Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.06.1982

Delo, Šport: ... 70 let slovenske GRS

Leta 1912 se je na Stolu smrtno ponesrečil dr. Josip Cerk. Novica je bridko odjeknila v vsej planinski javnosti in še isto leto sta dr. Josip Tičar in dr. Jernej Demšar v Kranjski gori ustanovila prvo rešilno postajo v okviru Slovenskega planinskega društva. Svoje reševalno moštvo so potem kmalu ustanovili tudi skalaši, sledili sta postaji v Kamniku in Mojstrani itd.
V petek 11. t.m. ob 16. uri bo v Galeriji Arkade na Trgu osvoboditve v Ljubljani otvoritev razstave »Slovenska gorska reševalna služba včeraj in danes«. Še isti dan bo v veliki dvorani Skupščine SRS slavnostni zbor gorskih reševalcev. Zvečer pa bo sprejem pri predsedniku Skupščine SRS Vinku Hafnerju.
Razstava o naši GRS bo odprta vsak dan med 10. in 18. uro vse do petka 25. junija.

Uspešna ženska naveza
Stene v Trenti so (razen Velikega Špičja) že povsem primerne za poletno plezanje - poročajo člani AO Nova Gorica. To je dokazala tudi ženska naveza Milena Ekar (Kranj) - Tamara Likar (Nova Gorica), ki je 30. maja preplezala novo smer (Štumbarsko: vstopna grapa IV-III, zajeda V, A0, 250 m) v J steni Planje, natančneje Glave pod Planjo. Dan kasneje pa sta preplezali še steno Vršaca (1100 m), po Popoldanski in Ceklinovi smeri. To je prvi ženski vzpon prek te stene. Brata Podgornik pa sta v soboto ponovila Levo Ceklinovo smer v Vršacu in 1. P Levega mezinčka (IV-V, A 1,300 m, 4 h) v Rušici. V nedeljo pa sta ponovila še Centralno smer (spodaj Ceklinovo) v isti steni.

Pozdravne razglednice iz Pamirja
Članice naše prve ženske alpinistične odprave, ki bo že sredi julija odpotovala v sovjetsko gorstvo Pamir, pod vrh Pik Komunizma (7497 m), so se odločile za akcijo pozdravnih razglednic. Vsakdo, ki bo do 10. julija nakazal na žiro račun Planinske zveze Slovenije (za Pamir) št. 50101-678-47046 sto din, bo iz tabora pod pamirskimi vršaci prejel lepo razglednico s pozdravi in podpisi vseh udeleženk. Ne sme pa seveda pozabiti napisati polnega naslova, kam želi, da razglednico pošljejo.

V steni Križevnika
Srečko Rihter in Ivo Veberič, člana AO Kozjak-Maribor, sta 29. maja ponovila spominsko smer Janeza Resnika v S steni Križevnika, ki je ena težjih (V-VI, A0) v tem delu Logarske doline. Plezala sta 7 ur, toda večino časa ju je močil dež. Zato sta tudi novo smer, ki sta jo preplezala (med Reševalno in Diagonalo) v sestopu, imenovala Deževna: IV/III, 150 m.

Safir v Pršivcu
Bogdan Biščak in Rado Fabijan ter Lidija Painkiher (Akademski AO, vsi drugi AO Postojna) in Igor Škamperle so 22. maja opravili 3. P Centralne v Vežici. Teden dni kasneje so Biščak, Painkiherjeva in Škamperle preplezali smer Dolar-Kilar-Vavken v Velikem Draškem vrhu. Dan kasneje pa so opravili še prvenstveni vzpon v levem delu stene Pršivca. Za smer, ki so jo imenovali Safir (V+/IV, 600 m, 7 h), pravijo da je zanimiva, skala pa trdna. Fabjan in Igor Mezgec sta 29. maja opravila 1. P Podrtije (Belak-Robas, 1977) v Temenu, Rjavini, dan kasneje pa sta preplezala Sekločevo v Debeli peči.

