Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.04.1992

Delo, Šport: ... Zimska sezona končana - Sedaj bo nujna ocena

Že predstavljenim zimskim vzponom dodajamo še nekaj podatkov, vendar pregled še zmeraj ni popoln — Anketo bo potrebno še razširiti
LJUBLJANA — Kar nekaj ljudi se je oglasilo s potrditvijo nakazane ugotovitve, da se našemu alpinizmu ne piše dobro, če bo še naprej izgubljal pregled nad aktivnostjo. Ni dovolj, da ugotovimo, kako aktiven je nekdo šele iz njegovih prilog za kategorizacijo. Analize teh podatkov pa obleže v predalih ali pa jih nihče sploh ne opravi. Naj bodo vzroki taki ali drugačni — med alpiniste, v javnost, ne pridejo.
Eden izmed alpinistov mi je o anketi '91 pisal: »Mediji so orožje, ki bi ga na PZS morali znati uporabljati.« Namen takih anket je seveda tudi medijsko predstavljanje alpinizma, rezultati tega pa so — pozitivni tako kot negativni — glavnica na poti v prihodnost. »... izvesti pa bi jo morali že sredi decembra (in seveda) tudi zaradi primerjave z drugimi športi.« Anketo bi morali razposlati vsaj še kategoriziranim, torej tistim, ki se najbolj aktivno ukvarjajo z alpinizmom.
Toda kdo pa je sploh »PZS« ali še bolje komisija za alpinizem? (KOTG namenoma ne navajam, ker mislim, da bi ne glede na položaj morala imeti drugačne naloge.) In kdo v teh organih je (strokovno in delovno) sploh usposobljen za opravljanje teh in podobnih nalog?
Vemo, da profesionalcev ni oz. služijo le (delnemu) zadovoljevanju birokratskega aparata, primernih amaterjev pa kakor kaže, ne znamo ali pa nočemo poiskati. Da jih vsaj v vrstah nekdanjih alpinistov ne bi bilo, preprosto več ne verjamem.
Najbrž je prav, da omenim še problem, ki je direktno povezan z AN. Javni odmevi na objave so (pre)redki. Ob tem pa marsikdo »priznava«, da jih je po koluarjih občasno kar nekaj. Kadar pride do napak, zakaj nanje ne bi opozorili, da jih popravimo? Kot jih je npr. Marko Prezelj: dva raztežaja pod veliko polico, ki sta ju plezala s svetilko, sta ocenjena s VI+, A2—, prosto pa bi bila (po Kollerju) VIII in VII+ do VIII-; »tiskarski škrat« je zapisal VI+, VII, A3. Kot dopolnilo pa dodajamo kompleksno oceno (za nove ponavljalce!) Ribe v J steni Marmolade, istega avtorja: izredno lepa in resna smer vredna ponovitve (tudi zaradi svojega zgodovinskega pomena), saj je skoraj v celoti opremljena — jasno, kjer se da kaj zabiti (to pa ni prav pogosto). Za nekoga, ki je dobro treniran in navajen plezanja tudi v gorah, mora biti prosta ponovitev resničen užitek.

Špik, Dolška Škrbina, Spodnji Rokav
Toni Barbo in Stane Mokotar (AO Novo mesto) sta 6. marca preplezala Cizljevo smer v razu Špika. Razmere med dostopom sta imela »grde«, tako da sta lahko začela plezati šele ob enih popoldan. Izplezala sta okoli 19. ure in ponoči sestopila še v Krnico. Po razpoložljivih podatkih bi bila to 3. ZP.
Gregor Kresal in Sebastjan Semrajc (oba AO Ljubljana-Matica) sta 19., in 20. marca ponovila Sončno smer v Dolški škrbini. Prvi dan sta prišla do prečnice v šestem raztežaju, naslednji dan pa po skupaj 18 urah (efektivnega) plezanja vzpon zaključila na robu stene. Ob nizkih temperaturah ju je oviral predvsem močan veter, pa še precej snežilo je; pod steno sta se spustila že v pravem metežu. Dve mesti VII-, pravita, ostalo VI. Sta pa nekaj položnejših raztežajev zaradi velikih količin prhkega snega plezala tehnično. Pod veliko streho, pred izstopno zajedo, pa sta sploh morala plezati po gladkih ploščah ob originalni smeri (V+, A2). V steni sta pustila pet klinov in nekaj svedrovcev na sidriščih za spust. Po njunih podatkih gre verjetno šele za 1. P.
Urban Golob (AO Ljubljana-Matica) in Iztok Tomazin (AO Tržič) sta se od zime dostojno poslovila. 20. marca sta v JZ steni Spodnjega Rokava kljub slabemu vremenu preplezala novo smer »Mrzlih nog naokrog« (VI/ IV—V, 250 m). Že v drugem raztežaju je začelo snežiti, kljub temu in precej krušljivi steni, pa sta nadaljevala in po petih urah izplezala. Težji kot vzpon je bil sestop; v megli, metežu in na koncu še temi — v Potočnikovo smer, potem pa spodnjem delu južne stene, deloma tudi ob vrvi — je trajal kar devet ur.
V Pečeh na Savinjskem pa je bila že prava pomlad. Janko Oprešnik (AO IMPOL), ki je 19. marca tam opravil dve prvi ponovitvi, je zapisal: bilo je super, ves dan sončno in toplo.
V Strelčevi peči je preplezal Ples komarjev (VII-, AO, 250 m, 5 h).
V smeri sta dva klina, na vseh varovališčih pa svedrovci, tako da se je pod steno spustil kar po smeri. Potem je odšel še v Klemenčo peč, kjer je ponovil smer Glorija (VI+, 120 m), ki vodi prav po sredini zoba in je speljana zelo slikovito.

