Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.10.1997

Delo, Šport: ... Avantura v severni steni Grandes Jorasses

Jure Juhas in Andrej Markovič (oba AO Novo mesto) sta s pomočjo Avto prevozništva Matijaš odpotovala v Chamonix 28. julija. Proti goram sta s 50 kilogramskimi nahrbtniki odšla 29. julija in še isto popoldne postavila šotor na ledeniku pod steno. Naslednji dan sta v idealnih razmerah nenavezana preplezala Mrtvaški prt (TD+, IV, 4,800 m, 5 ur) in sestopila po Lastovičjem grebenu.
Sledilo je tridnevno poslabšanje, ki sta ga preživela v šotoru pod steno. Ko se je vreme izboljšalo, sta se odločila za Walkerjev steber, ki je bil najmanj izpostavljen padajočemu kamenju.
Vstopila sta 4. avgusta ob svitu. Zaradi mokre in požlejene skale sta le počasi napredovala in po dveh dneh drugič bivakirala na skromni polički tik pod trikotnim snežiščem v zgornjem delu stene.
Tretji dan sta se nad snežiščem zaplezala in potegnila tri raztežaje prvenstvene variante (VI+, A3, 60 st.), ki so ju zopet pripeljali v pravo smer. Po njej sta nadaljevala, le dva raztežaja pod vrhom pa ju je zajelo neurje z grmenjem in točo. Zaradi nevarnosti udara strele sta začela sestopati. Slapovi sodre in snega, ki so ju zasipali med spusti, so ju premočili do kože.
Bivakirala sta na majhni polički ob dnu Rdečega kamina. Zjutraj je bila stena prekrita z 10 do 20 centimetri novega snega, tako da jima ni ostalo drugega kot sestop. Cel dan sta se spuščala po mokrih in zmrznjenih vrveh, ki so se neprestano zatikale. Dve vrvi, s katerima sta vstopila v steno, sta se tako zagozdili, da ju nista mogla potegniti za seboj. K sreči sta drugi dan plezanja v smeri našla fiksirano, čisto novo vrv, s katero sta opravila še zadnje spuste. K šotoru sta prišla 8. avgusta zjutraj, po petih dneh v eni največjih alpskih sten, vendar pa sta preživela vihar, v katerem je v okoliških gorah umrlo kar nekaj ljudi!

M. P.

Razpisa Komisije za alpinizem
KA pri Planinski zvezi Slovenije je objavila dva razpisa, ki jima prijavni rok poteče 20. t. m. . Prvi je za novega načelnika in eno članico KA, ki je že bil objavljen, vendar so zaradi premajhnega števila prijav podaljšali rok. Drugi razpis pa je namenjen vsem, ki nameravajo v naslednjem letu izpeljati kakšno akcijo s področja alpinizma in želijo konkurirati za sredstva Komisije za alpinizem.

M. P.


Alpinistične šole
V četrtek, 9. t. m. ob 19. Uri, se bo v Domu svobode (stavba plesne šole Bolero) v Šentvidu začela alpinistična šola AO Rašica, ki jo bosta vodila Matjaž Ocepek in Peter Dragar.
Alpinistična odseka v Kranju in Kamniku pa sta s šolo začela že prejšnji teden. Oboji se dobivajo ob četrtkih popoldne oz. zvečer v društvenih prostorih in še sprejemajo novince.

M. P.

Veterani so se sestali
V petek so se v Poštarskem domu na Vršiču na 16. srečanju veteranov zbrali alpinisti predvojnih in prvih povojnih generacij. Izvolili so novo vodstvo: za pokojnim Marjanom Perkom je vodstvo prevzel dr. inž. Daro Dolar. Spominsko darilo so prejeli Janez Krušic za 80, Mitja Milovanovič za 75 in Evgen Vauken za 70-letnico. Srečanje, ki je minilo v obujanju spominov, so sponzorirali ES Osram, Unihem, Lesnina Ingeeniring, Elektro instalacije Bidovec, PZS in Sidarta, je popestrilo predavanja Pavla Kozjeka »Brez kisika na Everest«.

F. S.

V Tolsti Košuti
Željko Perko in Andrej Zaman sta preplezala prvo smer v Tolsti Košuti, ki vodi prek vse stene. Spominska smer (VI/IV-V, 250 m) posvečena Andrejevi mami, je že njuna druga v tej steni, za Macesnovo, ki sta jo preplezala pred dvema letoma bolj levo. Dostop vodi prek planine Dolga njiva pod Turnom, čez preval Orlove glave in po markirani poti v Avstrijo, do tam, kjer se le-ta najbolj približa steni.

F. S.

Planinski objekti Hrvaške
V poletni dvojni številki Hrvaškega planinara je med drugim tudi seznam vseh objektov na Hrvaškem, ki jih upravlja njihova organizacija. Od skupno 86, jih je največ v Gorskem kotarju s Hrvaškim primorjem (17) ter Hrvaškem Zagorju in na Velebitu (po 12). Na seznamu so podatki o kapaciteti, nadmorska višina ter naslov PD, ki objekt upravlja in telefonska številka za iskanje dodatnih informacij.

F. S.

Prvenstvena smer že med aklimatizacijo
Novice o napredovanju obeh slovenskih alpinističnih odprav, ki sta sedaj v Himalaji, prihajajo s pomočjo satelitskih telefonov dosti hitreje, kot smo bili vajeni še pred nekaj leti. Tako smo dobili že dobro novico, da so trije člani odprave na Pumori in Nuptse že med aklimatizacijo v alpskem stilu preplezali prvenstveno smer v severovzhodni steni Lobuche East (6119 m).
Tomaž Humar, Janez Jeglič in Carlos Carsolio (Mehika) so novo smer »Talking about Tsampa«, ki je prva SV steni, preplezali 29. in 30. septembra. 600 metrov visoko smer so ocenili s 85 st., V-VI/60 st., IV. Prvega oktobra so po normalni smeri sestopili v bazni tabor. Ostali člani odprave (Cene Berčič, Damjan Kočar, Franc Osolnik, dr. Franci Kokalj, dr. Viktor Tersoglav in Marjan Kovač) pa so v tem času na višini 6000 metrov postavili prvi višinski tabor na Pumoriju (7165 m).
Tudi druga odprava, ki si je za cilj izbrala Šišo Pangmo (8027 m), lepo napreduje. Bazni tabor so postavili 5200 metrov visoko, dvignjeno bazo pa še 700 metro višje. Povzpeli so se že do mesta, kjer bo stal prvi tabor. 1. oktobra so Blaž Navršnik, Sandi Vaupotič in Boštjan Slatenšek s šerpama Purpo in Nunijem s statičnimi vrvmi opremljali delikatne prehode proti taboru 1. Potem jih je zajelo krajše poslabšanje vremena, tako da so vsi sestopili v bazo, vendar so v soboto 4. 10. lahko že nadaljevali z delom na gori.
O treh članih te odprave, Daniju Tiču, Matjažu Pečovniku in Janku Oprešniku, ki nameravajo v enem mesecu splezati na tri osemtisočake (Čo Oju, Everest in Šiša Pangma) pa za enkrat ni svežih novic. Najverjetneje so te dni nekje okrog Čo Oja.

M.R.
 

06.10.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.