Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.11.1995

Delo, Šport: ... Dve v Fužinarskih planinah

Damjan Slabe je letos s tovarišema preplezal dve smeri v Fužinarskih planinah, ki bi utegnile biti prvenstvene (za morebitne podatke o predhodnih se lepo priporoča). 8. julija sta z Izidorjem Tasičem preplezala smer »VD« (Variato deelectad - sprememba je prijetna) v severni steni Jezerskega Stoga (2040 m). Vstopila sta tam, kjer začne Opoldanska smer, nekoliko desno od vpadnice grape, izplezala pa v škrbino. Ocena: IV+/II-III, 200 m, 1.30 h. 21. oktobra pa sta z Marjanom Zverom (vsi so člani AO Matica) preplezala JV steno Ogradov (2087 m). Smer, ki sta jo ocenila IV/II-III, 200 m, 1.30 h, vodi po Južnem razu (tako naj bi ji bilo tudi ime, če še ni bila preplezana), začne pa na skrajno levi strani JV stene glavnega vrha, tam, kjer se melišče najvišje zajeda v steno.

(F.S.)

Lepota narave
Danes ob 17. uri bo v razstavnih prostorih trgovine podjetja KeFo pri Kora baru otvoritev prve samostojne razstave barvnih fotografij Celjana Francija Horvata - Frenka.

(F.S.)

Deskal bi rad z najvišjih vrhov
Ameriški »snowboarder« Stephen Koch, ki je 1993 smučal s snežno desko z Aconcague (6960 m, najvišji vrh Amerike) in sicer po Poljskem ledeniku, je izjavil, da bo to poskusil storiti še s preostalih najvišjih vrhov celin. Že letos naj bi tako smučal z Elbrusa (kot »najvišjega v Evropi«) v Kavkazu in Kilimandžara ... Kako bo z najbolj zahtevnim - Everestom ali pa s Carstenzovo piramido, pa menda še ni razložil.

(F.S.)

Igor Kalan uspešen v Mišji Peči
Igor Kalan (AO Kranj) je letos preplezal dva zelo zahtevna projekta v osrednjem delu Mišje Peči, enega izmed najboljših plezališč v Sloveniji in morda celo na svetu.

PODVIG – Igor Kalan v previsni smeri Pikova dama (foto: Mejovšek)

Prvi projekt mu je uspelo preplezati za velikonočne praznike. Tako je nastala smer Pikova dama, ki jo je najprej ocenil 8a+, kasneje pa se je izkazalo, da bo verjetno ustreznejša ocena 8b (X).
Drugi projekt mu je uspelo preplezati 25. oktobra. Nova smer se imenuje Lahko noč, Irena, ocenjena pa je 8b. Kalan pravi, da je to smer težko oceniti, saj je pred najtežjim mestom možno zaviti v Mozaik in se tam odpočiti. Sam te možnosti ni izkoristil.
Prvo težko mesto v smeri je 8 metrov nad tlemi, ko je potrebno narediti dinamičen gib na navzdol obrnjen oprimek in ga podaljšati na lusko. Potem je smer nekaj časa nekoliko lažja, tik pod vrhom 25 metrov visoke smeri pa čaka plezalca najtežje mesto, ki zahteva plezanje po zelo majhnih oprimkih. Najtežji je križni gib na stranski oprimek. Kalan je bil blizu uspeha že na začetku poletja, ko je padel prav v tem zadnjem detajlu.
Smer je popolnoma naravna, brez umetnih in prirejenih oprimkov.

(M. P.)