FRANCI SAVENC

Sestanek PŠP
V prostorih PZS bo 8. t. m., ob 19. uri četrta seja podkomisije za športno plezanje. Tekmovalna sezona je pred vrati in pričelo se bo aktivno delo z mladimi plezalci ter mladinsko in člansko ekipo, ki bodo nastopali na mednarodnih tekmovanjih. PSP bo poskušala rešiti vprašanje, kako finančno in organizacijsko uskladiti potrebe tekmovalcev.

(N. R.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Tečaj o urejanju naravnih plezališč
Podkomisija za športno plezanje in komisija za alpinizem pri PZS bosta v sodelovanju z Igorjem Jamnikarjem priredila teoretično predavanje in praktični prikaz urejanja naravnih plezališč. Tema je aktualna, saj se naravovarstveniki vse bolj zavzemajo za zapiranje plezališč, zato bo le s pravilnim odnosom do gibanja in delovanja v naravi plezalcem še vnaprej omogočeno neomejeno plezanje v naravnih stenah.
Na tečaju bo govora o urejanju plezališč, urejanju smeri, etiki, varstvu narave, praktične vaje pa bodo pod strokovnim vodstvom izvajali vsi udeleženci.
Tečaj bo 19. aprila ob 10. uri v plezališču Kotečnik pri Libojah in sicer v plezalnem sektorju Luska, prijave pa sprejema PZS, KA, Dvoržakova 9, Ljubljana. Prijavi je potrebno priložiti potrdilo o plačani kotizaciji (200 SLT) na žiro račun PZS, št.: 50101-678-47046, vse druge stroške pa bo krila KA.

(N. R.)

Slovenska zastava na Kilimandžaru
LJUBLJANA — Iz Tanzanije oziroma Kenije se je vrnila skupina slovenskih planincev, ki je po uspešnem aklimatizacijskem vzponu na Mount Kenya — PontLenana (4985 m) nadaljevala z vzponom na najvišji vrh črne celine in na vrhu Kilimandžara, na Uhru Peaku (5895 m) razvila slovensko trobojnico. Skupina, ki so jo sestavljali Alenka Babšek iz Ljubljane, Irma Skalar iz Nove Gorice, Drago Žlof iz Celja, Andrej Pretnar, Lajko Milisavljevič in vodja trekkinga Miran Šubelj Sagmeister. vsi iz Ljubljane, je po uspešnem vzponu nadaljevala s fotosafarijem skozi nacionalna parka Manyara in Ngorongoro krater v Tanzaniji, v Nairobiju v Keniji pa uživala gostoljubje družine Miklavčič, uslužbenca podružnice Krkine tovarne zdravil v Nairobiju, kjer jim pročelje njihovega domovanja že zaljša naša zastava.

MIRAN ŠUBELJ SAGMEISTER

Pričakujejo pripombe
Knjiga Na vrhovih sveta, prva, ki skuša res kompleksno predstaviti naše odpravarstvo, je naposled na policah knjigarn. V sredo jo je Mladinska knjiga v Cankarjevem domu tudi javno predstavila. Znani so tudi že prvi odmevi, prave strokovne ocene ( ob Škarjinih predstavitvenih besedah) pa vendarle še ni doživela.
Uredništvo edicije, ki se je zaradi različnih vzrokov rojevala kar osem let, si ob kompleksni oceni želi tudi konstruktivnih pripomb vseh, ki so kakorkoli sodelovali pri kreiranju našega alpinizma v opisanem obdobju in še posebej v predstavljenih akcijah. Dobrodošle bodo vsakršne dopolnitve pa tudi popravki podatkov. Le tako bo namreč mogoče realno zastaviti nadaljnje delo, nove izdaje in podrobnejše analize naše odpravarske dejavnosti.

F. S.

V Kamniku prva tekma za mlajše kategorije
S prvo tekmo za mlajše kategorije, se bo 11. t. m. začela letošnja sezona športno-plezalnih tekmovanj. V spomladanskem delu se bodo merili le cicibani, pionirji in kadeti, medtem ko je jesenski del večinoma namenjen terminom članskih tekmovanj.
Tekma bo v Kamniku, začela pa se bo ob 10. uri, ko se bodo pomerili cicibani in cicibanke, ob 11.30 bodo nastopili mlajši pionirji in pionirke, uro in pol kasneje pa kadeti in kadetinje ter starejši pionirji in pionirke.
Na enajst metrov visoki umetni steni v športni dvorani pri OŠ Franca Albrehta pričakujemo atraktivno tekmo, ki bo prvi pokazatelj napredka naših mladih plezalcev.

(N. R.)

  06.04.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.