Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.07.1968

Delo, Šport: ... Dve prvenstveni smeri

Preteklo soboto sta Janez Gradišar (AAO) in Matija Maležič (Lj. Matica) preplezala novo smer v Tomošcu nad Krmo. Smer poteka po zajedi v levem delu stene ob Trapezu.
Dan kasneje pa je bil v sosednji steni - Trapezu Debele peči še en prvenstveni vzpon. Opravila sta ga Jože Oman in Janez Krušic (Martuljk). Značilno za smer so gladke plati v spodnji tretjini, kamini in poči v sredini in luske v zgornjem delu. Smer je zelo izpostavljena, v njej pa je ostalo 10 klinov.

Odprava iz SRS v Kavkaz
Letos so bile v Kavkaz namenjene dve odprave. PZ Hrvaške je pripravljala svojo, ki naj bi odšla na pot s kombijem in ne bi bila v zamenjavo s slovenskimi alpinisti kot slovenska. Žal pa so jim malo pred odhodom sporočili, da jih ne morejo sprejeti. Slovenska pa bo kljub težavam z moštvom odšla na pot 18. t. m. Njen vodja bo Tone Bučar, člani pa: Marjan Manfreda, Peter Gross, Viki Uhan (Lj. Matica), Franc Bauman, Tone Trobevšek (Kamnik), Jože Rožič, Riko Salberger (Tržič) in Jože Bernard (Jesenice). Z njimi bo odpotoval biolog dr. Andej Martinčič, sodelavec Univerze. Odprava je namenjena v Cei v - Centralnem Kavkazu. Vrnila se bo 13. avgusta.

Pestra dejavnost Tržičanov
Dejavnost AO PD Tržič je letos izredno pestra. Starejšim članom se je namreč letos pridružilo še lepo število mladih pripravnikov, ki kažejo da bodo njihovi vredni namestniki. Preplezali so že večino smeri v »njihovi« steni - Storžiču in tudi nekaj v drugih gorah. Naveza Ludvik in Slavko Rožič je ponovila Peternelovo smer v Triglavu, Marjan in Dušan Srečnik pa sta plezala Dibonovo smer v Špiku. Zanimivo je tudi, da se s plezanjem ukvarja še peti član družine Rožič - Janez in da je najbolj množično zastopana družina v slovenskem alpinizmu.
V juliju pa bo imela GRS Tržič pod vodstvom Marjana Salbergerja letni reševalni tečaj, na katerem bodo sodelovali tudi vsi alpinisti. To bo alpinističnemu odseku prav gotovo v veliko pomoč, obenem pa zgled drugim postajam GRS in AO za sodelovanje.

Načrti AO Kozjak
Mariborski alpinisti, včlanjeni v PD Kozjak, imajo za letošnje poletje velike načrte. Ker so od sten precej oddaljeni in imajo precej mladih pripravnikov, se lotevajo v glavnem skupnih izletov in manjših taborov. V prihodnjih dneh bodo plezali v Križevniku, konec julija pa bodo za 10 dni odšli v Krmo in Vrata. Na ta tabor so povabili tudi tovariše iz AO Trst in Gradec. V zameno so dobili povabilo v Dolomite in na prečenje Grossglocknerja.

Vzponi vsepovsod
Alpinisti, ki služijo kadrovski rok, so si med dopustom privoščili tudi krajši izlet v gore. Plezali so v Ojstrici in sicer smer Ogrin - Omerza, Desno smer in Herletovo. Zadnja smer pa je bila v teh dneh tudi kar trikrat ponavljana v mešani navezi. Viki Šoštarič in Borut Lajovec sta bila peta naveza, ki je letos ponovila Peternelovo smer v Triglavu. Ernest Kobolt, Jože Kotnik in Marjan Lačen so v Mali Raduhi opravili prvo ponovitev smeri DD. Smer je bila preplezani pred osmimi leti (Zagorc - Pušnik, 250 m, VI-, 5 ur).

Spet v steni
Ljubo Juvan spada z nad 30 prvenstvenimi vzponi in številnimi kvalitetnimi ponovitvami doma in v tujini, prav gotovo med najbolj vidne plezalce naše povojne generacije. Bil je tudi eden redkih, ki se je oprijel sistematičnega registriranja alpinistične dejavnosti pri nas in je obenem eden glavnih sodelavcev za pripravo našega novega plezalnega vodiča. Pred poldrugim letom pa si je v Tamarju nesrečno poškodoval nogo in šele pred nekaj dnevi se je lahko znova podal v steno in za začetek plezal Zimmer - Jahnovo smer v Triglavu.

  05.07.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.