Mladi plezalci za naslov
ŠKOFJA LOKA - Plezalni klub Škofja Loka je bil organizator zadnje tekme letošnjega državnega prvenstva za plezalce v mlajših kategorijah. Za končno oceno so šteli štirje najboljši rezultati (med šestimi). Smeri sta postavila Tomo Česen in Stane Židan. Edini je smer do konca preplezal Nejc Česen. Skupno je sodelovalo 62 mladih plezalcev in plezalk. Pred sobotno tekmo večina končnih zmagovalcev še ni bila znana, zato so bili boji zanimivi vse do konca.
Rezultati tekme, cicibanke: 1. Gros (PK Škofja Loka), 2. Finžgar (SPO Radovljica), 3. Šantelj (PC Pivka) in Oman (ŠPO Tržič); cicibani: 1. Česen (PK Škofja Loka), 2. Trošt (AO Lj-Matica), 3. Potočnik (AO Impol); mlajše deklice: 1. Guzzi (ŠPO Tržič), 2. Hlebanja (AO Jesenice), 3. Legat (ŠPO Radovljica); mlajši dečki: 1. Bečan, 2. Valjavec (oba ŠPO Tržič), 3. Rant (PK Škofja Loka).
Rezultati državnega prvenstva, cicibanke: 1. Gros (PK Škofja Loka) 380 točk - zmagala je zaradi večjega števila boljših mest, 2. Šantelj (PC Pivka) 380, 3. Finžgar (ŠPO Radovljica) 305; cicibani: 1. Česen (PK Škofja Loka) 400, 2. Trošt (AO Lj-Matica) 320, 3. Potočnik (AO Impol) 290; mlajše deklice: 1. Guzzi (ŠPO Tržič) 400, 2. Žula (ŠPO Radovljica) 340,3. Hlebanja (AO Jesenice) 245; mlajši dečki: 1. Rant (PK Škofja Loka) 365, 2. Valjevec (ŠPO Tržič) 340, 3. Bečan (ŠPO Tržič) 295.

ANDREJ ŠTREMFELJ

Podvig Vanje Furlana v »Skalnem gorovju«
Sam je preplezal Superkoluar v Mt. Deltaform - Najtežje je bilo v zasneženih skalah tik pod robom stene

Vanja Furlan (AO Železničar) je letošnje poletje in jesen preživel v Kanadi in ZDA. Domov se je vrnil z dobrim vzponom po smeri Superkoluar v Mt. Deltaform (3424 m)
V mesto Banf v kanadskem Skalnem gorovju je prispel 5. avgusta v slabem vremenu. Vreme se je prvič izboljšalo 10. avgusta. V kratkem izboljšanju je v 300-metrski severni steni Mt. Fay (3234 m) preplezal štiri ledne smeri z naklonom 40-50 in kompleksno oceno II-III. Za vse skupaj je potreboval 7 ur.
Ponovno je sledilo daljše obdobje slabega vremena, tako da je odpotoval v plezališče Skaha na jugu Kanade. Tam je preživel 14 dni ter čakal na izboljšanje, ki je prišlo šele v začetku septembra. 4. septembra ob 5.30 je vstopil v smer The Supercouloir (IV, 5.8, 1100 m) v severni steni Mt. Deltaform (3424 m). Smer poteka v ledu, le zadnjih 50 metrov je skalnih. Po 3 urah in pol je bil pod krušljivimi izstopnimi skalami, ki so bile na debelo posnežene. Za teh zadnjih 50 m je potreboval kar 9 ur in pol. Tu se je ves čas varoval, zaradi pomanjkanja opreme pa je bil prisiljen namesto dveh narediti kar štiri raztežaje. Plezal je prosto in tehnično, na koncu pa so mu pri kopanju skozi vršno opast lažje pomrznili prsti rok. Omeniti velja, da je Furlan preplezal direkten izstop iz smeri, čeprav se veliko ponavljalcev odloča za lažje izstope levo od originalnega. Na sestopu na južno stran gore je bivakiral in naslednji dan prehodil 22 km do najbližje ceste. Po vzponu v Mt. Deltaformu si je ogledal še steno Emperor v Mt. Robsonu, ki si jo je pred odhodom od doma zastavil za glavni cilj. Vendar pa je ugotovil, da so ozebline resnejše, kot je sprva menil. Da bi se izognil resnejšim posledicam ozeblin, se je plezanju v hribih raje odpovedal.
V drugem delu odprave je zato obiskal še sončna in topla plezalna področja v Kaliforniji in Utahu: Smith Rock, Yosemite, Owens River Gorge in Zion. Na pogled je plezal športno plezalne smeri do težke 5.11a.
Odpravo so omogočili pokrovitelji Krka-tovarna zdravil Novo mesto, Mobitel Ljubljana, SCT Ljubljana, Bayer Pharma Ljubljana, Mestna občina Novo mesto, Krka-Kozmetika Novo mesto, zavarovalnica Tilia Novo mesto, Avtohiša Real Ljubljana, A Banka Ljubljana, Vodnogospodarsko podjetje Novo mesto, Vitalis Novo mesto, Servis koles Smole Novo mesto in Ekoprojekt Novo mesto.