Iz poročil
AO Črna: Teodor Jelen in Milan Plesec sta 27. maja ponovila ZZ, tri dni kasneje pa še Desno od plat. Tega dne sta Marjan Emeršič in Jure Mavrič preplezala Plate, Mirč Jelen in Igor Radovič pa DD. Vse smeri so v Raduhi.
AO Domžale: Janez Jeglič in Andrej Škofuc sta 29. maja preplezala Perčičev steber v Vežici.
AO Mengeš: Cveta Jagodic in Miro Šušteršič sta 15. maja preplezala Hunikino s Tržiško varianto v Verižici ter Lukmanovo in Preložnikovo v Vršičih. Šušteršič je 27. maja sam ponovil Mengeško v Vršičih z vstopom po Kamniški, tri dni kasneje pa še Virensovo v Koglu ter Iglič-Verbic v Štruci. Sestopil je po J grebenu Štruce.
AO Rašica: Tine Bucik in Janez Roš sta 1. t.m. preplezala Direktno Kramarjevo smer v steni Kogla. O njej sta polna hvale.
AO TAM: Marin-Šuen sta ponovila Kovačevo in Plate, Gomilšek, Kavnik in Napotnik-Kovačevo in Originalno, Arzenšek in Flašker pa samo Plate. Vse smeri so v Raduhi, plezali pa so v nedeljo 30. maja.
AO Trbovlje: Matevž Lenarčič in Bojana Tomaž sta od 28. do 31. maja plezala v Paklenici. Med drugimi smermi sta ponovila tudi Mosoraško, Šaleško in Karabore v Anič kuku in Neznano v Debelem kuku.
AO Tržič: Filip Bence in Franci Meglič sta 30. maja preplezala Levi steber Trapeza (Debela peč). Borut Bergant in Jože Rozman sta isti dan ponovila Kamniško v Koglu, Marjan Gros in Ludvik Rožič pa Levi raz Vežice.

V Kamniških in Julijcih
Člani AO Matica so 29. in 30. maja opravili številne vzpone. Bešlin je z Sanjo Vranac (Obalni AO) preplezal Zupanovo in Spominsko ter Virensovo v sestopu. Lidija Honzak in Ana Mažar (AO Mosor-Split) sta, kakor kaže, opravili 1. ŽP Geršak-Grčar v Vežici, ki sta jo preplezala tudi Marinčič in Kemperle (AO Kamnik). Kregar je z Majo Dolenc ponovil Rumeno zajedo in Spominsko, obakrat sta v sestopu preplezala še Virensovo smer. Vlasta Kunaver in Rekovič sta v nedeljo preplezala Hunikino smer v Vežici. Alič in Belak sta v soboto ponovila Direktno smer v Velikem Draškem vrhu, sestopila pa sta po Zimski smeri. Dan kasneje pa je Belak z Dvoršekom preplezal še smer Jesih-Gostiša v Toscu. Toda po šestem raztežaju sta, kakor kaže, zavila po svoje in preplezala (direktno) varianto (IV-V, 4 R). Z vrha sta sestopila naravnost na Bohinjska vratca. V Julijcih sta plezala še Mejak in Sabila Tiberi. Ponovila sta Direktno v Mali Goličici.

Tovariško srečanje ob 45-letnici
V Ribniški koči na Pohorju so se 26. in 27. maja zbrali nekdanji člani AO Maribor, prvega alpinističnega odseka, ki je bil ustanovljen v okviru SPD (avgusta 1937). Od 25 članov, kolikor jih je štel AO, jih je živih še 13, devet od njih pa se je srečanja tudi udeležilo. Pred spominskim obeležjem, posvečenim Miranu Cizlju, so se spomnili vseh pokojnih tovarišev, obujali so spomine, saj se večina že dolgo ni videla (prišli so z Dunaja, Trsta, Beograda in drugod), pa tudi nekaj izletov so opravili.

