Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.09.1969

Delo, Šport: ... Superdirettissima v Eigerju

Japonski alpinisti so zadnja leta vse bolj pogosti obiskovalci evropskih sten, v katerih segajo tudi po najtežjih smereh. Toda ker se prihodnje leto odpravljajo na Mont Everest, so hoteli letos napraviti še nekaj več - prvenstveno smer v prosluli Eigerjevi steni. Po trdem delu jim je to tudi uspelo. Izplezali so 16. 8. ob 22. uri, medtem ko je razsajala huda nevihta, tipična za ta vrh.
Po povratku v dolino, kjer so med tem že pripravljali reševalno ekipo, so na kratko opisali svoj vzpon. Izvedli so ga povsem v slogu himalajske odprave, s fiksnimi vrvmi, vmesnimi tabori, povratki za odmor in podobnim. V odpravi, ki jo je vodil Takio Tako (Japan Experig Climbers Club), je bilo še pet plezalcev med katerimi je bilo tudi 27-letno dekle, ki je med drugim preplezalo tudi že S steno Matterhorna. Največ težav pa jim je delalo zadnjih 50 m stene, ki je izredno krušljiva.

Tri smeri na Kolahoi
Odprava GAM (pododsek CAI iz Milana), o kateri smo že poročali, je uspešno konča svojo pot v Himalajo. V treh različnih smereh, od katerih sta dve prvenstvene, so preplezali 5430 m visoki Kalahoi. Izmed 26 članov odprave je v uspešnih navezah sodelovalo kar 12 alpinistov.

Bivak na Badile
Pod vrhom Piz Badile v višini 3308 m se znani »pajki« iz Lecca postavili nov bivak, ki je dobrodošel vsem plezalcem. Postavitev je omogočil pokojni Racaelli, industrialec in znan plezalec, ki je v 82 letu še prišel na Piz Badille po južni strani. Bil je pretresen nad številnimi žrtvami, ki jih je terjala severna stena in v testamentu je poseben znesek namenil izgradnji bivaka. Material za bivak je na izbrano mesto znosil helikopter.

»Beli raz« v Dedcu
Čudovito vreme je v nedeljo zvabilo v stene številne plezalce, tako da je bilo opravljeno lepo število zanimivih vzponov. Med najbolj zanimiv pa vsekakor spada I. ponovitev »Belega raza« v Dedcu (Janez in Lojze Golob), ki sta jo opravila Silvo Jošt in Mišo Teržan. Plezala sta devet ur in pol in potrdila oceno prvopristopnikov (V-VI, A2). V smeri je sedaj kakih 20 klinov, od katerih sta jih v steni pustila ponavljalca sedem.

Vzponi v Prokletijah
Izleta v Prokletije, ki ga je pripravila mladinska komisija v sodelovanju s PD Železnica, se je udeležilo tudi nekaj plezalcev AAO in AO Tržič. Kljub temu, da je vreme močno nagajalo, je bilo nekaj alpinistične bere. Marija Rojnik in Lenča Korenčan sta ponovili »Beograjsko smer« (III) v S vrhu Karanfil. Dan za tem sta Lenča Korenčan in Rudi Rajer plezala v izredno slabem vremenu Južni greben Južnega vrha (2441 m), za katerega ni podatkov, da bi bil že preplezan. Še dan kasneje pa so Mica Kavar, Janez Gradišar, Tomaž Kavar in Janez Rožič ponovili »grapo Kopja« v Srednjem vrhu (V/V+).

Proslava pod Cinami
Kdor je imel v soboto ponoči priložnost videti Tri Cine, je lahko opazil velik kres na najvišjem vrhu (3003 m). S tem so pričeli proslavo 100-letnice prvega vzpona na to zanimivo goro (Grohman 1869).
V nedeljo v stenah skoraj ni bilo plezalcev, saj je bilo hladno in megleno Za številne radovedneže, ki so prihajali od vsepovsod, pa so poskrbeli »veverice« iz Cortine z vzponom po «Spigolo Giallo« (Rumeni raz). Seveda pa ni manjkalo tudi raznih govornikov, pihalnih godb in vsega podobnega, kar spada k podobnim prireditvam.

  05.09.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.