(M. P.)

Prvenstvo ŠŠD v športnem plezanju
ŠKOFJA LOKA - Komisija za športno plezanje pri PZS je organizirala prvenstvo ŠŠD v športnem plezanju. V športni dvorani Poden v Škofji Loki se je na tamkajšnji umetni steni pomerilo 54 osnovnošolcev iz šestnajstih osnovnih šol.
Rezultati, cicibanke (letnik 84 in mlajše): 1. Gros (OŠ Peter Kavčič), 2. Finžgar (OŠ A. T. Linharta), 3. Oman (OŠ Bistrica); cicibani: 1. Česen, 2. Porenta (Oba OŠ Lucijana Seljaka), 3. Bertoncelj (OŠ Ivana Groharja), 4. Glivar (OŠ A. T. Linharta); mlajše deklice (letniki 82, 83, 84): 1. U. Šeliga, 2. Š. Šeliga Jobe OŠ Livada), 3. Truden {OŠ Bistrica).
Ekipe: 1. OS Bistrica (426 točk V 2. OŠ A. T. Linharta (303L 3. OS Peter Kavčič (294), 4. OS Lucijana Seljaka (265), 5. OŠ Ivana Groharja (243), 6. OŠ Livada (223), 7. OS Cvetko Golar (111), 8. OŠ Žiri(104) itd.

ANDREJ ŠTREMFELJ

ALPINISTIČNE NOVICE

Alpinistična šola
Alpinistična šola AO Kamnik se bo začela 9. 11. ob 17. uri v društvenih prostorih PD Kamnik. Vodja šole bo Rado Nadvešnik.

(M. P.)

Predavanje o ZDA
Andrej Kokalj in Miha Peternel bosta 8. 11. ob 20.15 uri v dvorani Zavoda Sv. Stanislava (Škofijska gimnazija v Šentvidu) predstavila svoje plezalno potovanje po zahodu ZDA. Vabljeni!

(M. P.)

Razpis za najboljšo fotografijo
Komisija za alpinizem pri PZS je že poleti razpisala nagradni natečaj za najboljšo alpinistično oziroma gorniško fotografijo. Podrobnejši razpis si lahko preberete v najnovejši številki Alpinističnih razgledov, rok za oddajo fotografij pa poteče 15. t.m.

(M. P.)

Diretisima v Mangartu
Filip Bence in Peter Podgornik sta 14. oktobra v severni steni Malega Koritniškega Mangarta preplezala smer med Gilbertijem in Mečem. Sedem raztežajev pod robom stene sta sekala Gilbertija, zadnje tri raztežaje pa sta preplezala po malo obiskanem direktnem izstopu iz Meča. Ves čas sta plezala naravnost navzgor. V spodnjem in zgornjem delu sta našla nekaj sledi predhodnikov, v osrednjem delu, ki je bil najtežji, pa jih ni bilo.
Čeprav smer ni v celoti prvenstvena, predlagata zaradi direktne linije zanjo ime Diretisima (VII-/VI+, A0, V-VI). V njej sta pustila 20 klinov. Vse, ki so kdaj plezali v tem območju stene, prosita za podatke, saj nameravata do pomladi napisati plezalni vodniček za vse stene nad Belopeškimi jezeri.
Na sestopu po Via della Vita sta imela nekaj težav, saj jo je skalni odlom močno poškodoval. Sto metrov jeklenice je potrgane, tako da je pot skoraj neprehodna.

