Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.06.1968

Delo, Šport: ... Plezalna šola končana

V soboto se bodo na Kamniškem sedlu zbrali člani AAO in letošnji udeleženci spomladanske plezalne šole, da z vzponi v pravih stenah zaključijo prvi del alpinistične vzgoje. Ker je to hkrati tudi nekak praznik Akademskega alpinističnega odseka, je vodstvo povabilo tudi nekatere starejše člane in jih obenem poprosilo, naj vabilo razširijo dalje, tako da bi bila udeležba čim številnejša. Na programu so vzponi v Planjavi, Brani, Rinkah Skuti in Koglu.

Spet Peternelova smer
Le redke so novosti o vzponih v zadnjem času, saj vreme ne dopušča prevelike izbire. Toliko bolj zanimiva je zato vest, da je mojstranška naveza Zvone Kofler in Janko Ažman kot druga letos ponovila Peternelovo smer v Triglavu.

Zbor načelnikov postaj GRS
V soboto in nedeljo (8. in 9. junija) se bodo v Domu Klementa Juga v Lepeni sestali člani komisije za GRS pri PZS z načelniki postaj Gorske reševalne službe v Sloveniji, da bi pretresali naloge v letošnjem letu, ko pričakujemo še večji obisk naših gora. Načelnik komisije za GRS pri PZS pa bo tudi poročal o dosedanjem delu in uspehih.

Vaja s helikopterjem
Postaja GRS v Kranju je imela preteklo soboto in nedeljo skupno vajo s helikopterjem, že v soboto je helikopter z ekipo gorskih reševalcev pristal v Dolcih. Sledilo je spuščanje v Gramingerjevem sedežu, ki so ga izvedli v vzhodni steni Grintovca, noč pa so prespali v Bivaku pod Kočno. V nedeljo so morali nameravani spust opustiti zaradi slabega vremena, pač pa so opravili prenos iz Dolc v dolino Kokre.
Akcija je vsestransko uspela. Tako v preiskušnji helikopterja, kot v tesni povezavi med alpinisti, ki so sodelovali in gorskimi reševalci.

Naročilo radijskih postaj
Planinska zveza Jugoslavije je v letošnjem letu zagotovila nekaj deviznih sredstev za nakup reševalne opreme v tujini. Med nakupljeno opremo je tudi 25 parov malih primopredajnikov VOKI TOKI Standard RJ 11, japonske izdelave po ceni 850. din, od katerih jih bo Slovenija kot kaže dobila 17 parov. Primopredajniki bodo večinoma razdeljeni med postaje GRS, nekaj pa jih bodo odkupile verjetno tudi druge komisije pri PZS (za odprave v tuja gorstva, alpinizem, itd).

Prvenstveni vzpon Maestrija
Znani italijanski alpinist in pisec pred kratkim izdane plezalne tehnike Cesare Maestri je s svojim mladim partnerjem Alimontijem preplezal prvenstveno smer v Rocca di San Leo blizu Pesara. Zanimivo je, da so vzpon pred njim poskušali opraviti že mnogi znani plezalci, vendar jim to ni uspelo. Podatek, da sta prvič bivakirala že 80 metrov nad začetkom smeri pa govori, da je to prav gotovo ekstremno težka moderna smer, čeprav je sorazmerno nizka.

Fiziološke spremembe v gorah
V »športnomedicinskih objavah« št. 1-3 ki so pravkar izšle, je za alpiniste in planince zelo zanimiv sestavek, ki ga je pripravil Vid Mesarič. Podatke za temo »Nekatere fiziološke spremembe pri daljšem bivanju v gorah - spremembe med pohodom in plezalno turo« je zbiral več let in so le osnova v širše proučevanje, ki ga namerava izvesti Akademsko planinsko društvo z nekaterimi zainteresiranimi inštituti v okviru priprav na II. JAOH (Jugoslovansko alpinistično odpravo v Hindukuš).
V sklepni besedi ugotavlja, da so vse spremembe zaradi bivanja v gorah fiziološko ugodne, posebno na planinskih turah s pravilno hojo. Do nekoliko večjih sprememb pride le pri plezalnih vzponih, zato bo to potrebno upoštevati pri pripravi treninga za alpiniste.

Še ena prijava
Za mednarodni tabor alpinistov, ki se bo 15. t. m. pričel v Logarski dolini in se bo nadaljeval v Tamarju in Vratih, so poslali prijavo tudi iz Italije. Opravičujejo se, da niso mogli odgovoriti popreje, ker so imeli težave z datumom in da so lahko izbrali le enega primernega. Tabora se bo udeležil Buscaini iz Trsta, ki je našim alpinistom dobro poznan in se je komaj pred nekaj meseci vrnil z uspele odprave v Patagonijo (področje Fitz Roy).

Grossglockner in Tri Gane
Ker se na povabilo za alpinistični izlet v področje Grossglocknerja in Treh Cin v mesecu juliju, ki ga je na vse alpinistične odseke naslovil AAO, pravočasno ni javilo dovolj interesentov, je odpovedan. Ker pa je precej kandidatov med lastnimi člani, bosta oba izleta organizirana v manjšem obsegu, z osebnimi avtomobili in kombijem.

  07.06.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.