Še ena v Raduhi
30. maja so Igor Ježovnik (AS Prevalje), Stanko Mihev in Janez Žalig (oba AO Ravne) preplezali novo smer (Binkoštna: 2R IV-V/III, 200 m) v steni Raduhe. Poteka med Blagajniško in Popoldansko.

Gozdarska v J steni Planje
Peter Poljanec je sporočil, da je z Ivanom Menardom (oba AO Idrija) v soboto, 29. maja preplezal še eno novo smer v J steni Planje. Imenovala sta jo Gozdarska, ocenila pa z A2, V+/V, A1(220 m) in II-III (200 m). Poteka med dobro vidno travno počjo in smerjo Gumagin. Njuna tovariša Milan Černilgar in Slavko Svetičič pa sta preplezala novo smer v Malem Pihavcu. Žal za sedaj ne vemo drugega, kot da je ocenjena z A1-2, IV-V.

Plezali so in čistili
Člani AO Celje so imeli v nedeljo 30. maja uspešno čistilno akcijo na Okrešlju. Odpremili so več kot 25 velikih vreč smeti. So pa seveda tudi plezali. 28. maja je Irena Turkelj z Lihtenekerjem (ŠAO) v Koglu ponovila Zupanovo smer. V soboto sta Cankar in Cajzek v Križevniku preplezala Ruško smer. Pepevnik pa sam Szalay-Gerinov greben. V nedeljo sta navezi Golob-Vizjak in Šahova-Štiglic preplezali Vzhodno, Čanžek in Pepevnik Igličevo, Šrot-Tržan in Cajzek-Rihter pa Direktno v Štajerski Rinki. V sredo pa sta Stopar in Vrtačnik preplezala Raz Strelčeve peči.

Navzgor in navzdol
Marjan Manfreda, član AO Ljubljana-matica, je v maju opravil več zanimivih tur. 15. maja je sam preplezal Jesih-Potočnikovo v Debeli peči, teden dni kasneje Zupanovo in Rumeno zajedo v Koglu, obakrat je navzdol splezal po Virensovi. Po Virensovi navzdol je plezal tudi 29. maja, ko je soliral Srakar-Češnovar v Koglu. Dan kasneje je preplezal, še Geršak-Grčar in Hunikino v Vežici.

V Raduhi in Burjakovi peči
Viktor Povsod in Zdenko Žagar sta 30. maja preplezala novo smer dveh Uršk, tako je namreč ime njunima hčerkama. V (20 m)/III+, 150 m v Srednji Raduhi, med zavarovano potjo in Stanetovo zajedo.
Maja so prvič preplezali tudi Burjakovo peč v Topoli, kjer imajo plezalni vrtec. Prvo smer v desnem delu sta plezala Teodor Jelen in Milan Plesec (Trnjeva: IV+, A0), drugo pa Mirč in Teodor Jelen. Vstopila sta po že preplezanem raztežaju in z gredine, po kateri so doslej sestopali, nadaljevala na rob stene (še 60 m). Celotno smer sta ocenila s V-VI, A 1-2, 90 m. Vsi so člani AO Črna.

Izlet na Monte Roso
Alpinistični odsek planinskega društva Janez Trdina iz Mengša organizira od 21. do 26. julija visokogorski izlet na 4634 m visoko Monte Roso, v primeru slabega vremena pa na 4165 m visoki Breithorn, na katerega sta možna vzpon in povratek v enem dnevu. V ceno izleta 5500 dinarjev sta všteta prevoz z avtobusom in vodstvo izleta. Stroške taborjenja v Zermattu, vožnje z železnico do 2678 m visokega Rotenbodna, prenočevanja v Mt. Rosa Hüte na 2775 m in hrano, pa bo moral plačati vsak udeleženec izleta sam.
Za izlet je potrebna alpinistična oprema kot sta cepin in dereze. Proti Monte Rosi se bo iz taborišča odšlo predvidoma 23. julija z zobato železnico, tako da je prvi dan le tri ure do koče. Drugi dan je predviden deseturni vzpon in povratek.
Prijave za izlet sprejemata PD Mengeš Kolodvorska 2 vsako sredo od 19.30 do 21 ure ali tov. Vrankar po tel (061) 311-734, najkasneje do 12. julija letos.

