložnosti za prijetno razvedrilo; za ples bo igral ansambel Maj, organizator zbora pa bo pripravil razne zabavne in športne igre ter srečelov. Za hrano in pijačo bo poskrbelo Gostinsko podjetje tabor iz Grosupljega. Po kulturnem programu bo skupna seja meddruštvenega odbora planinskih društev PTT Slovenije in odbora za transverzalo kurirjev in vezistov NOV Slovenije.
Planinsko društvo PTT Ljubljana vabi na 22. zbor planincev PTT Slovenije planince, pohodnike po transverzali, nekdanje kurirje in veziste in vse druge občane. Pridite, pridružite se planincem - poštarjem, ki vas vsak dan s PTT storitvami in zvezami povezujejo z vašimi bližnjimi, prijatelji in znanci. Preživite en dan v družbi z njimi v prelepem okolju Polževega.
Zveze z vlaki iz Ljubljane do Višnje gore so ugodne. Iz Višnje gore na Polževo je uro in pol zmerne hoje. Od vlaka, ki odpelje iz Ljubljane ob 7. uri, bo z železniške postaje Višnja gora zagotovljeno vodstvo.

JOŽE DOBNIK

Sam v Lahovi
Bruno Urh, član AO Ljubljana-Matica, je 24. maja sam preplezal smer v spomin Mihe Laha v Vežici (VI, A1, 210m).

Na najvišjem vrhu Bornea
Na najvišji vrh otoka Borneo Mount Kinabalu, točneje Lows Peak, 4101 m, so se prejšnji mesec (po dosegljivih podatkih) povzpeli prvi Slovenci: Janez Hočevar - Rifle, Stane Klemenc in Ivan Rudolf. Klemenc se je potem sam povzpel še na bližnja - južni vrh Kinabalu (3933 m) in Dankey Ears (4055 m). Ocena teh vzponov je II, III z nekaj mesti IV, višine smeri pa do 150 m.
Kinabalu je planotasta gora, do višine 3000 m prekrita z džunglo, z vršnega platoja (3900 - 4000 m) pa se dviga deset izrazitih granitnih (in strmih) vrhov. Širše območje te gore je narodni park, zelo lepo urejen in neverjetno čist. Na višini 3300 m stoji udoben planinski dom z vsem udobjem, elektriko, tuši ... Na goro pa je potrebno priti že ob sončnem vzhodu, saj jo okoli sedme skoraj vsak dan prekrijejo oblaki in tudi deževati začne. Sneg pa tod pade le redko.

Mumija v ostenju Krofičke
Janko Oprešnik in Sašo Puhmajer sta 28. maja preplezala novo smer v Krofički. Smer, ki sta jo ocenila VI/ V, VI-, 120 m, sta plezala tri ure, imenovala pa Mumija. Po shemi sodeč je nova smer v skrajno desnem delu ostenja, le malo naprej - za robom - pa je mogoče (med borovci) tudi sestopiti.

Odprli bodo Kocbekov dom
Medtem ko je Frischaufov dom na Okrešlju (1378 m) že nekaj časa odprt, bo PD Celje odprlo Kocbekov dom na Korošici (1808 m) 26. t.m.

Mesec dni po ZDA
Pred kratkim se je iz plezalske turneje po ZDA vrnil Silvo Karo (AO Domžale), ki je obiskal Joshua Tree in Yosemite. V glavnem je bil pri vseh njegovih vzponih soplezalec na vrvi znameniti ameriški plezalec Jim Bridwell.
V Joshua Tree sta plezala krajše smeri, od enega do treh raztežajev. Po težavnosti pa so te smeri segale tja do spodnje osme težavnostne stopnje. V yosemitski dolini sta se odločila seveda za steno El Capitana, in sicer za smer West Face, ki poteka v levem delu stene. Prva sta jo leta 1967 splezala Tim Herbert in Royal Robins, prva, ki pa sta omenjeno smer tudi prosto ponovila, pa sta bila leta 1980 Ray Jardine in Bili Price. Z izjemo v prvem in nekaj v drugem raztežaju, je smer skoraj čista in je zaradi tega varovanje potrebno urejati sproti. Sicer pa je West Face dolga 19 raztežajev (približno 700 metrov), od tega ima en raztežaj oceno 5.11b (VII+/ VIII-), štirje pa
5.11a (VII+). Karo je v najtežjem delu enkrat uporabil tehniko, ostalo smer pa je ponovil prosto.
Za EI Capom je Karo z drugim soplezalcem splezal šest smeri (težave so ponekod segle do VIII) v Chapel Wall, the Cookie Cliff in Glacier Point, ki so bile dolge od enega do štirih raztežajev. Za konec sta plezala ponovno z Bridwellom, in sicer smer Stoner' s Highway v Midle Cathedral Rock. Dolga je le 10 raztežajev, njena ocena pa je 5.10c (VII- po UIAA).

