Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.01.2002

Tomaž Jakofčič: Vzponi v pogorju Mt. Blanca

Kot velikokrat dosedaj so bile tudi minulo jesen razmere v lednih smereh v pogorju Mont Blanca zelo dobre. Nekaj naših plezalcev je razmere dobro izkoristilo. Uroš Samec (AO Matica ) in Nejc Breščak (AAO) sta opravila z veliko SV steno Aiguille Sans Nom. Preplezala sta smer Goulotte a la pointe Croux (V/ 4+, 900 m), bivakirala na robu stene ter se naslednji dan povzpela na vrh Aig. Verte. Po sestopu po Whymperjevem ozebniku sta zaradi nepredelanega snega na ledeniku zamudila zadnji vlak in si popestrila turo z nočnim pohodom po železniških tirih do Chamonixa. V istih dneh sta Tomaž Jakofčič (Dumo, Promontana) in Sue Nott preplezala smer Carrington - Rouse (V/5, M, 550 m) v Aig. du Pelerins, ki poteka v območju starejše skalne smeri Rebuffat-Terray. Najtežji je zadnji raztežaj, saj so razmere običajno slabše kot v spodnjem delu smeri.. Letos sta tu po zelo tankem ledu v vpadnici škrbine prosto izplezala Lačen in Golob ob ponovitvi Beyond Good and Evil, Jakofčič in Nott pa sta prosto preplezala desno zajedo, ki sta jo angleška plezalca Cartwright in Dickinson ocenila s škotsko 7, A1.

T.J.

Zlati cepin 2002
Med 9. In 13. januarjem bodo na srečanju lednih plezalcev v Argentierre la Besse tudi letos podelili prestižno nagrado Zlati cepin. Med nominiranimi je tudi letos Slovenec; Marko Prezelj s svojim prevenstvenim vzponom Light traveler v Denaliju, s Stephenom Kochem. Konkurenca je zelo močna; Bridwell z vzponom na Aljaski, Bubu z novo smerjo v Shipton Spireju, Patrick Berhault s svojim prečenjem Alp ter Rusi z Merujem (Babanov) in srednjim vrhom Lotseja. Vse odlični vzponi, ki pa jih je zelo težko primerjati med seboj. Kljub vsemu upajmo, da bo žirija le prepoznala najboljšega - Light travelerja.

T.J.

Franci Jensterle ne popušča
Franci Jensterle (AO Kranj, Citywall, Papi Sport, Petzl) spada s svojimi 35 leti ter dvajset letnem plezalskim stažem že kar med veterane slovenske plezalne "scene". Ob bežnem pogledu na listo njegovih letošnjih vzponov pa tega nikakor ni opaziti. Nasprotno, za Frenkom je najboljše plezalno leto dosedaj.
Po dolgem uvodnem delu minulega leta z vzponoma v Strelovodu (8c) in Tretjem tisočletju (8a, NP) je svojo formo stopnjeval poleti z vzponi na pogled v daljših športnih smereh v Paklenici ter krajših smereh na poletni turneji po španskih in francoskih plezališčih. Tam je potrdil mesto najboljšega slovenskega plezalca na pogled saj je preplezal tri smeri z oceno. 8a+ ter sedem 8a-jev. Uspešno je Jensterle plezal tudi na tekmovanjih. Uvrstitvi v polfinale tekme za svetovni pokal je sledila še zmaga na zadnji tekmi za državni prvenstvo in drugim mestom v skupni seštevku. Vrhunec letošnje zbirke pa so vsekakor nedavni vzponi v Mišji peči. Konec Mira (8c/c+) je Jensterletova najtežja smer do sedaj. Da pa uspešen vzpon ni bil slučaj je dokazal še s hitrim vzponom v najtežji izmed dolgih mišjepeških smeri; Popolni mrk (8c).
Frenk Jensterle tako ostaja vzgled discipliniranega in garaškega športnika, ki mu niso tuje niti druge športne aktivnosti; zimska alpinistika, tekaški maratoni in podobno. Očitno mu vse to glede na zadnje uspehe, dobro dene.

T.J

Odlični vzponi kranjskih plezalcev
Luka Zazvonil je svojim uspešnim vzponom v projektih Mišje peči dodal še dve ok. 32 m dolgi težki smeri. Prva je Karizma (8b+), ki je zelo lepa, a precej netipična za Mišjo peč. Poteka po ploščah z majhnimi oprimki do vrha stene, desno od Pikove dame. Druga smer, prav tako star projekt, potega desno od Popaja in se imenuje Lucy Luke. Težave so okoli 8a+, Luka pa je smer preopremil.
Tudi ostali Zazvonili niso od muh. Brat Blaž je prav tako preplezal tri dobre smeri. V Mišji peči je zmogel Samsaro (8a), Sonce v očeh (8a+) ter Twin peaks (7c), sestra Lara pa je uspela v Kamnitniku preplezati Majhne, gladke, spolzke z oceno 7b.

T.J.

  07.01.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.