Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.02.1969

Delo, Šport: ... Prvi zimski vzpon SPD Trst

Vse, ki vedo kakšne težave ima mladi alpinistični odsek SPD Trst, je prijetno presenetila zadnja novica. Mladi Iztok Furlan, ki se je priključil komaj lani aprila, je v navezi s Humbertom Javazzo prvič pozimi preplezal smer Comici - Razza v Innominati (Viška skupina), ki je ocenjena s IV, mestoma V. Plezala sta 4. - 6. januarja.
Plezala sta v lepem vremenu, pač pa ju je precej motil pršič pri dostopu, saj sta do vznožja stene potrebovala kar 14. ur.

Sazonov vseskozi zaseden
Le redki obiskovalci planinskih predavanj ne poznajo Toneta Sazonova - Tonača, saj je v zadnjih letih prav gotovo naš najbolj uspešen predavatelj - alpinist. Dobro oko pri izbiri motivov, preprosta in klena beseda ter veselje do predavanj, to so lastnosti zaradi katerih skoraj nima prostega večera. Predvčerajšnjim je predaval na Jesenicah, danes bo v Vipavi, 11. t. m. v Trbovljah, naslednji dan v Tržiču, dva dni za tem dvakrat v Novi Gorici in naslednji dan še v vaseh Miren in Dornberg, 19. t. m. v Ljubljani za PD PTT, itd. Slovenski alpinizem si prav gotovo ne bi mogel želeti boljšega propagatorja!

Zopet direttissima v hudem mrazu
Bruno Menardi, Diego Valleterro - gorska vodnika, ter mlada ekstremista Franz Dallago, Raffaele Zardini, vsi člani cortinskih »veveric«, so 30. januarja pričeli prvenstveni vzpon v 600 m južni steni Scotoni (skupina Fanis). Dva dni so s smučmi prinašali opremo pod steno. Tri dni so nato pri -20 stop. C porabili za 200 m vzpona prek rumenih previsov do široke police. Tu so si postavili šotorček in se lotili naslednjih dveh tretjin. Računajo, da se bo vzpon končal te dni.
Scotoni (2874 m) s svojo južno steno je bil dolgo nepremagljiv, šele leta 1953 so si v njenem desnem koncu izsilili prehod VI težavnostne stopnje znani plezalci: Lino Laccedelli, Bibi Ghedina in Guido Lorenzi, smer pa označili kot tedaj najtežjo v Vzhodnih Dolomitih. Sedaj jih hočejo posekati s še težjo smerjo in to celo pozimi njihovi mlajši tovariši.

Osem odličnih lavinskih psov
Od 30. I. do 2. II. je bil v Valvasorjevem domu pod Stolom republiški tečaj za lavinske pse in njih vodnike. Zaradi ugodnih razmer in prizadevnosti vseh je tečaj odlično uspel. Posebna komisija, ki so jo sestavljali Šegula, dr. Robič, Župančič, Koblar, Kersnik, Makovec in kinolog Bertoncelj je tudi ocenila njihovo delo. Ugotovili so, da so psi na splošno mnogo boljši od vodnikov, le osem od njih (skupno jih je bilo 17) pa je izpit opravilo in dobilo posebno značko lavinskega psa. To so Don in Wolf z Jesenic, Azor iz Celja, Kely in Garo z Raven, Asan iz Bohinja, Runo iz Radovljice in Daris iz Kamnika. Vsi vodniki so dobili točno navodila kako naj nadalje vzgajajo svoje varovance, izpit pa bodo ponovili konec marca na Vršiču.

Smučarsko tekmovanje SPD Trst
Kljub deževnemu vremenu so organizatorji uspešno končali letošnje zimske igre SPD Trst. V kombinaciji za moške je zmagal Miran Dolhar (SAK Jadran), med ženskimi pa Nadja Košuta (SK Vesna). Med ekipami je bil najboljši Polet z Občin, ki je tudi dobil predhodni pokal,
Tekmam so prvič prisostvovali tudi zamejski Slovenci iz Gorice, prisotni pa so bili tudi predsedniki večine slovenskih športnih društev iz Trsta in okolice.

  07.02.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.