Prestavljen ledeniški tečaj
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri PZS bo ledeniški tečaj pod Grossglocknerjem pripravila od 16. do 18. junija, torej teden dni kasneje, kot je bilo objavljeno prejšnji teden. Zadnji rok prijav na KA PZS je 12. junija. Do tedaj je tudi potrebno poklicati Bineta Mlača (061 310-044) zaradi dogovora o prevozu in prostih mestih v avtomobilih, odhod bo predvidoma 16. junija dopoldne.

Zima 1988/89 v Himalaji
Letošnja zima je v Himalaji pričakala 15 odprav, ki so imele dovoljenja za različne vrhove. Štiri odprave so bile iz Japonske, tri pa iz Južne Koreje. Pet odprav med vsemi je poskušalo splezati na osemtisočake, ena med njimi celo na dva (Everest in Lotse). Tri moštva so dosegla vrh Ama Dablama in Lantang Lirunga še pred začetkom uradne zimske sezone (datum, ki ga priznava UIAA), med drugim pa so v pravi zimi svoj cilj dosegle le tri. Korejci so 22. decembra splezali na zahodni vrh Nuptseja (7742 m), medtem ko sta John Roskelly in Jeff Love opravila zelo lep vzpon na Tawoche, trajal pa je osem dni. V vzhodni steni te gore sta splezala novo smer. Tretji uspešni vzpon v pravi zimi pa je bil Lotse, ki ga je osvojil Poljak Krzystof Wielicki in o katerem smo že poročali. Druge odprave so ostale praznih rok in pri večini je bil glavni vzrok globok sneg.
Med glavnimi osemtisočaki nima zimskega vzpona še sedem vrhov, in sicer K2, Makalu, Nanga Parbat, Broad Peak, Gašerbrum I in II ter Šiša Pangma.

V Cimai odlični vzponi na pogled
V francoskem športno plezalskem centru Cimai, ki leži na jugu države, je bilo prek zime opravljenih ponovno veliko dobrih vzponov. Med njimi pa še posebno izstopajo ponovitve na pogled. Med ženskami je Carine Labrune na pogled ponovila smer Tchao Pantin z oceno 7b. Fantje so seveda segli še višje. Ron Kauzk je na takšen način ponovil Hieroglyphe z oceno 7c. J. B. Tribout je poleg Erostisme (7c) ponovil še Peine a Jouir (7c+/8a). Vsekakor najboljši dosežek pri plezanju na pogled pa je dosegel 19-letni Japonec L. Hirayama, ki je bil uspešen v Orange Mecanique z oceno 8a. Po vsej verjetnosti je to šele drugi vzpon na pogled v tej smeri.

Ben Moon v Buouxu 8c
Odličen angleški plezalec Ben Moon je v Buouxu (Francija) čez zimo, uresničil enega svojih velikih načrtov. Splezal je novo smer z imenom Agincourt, poteka pa levo od znane Spectre du Surmutant. Menda gre za eno od najzahtevnejših smeri v tem najbolj popularnem francoskem centru za športno plezanje. Ben Moon je svojo novo smer ocenil 8c.

Na Anapurni in Everestu praznih rok
Francoski alpinist Marc Batard (lani je npr. splezal na Everest v manj kot 24 urah) je imel v letošnji pomladi dva načrta v Himalaji. Najprej se je lotil južne stene Anapurne, vendar je pod njo ostal le dva dni. Stene se zaradi velikih objektivnih nevarnosti sploh ni lotil. Potem je s helikopterjem odletel v bazni tabor pod Everest. Tu je imel v načrtu solo alpski vzpon po Angleški smeri v JZ steni najvišjega vrha na svetu. Vendar tudi tu ni opravil kaj bistveno bolje. Dosegel je višino 7800 metrov in se obrnil pravzaprav pred začetkom težkega dela smeri. Sicer je treba dodati, da so bile razmere letos v tej steni zelo slabe. V njej praktično ni bilo snega.

Najboljši po treh tekmah
Mednarodna zveza športnih plezalcev (sindikat) je na prvi tekmi za svetovni pokal v Leedsu objavila vrstni red najuspešnejših športnih plezalcev po treh tekmovanjih. Njihov sistem točkovanja je nekoliko drugačen od sistema za svetovni pokal tako, da za prvo mesto dodelijo 30 točk, za drugo 20, tretje 15, četrto 11, peto 8 itd. Na osnovi tekmovanj v Parizu, Grenoblu in Munchnu med moškimi vodi Štefan Glowacz (ZRN), ki ima 58 točk, pred J. B. Triboujem (50 točk) in Didierjem Raboutoujem (36 točk). Četrti je Jery Moffat (34 točk), peti pa Patrick Edlinger (30 točk).
Pri ženskah vodi Lynn Hill (60 točk, samo iz dveh tekem), druga je Isabelle Pattisier (56 točk), tretja pa Rybout. Sledijo še Corine Labrune, Luisa Jovane in Catherine Destivelle.
 

  05.06.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.