(M. P.)

Novi AR
Z manjšo zamudo je izšla septembrsko - oktobrska številka Alpinističnih razgledov. V njih najdemo vse stalne rubrike ter veliko zanimivega branja o sedanjem dogajanju v slovenskem alpinizmu. Objavljenih je tudi nekaj skic plezalnih smeri, ki so jih alpinisti preplezali letos poleti in jeseni.

(M. P.)

Severna stena Triglava
Filip Bence se je po celi vrsti zahtevnih prvenstvenih smeri, ki jih je letos preplezal, lotil še malo lažjega vzpona. V Triglavu je 29. 10. preplezal Bavarsko z Dolgo Nemško, nato pa desno od Severnega grebena splezal še na vrh Triglava. Sestopil je po Slovenski. Razmere v Steni so bile zelo dobre, saj že dolgo ni bila tako suha.

(M. P.)

Nova smer v Skuti
Ivan Arnšek, Monika Kambič in Marjan Malus so 9.10. v južni steni Skute preplezali novo smer. Smer vstopi desno od Golega sonca, ga v drugem raztežaju preseka in pripelje pod Mekinjski stolp. V smeri, ki ponuja lepo plezanje v izvrstni skali, so pustili 11 klinov in dva svedrovca. Ponavljalcem priporočajo, da vzamejo seboj nekaj klinov in komplet metuljev. Ime smeri je špansko (Arnšek in Kambičeva sta rojena v Argentini, sedaj pa živita v Sloveniji): Sol, niebla, luna (VII-/VI+, A0, 180 m, 5 h).

(M.P.)

Novice iz Julijcev
Robert Anžič in Grega Rozman sta ponovila Poldačevo (VI-, A0, 600 m) v Frdamanih policah. Smer sta preplezala do vrha, čeprav se večina ponavljalcev po najtežjem delu smeri spusti po vrvi nazaj pod steno. V Rušici sta preplezala Ago (VI, 250 m), v Triglavu pa Helbo (VI-, A0, 350 m). Grega Dolinar in Igor Požek ter Silvo Babič in Špela Hleb so preplezali Sivi ideal v Jerebici. Mansardo v Planji sta ponovila Peter in Slavica Podgornik.
Suzana Gorjup in Viktor Relja sta preplezala novo smer Osat (V/IV+, 500 m) v SV steni Nad kuhinjo špice. Težave v smeri so enakomerno porazdeljene, skala pa je solidna.

(M. P.)

14. tovariško srečanje alpinistov veteranov
Nedavno so se v Tamarju zbrali stari prijatelji, nekoč najboljši slovenski alpinisti: od najstarejšega Janeza Brojana st. (89), ki je bil lani v sedmih urah iz Vrat na Triglavu, do »najmlajših« dr. Toneta Jegliča (AK dr. Henrika Tume) in Anteja Mahkote (Sfinga) - oba 59. Prišli so seveda himalajski zdravniki dr. Evgen Vavken (Everest), Jože Andlovic (petkrat v Himalaji) in Ivo Valič, pa (po abecedi): Janko Blažej (Špik), Sandi Blažina (Pik Lenina), Danica Blažina, Voje Bučer, Marko Butinar (Kavkaz), Zvone Čemažar (Štajerska Balada), Staža Černič-Simič (Ailofroide), Jak Čop (pesnik med fotografi), dr. Daro Dolar (Šite), M. Dimitrov (Pik Lenina), Peter Ferjan, Jozva Govekar (Kangbačen), Roman Herlec, Peter Jamnik (Kavkaz), Slavko Jenko, Rado Jeranko, Stane Kersnik-Jelovčan (Trisul), Marjan Keršič-Belač (Trisul), Slavko Koblar, dipl ing. arh Vlasto Kopač, dr. Vida Košmelj, Ančka Kristančič-Drovenik, Janez Kmet, Lucijan Krivec, Breda Krivec, Janez Krušič (Špik), dr. Tine Lah, Mitja Milovanovič, Sine Orehek, pesnik in komponist Marjan Perko, Avgust Primožič, dr. Miro Pirš, Saša Slavec (Prisojnik), Lojze Smolej, Janko Šilar, komponist Dane Škerl, Jože Štolcar in Tone Škarja (načelnik komisije za odprave). Pesmi Marjana Perka je prepeval kvintet bratov Zupan, Stane Belak-Šrauf pa je predaval o novih himalajskih vrhovih, ki jih namerava preplezati prihodnjo jesen.

