Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.05.1971

Delo, Šport: ... Paklenica 71

Tudi letošnji prvomajski prazniki so v kanjon Velike Paklenice blizu Starigrada privabili številne alpiniste iz vse Jugoslavije. Žal pa je letos, vsaj v začetku preteklega tedna, slabo vreme onemogočilo težje vzpone in so bile opravljene le lažje ponovitve. Enajstčlanska skupina AAO, v kateri pa so bili le trije alpinisti, drugi so bili pripravniki, je opravila 33 lažjih vzponov. Tudi devetčlanska skupina AO Kranj ni segla dosti višje, prav tako tudi ne Tržičani in Celjani. Žal še nismo dobili podatkov, kakšne so bile razmere ob koncu tedna. O tem bomo poročali prihodnji teden.

Novice z Grönlanda
Na Grönlandu se je zbrala četverica alpinistov pod vodstvom znanega Johna Andersena, ki ima v načrtu doslej najdaljše prečenje Grönlanda brez uporabe sani. Za primerjavo lahko povemo, da je bilo Nansenovo prečenje dolgo 300 km, oni pa imajo v načrtu nad 1000 kilometrov. Na pot bodo krenili iz Angmagssakika, prečili nato do fjorda Kangerdlugsstsiaqa in nadaljevali prek Glacieer de France v področje vzhodno od Mt. Forela. Pot se bo končala v Jakobshavnu.
Na področje Ingolfsfjaelda, ki je cilj letošnje hrvaške alpinistične odprave pod vodstvom J. Kirigina, se odpravlja tudi angleška odprava. Toda upajmo, da bodo prišli šele, ko bo njihov problem že rešen (njihov prihod je napovedan 14 dni kasneje).
Danski alpinistični klub pripravlja za prihodnje leto spet odpravo na Grönland, to pot na jugozahodni. Odločili so se, da povabijo k organizaciji tudi tuje alpiniste, tako da bi zbrali 25-člansko ekipo. Tej odločitvi je botroval le ekonomski račun. Taka ekipa namreč lahko najame čarterski polet, ki stane za udeleženca le 1.222 danskih kron (normalna cena je 2.174 kron). Neprijetno je le to, da se v to področje že letos odpravljajo dve angleški in ena dunajska odprava in bo ostalo neosvojenih le malo zanimivih ciljev.

Gneča pod Manaslujem
V letošnjem predmonsumskem obdobju oblegajo kar tri osemtisočake: Mt. Everest (mednarodna odprava IHE pod vodstvom Normana Dyhrenfurtha) s treh strani, Makalu (Francozi pod vodstvom R. Paragota) po direttissimi in še Manaslu (8156 m). Med tem, ko smo o prvih dveh na kratko že poročali, je bilo o zadnji doslej le malo podatkov. Sedaj so tuji časopisi objavili, da je enajstčlanska Japonska odprava postavila bazni tabor na višini 5300 m in da ima v načrtu vzpon z zahodne strani. Obenem bo druga odprava (povsem ločeno) poskušala z vzhoda (bazni tabor na višini 4600 m).

Sredstva za IV. JAHO
Čeprav je letošnja alpinistična odprava šele komaj dobro odšla na pot, so se že pričeli problemi - na prvem mestu so seveda finančni - s četrto himalajsko, ki naj bi krenila na pot prihodnje leto. Republika je že odobrila prva sredstva (letos in prihodnje leto skupaj 150.000 din). Na sestanku predsednikov republiških planinskih zvez so se dogovorili, da bo dvakrat po 30.000 din prispevala tudi PZJ, veliko pa pričakujejo tudi od širokopotezne propagandne akcije, ki se bo začela s skupščino PZJ.

Ponovno o »Plezalnih vzponih«
Med tem, ko se je pri nas razmišljanje ob izidu vodnika »Plezalni vzponi - Vzhodne Julijske Alpe« končalo kmalu po izidu, je v Naših planinah izšel o njem že drugi članek, ki ga je napisal Stanislav Glišič. Čeprav so za njih Julijske Alpe precej daleč, se je temeljito poglobil v zasnovo vodnika in predložil precej izboljšav.
Ker so pred kratkim začeli pripravljati vodnik »Plezalni vzponi KAMNIŠKE - SAVINJSKE ALPE«, bi bilo prav, da bi se končno lotili temeljitejše analize plezalnega vodnika. Alpinistični odseki bi lahko pripravili pogovore o zasnovi, obliki in vsebini ter pomanjkljivostih, kar bi potem sporočili uredniškemu odboru, ki bi imel v takih zapisih odlične smernice za delo v naprej. Pripomnimo naj še, da je plezalnega vodnika po Julijskih Alpah na zalogi le še 450 primerkov in da bo kmalu potrebna nova izdaja.

  06.05.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.