Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.02.1994

Delo, Šport: ... Slovenska smer Vanje Furlana na N. Zelandiji

Preplezal je že deset ledenih smeri, od tega štiri v sestopu — Prečil je tudi vse tri vrhove najvišje novozelandske gore Mt. Cooka
25. januarja je po desetih urah dostopa Vanja Furlan sam vstopil v južno steno Mt. Cooka in splezal prvenstveno kombinirano smer. Imenoval jo je Slovenska smer, ocenil pa z novozelandsko oceno 5-, 1000 metrov. Poteka po sredini stene v vpadnici vrha in je verjetno zadnja logična smer v tej steni. Do sedaj ni bila splezana zaradi objektivnih nevarnosti, saj poteka v vpadnici velikih serakov. Najtežja mesta v ledu so 70 stopinj (80 m), 80 stopinj (15 m) in 60-70 stopinj (20 m). Zaradi nevarnosti je pohitel kolikor se je dalo, in za smer porabil samo tri ure.
Nato je Furlan prečil še vse tri vrhove Mt. Cooka. To prečenje imenujejo Novozelandci The Highest Mile ( Najdaljša milja), saj je greben dolg eno miljo (1609 metrov). Sestopil je po Zurbriggnovi smeri (3 +, 1550 metrov) na ledenik Grand Plateau. Za južno steno, prečenje in sestop, je potreboval 10 ur.
Po dnevu počitka v bivaku na Grand Plateau je Furlan 27. januarja spet odšel plezat sam. Najprej se je povzpel na Silberhorn ( 3309 m; ocena smeri 3, višina smeri 1000 m) in sestopil na zahodno stran do vznožja
Balfourjeve stene (to je JZ stena) Mt. Tasmana (3500 m). V 4 urah je splezal smer Mists of Avalon (6, 600 m).
Najtežjih je spodnjih dvesto metrov, kjer naklonina ledu niha med 80 in 90 stopinj, v zgornjem delu pa težavnost počasi popušča, čeprav se še vedno pojavljajo navpični odstavki. V spodnjem navpičnem delu je moral zaradi pomanjkanja snega preplezati tudi pet metrov skale. Z vrha Mt. Tasmana je sestopil na Silberhorn in se vrnil na Plateau. Za celo turo, od bivaka do bivaka, je porabil 10 ur, medtem pa opravil skupno 1700 višinskih metrov vzpona in prav toliko sestopa. Naslednji dan je sestopil v dolino.
S temi vzponi je Vanja Furlan svoje načrte v celoti uresničil. V načrtu ima le še zahodno steno Dilemma Peaka (2602 m). Gre za gladko skalno steno, visoko kar 1400 metrov. Zahvaljuje se vsem, ki so mu omogočili odpravo na Novo Zelandijo.

MIHA PETERNEL

Otvoritev nove umetne stene na Mostu na Soči
Razširjena umetna stena bo članom športno plezalnega odseka Tolmin močno olajšala delo

V soboto, 22. januarja so člani alpinističnega in športno plezalskega odseka Tolmin pripravili otvoritev novega dela umetne stene v telovadnici OŠ na Mostu na Soči. Program prireditve je bil dokaj pester, v njem pa so pokazali, da je plezanje šport, primeren za vse starosti. Najboljši plezalci tolminskega odseka so preplezali smer, dolgo 15 metrov, ki pa se prevesi za 7 metrov. Miranda Ortar pa je pokazala diapozitive z domačih in mednarodnih tekmovanj ter iz plezališč širom po svetu.
Višek prireditve pa je bilo plezalno tekmovanje sponzorjev in njihovih družin za veliko nagrado MIP - mortadelo Goriciana. Podjetniki iz Mosta na Soči so dokazali, da se dobro znajdejo tudi v navpičnem svetu. Najbolje se je odrezal Primož Taljat - Mizarstvo, s svojim plezanjem je prijetno presenetil Boris Gregorčič - trgovina Sv. Lucija, tretje mesto pa je pripadlo Gorazdu Kravanji - MEM Kravanja.
V tem tednu so začeli tudi s plezalno šolo, ki jo plezalni odsek organizira vsako leto v zimskem času. Tokrat so največ zanimanja pokazali najmlajši, učenci prvega razreda OS Most na Soči.
Razširitev umetne stene jim precej olajša delo, saj je skupna širina stene dobrih deset metrov, tako da lahko hkrati na njej pleza več plezalcev. Začetni trije višinski metri, kjer je možno plezati brez varovanja (le po tleh položijo blazine za varen doskok), pa so različnih naklonin - od navpične stene za najmlajše, do naklonine 40 stopinj in strehe za bolj izkušene. Vabijo pa tudi plezalce drugih odsekov, da se preizkusijo na njihovi steni.
Člani športno plezalnega odseka Tolmin se še posebej zahvaljujejo glavnima sponzorjema Zavarovalnici Triglav in Tolminskim strojnim tovarnam - TST, pa tudi drugim sponzorjem: Merkur Rožna dolina, Foto Červ, Meblo Nova Gorica itd.

MIHA PETERNEL

ALPINISTIČNE NOVICE

Dva smučarska spusta
Andrej Zorčič in Marko Paternu sta 30. januarja smučala po grapi Pichsschlucht v severni steni Macesja (2124 m) v grebenu Košute. Grapa leži na avstrijski strani grebena, vendar od koče Koschutahaus ni vidna, saj je precej globoka in dobro skrita v steni. Smučati sta začela 20 metrov pod robom stene, saj je bila izstopna stopnja slabo zasnežena in povsem ledena, razmere pa niso bile najboljše. Naklonina grape je 45 stopinj, verjetno prvi smučarski spust po njej pa sta ocenila s IV+, 400m .
Štirinajst dni prej pa sta presmučala grapo, ki leži 100 metrov vzhodno od Osrednje grape v Begunjščici. Čeprav je lahko dostopna, po njej le redko smučajo. Je nekaj stopinj strmejša od Osrednje grape, ocenila pa sta jo IV-, 300 metrov.

(M. P.)

Vzponi AO Kranj in Trbovlje
Dušan Košir in Bojan Pajk ( oba AO Trbovlje) sta zadnjo soboto v januarju plezala Slap nad votlino (IV) in Centralni slap (V) v Tamarju. V obeh sta naletela na precej slab led.
V nedeljo pa sta bila na Vršiču, kjer sta šla čez Meniskusov žleb, nato pa še prečila Robičje.
Na Vršiču so bili tudi člani AO Kranj na skupni turi. Udeležilo se je je 9 tečajnikov. Plezali so Meniskus, Pripravniško, Butinarjevo, Župančičevo in Uroševo grapo v stenah Mojstrovke in Nad Šitom glave ter JZ grapo v Kraju sten. Razmere v grapah so bile dobre. Splezali pa so tudi Desni slap v Prisojniku.
Gregor Piskar (AO Kranj) je 19. 1. smučal Peto žrelo v Storžiču. Renata Mezgec (AO Kranj) in Silvo Mauri (AO Idrija) sta 22.1. plezala Karmelo (V-, 600 m) v Maselniku. Ista naveza je preplezala tudi Žago in Steber jutranje zvezde v Ospu. Tone Štern in Miha Marenče (oba AO Kranj) sta v Ospu klasično ponovila Staro in Prečenje.

(M. P.)
 

07.02.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.