(Foto: A. Mahkota)

Vabilo planinskim vodnikom
Izletniški odsek PD Lj.-Matica vabi v svoje vrste planinske vodnike, ki želijo sodelovati pri vodenju izletov v sezoni 1996. Pridružijo se jim lahko tudi izkušeni planinci, ki bi se bili pripravljeni decembra vključiti v osnovni tečaj za planinske vodnike pri PZS.

(M.P.)

Čufarjeva četrtič na vrhu, pri moških najboljši Grom
Predzadnja tekma državnega prvenstva v športnem plezanju v Škofji Loki dala odgovore o zmagovalcih

ŠKOFJA LOKA - V nedeljo je bila na umetni steni v dvorani Poden predzadnja letošnja tekma DP za članske kategorije, na kateri so se zbrali vsi najboljši slovenski plezalci.

PRVI V PODNU - Aljoša Grom še računana 2. mesto v DP.(Foto: Igor Modic)

Pri fantih je bilo potrebno za finale splezati skoraj tri četrtine smeri, pri ženskah pa še več. Vendar zvečer v finalu nismo videli nikogar, ki po sedanji kvaliteti ne bi vanj tudi sodil. Pri dekletih so ena za drugo dosegala boljše rezultate, Čufarjeva, Štremfljeva in Lukančičeva pa so bile vseeno za razred boljše od drugih. Martina Čufar, ki je edina splezala kvalifikacijsko smer do vrha, je bila najboljša tudi v finalu in z zmago, ne glede na razplet na zadnji tekmi v Ljubljani, že postala letošnja državna prvakinja. Lukančičeva in Štremfljeva sta v finalni smeri padli na istem oprimku, toda zaradi boljših kvalifikacij je bila druga Katarina Štremfelj.
Pri fantih sta bila po kvalifikacijah samo dva kandidata za zmago. Tako Matej Mejovšek, ki je sicer v letošnji seriji tekem že osvojil neulovljivo število točk, kot tudi Aljoša Grom (Sled d.o.o., Red Buli, Veritas) sta bila v zelo zahtevni finalni smeri odlična. Razlika je bila sicer majhna, pa vendarle je Vrhničan Grom (sicer član PC Pivka) zasluženo slavil zmago, drugič v letošnjem prvenstvu. Tretji je bil Vili Guček, ki je v skupnem seštevku drugi. Zadnja tekma bo zanj in za Groma odločilna za 2. oziroma 3. mesto.
Rezultati iz Š. Loke, ženske: 1. M. Čufar (AO Mojstrana), 2. K. Štremfelj (PK Škofja Loka), 3. M. Lukančič (AO Trbovlje), 4. B. Klemenčič (PK Škofja Loka), 5. M. Šuštar (AO Matica), 6. Š. Šeligo (Šaleški AO); moški: 1. A. Grom (PC Pivka), 2. M. Mejovšek (Šaleški AO), 3. V. Guček (AO Trbovlje), 4. J. Golob (AO Rašica), 5. A. Šanca (ŠPO Radovljica), 6. F. Jensterle (AO Žiri), 7. M. Lukič (AO Kozjak), 8. S. Židan (AO Matica), 9. B. Kavzar (AO Trbovlje), 10. U. Perko (AO Kamnik).

TOMO ČESEN (De, 7/11-95)


 

  06.11.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.