Naši v ZDA
V petek 4. t.m. opoldan so z Brnika v ZDA odleteli Roman Cerar (AS Delo), Janko Humar (Soški AO), Janez Jeglič in Silvo Karo (oba AO Domžale). V Denverju jih bo pričakal Stev Komito, ki jih bo potem spremljal po plezalsko najbolj zanimivih področjih Kolorada. Najbrž se bodo za konec pridružili skupini ameriških plezalcev in z njimi obiskali še Yosemite.

Alpinistični smučarski rally
MILANO - Letošnjega tradicionalnega tekmovanja alpinistov v Italiji, se je udeležilo 42 ekip iz sedmih držav (med njimi žal ni Jugoslavije). Bilo je naporno, ves čas nad 3200 m nadmorske višine in s kratkimi omejitvenimi časi. Zmagala je ekipa iz Premane (Italija), pred češkoslovaško in bolgarsko. Zanimivo je, da so bili rezultati sila tesni: 567,0 - 566,4 - 565,7 točk.

Bolgarsko-mongolska odprava
SOFIJA - Konec maja je iz Bolgarije odpotovala 15 članska ekipa, na še neosvojeni vrh, ki bo dobil ime po Georgiju Dimitrovu. Dviga se 4180 metrov visoko v Altaju (Kobdojski ajmak), vzpon nanj pa bodo skušali opraviti po severni in južni smeri iz dveh ločenih taborov. Vodja odprave, ki jo spremljajo tudi snemalci TV, je ZMŠ M. Malčev.

Himalajska zima 81/82
KATMANDU - Tretja zimska sezona v nepalski Himalaji je bila spet kar uspešna. Po poljskem Everestu pred tremi leti in drugi zimi, ki se je končala brezuspešno, je tretjo zimo prišlo pet odprav. Oba najtežja načrta - vzpon Angležev po normalni smeri na Makalu in poskus samohodca (I. Girardinija), da prepleza Z raz iste gore - sta ostala neuresničena, Američani pa so se povzpeli na Anapurno IV (7525 m) in Pumori (7145 m), Nepalci pa na Tiličo (7132 m).

Uspeh ženske odprave
KATMANDU - Ameriška ženska odprava, ki jo je vodila Susan Ann Giller (35) je dosegla izreden uspeh. Brez pomoči višinskih nosačev nad baznim taborom (4900 m), so v »polalpskem stilu« opravile dva pristopa na Amai Dablang (Ama Dablam, 6856 m) v skupini Mt. Everesta. Na vrhu se je v dveh skupinah (20. in 22. aprila) zvrstilo vseh osem udeleženk. To je osmi vzpon na ta vrh (1. PR leta 1961). Gillerjeva je znana alpinistka, ki je sodelovala že v ameriški ženski odpravi na Daulagiri (1980) in ameriški v V steno Everesta (1981).

Katalonci na Everest
BARCELONA - Expedicio Catalana a l´Sagarmatha, ki jo bo vodil Luis Belvis, tehnični pa bo Josep Manuel Anglada, je že na poti. V Kalkuto so z ladjo prepeljali večino tovorov in dva člana sta že odpotovala v Indijo, da poskrbita za transport do Kathmanduja in Lukle. Jeseni bodo poskušali ponoviti Jugoslovansko smer po zahodnem grebenu Everesta.

Kanadčani po novi smeri
OTTAWA - Na poti je tudi že druga odprava, ki naj bi jeseni skušala priti na najvišji vrh sveta Mt. Everesta. 20 članov kanadske odprave bo vodil Bill March, tehnični bo Lloyd Gallagher, spremljala jih bo ekipa 40 višinskih nosačev, 20 ton tovorov pa bo do baze znosilo 600 nosačev. Četverica članov je že od aprila v Kathmanduju, kjer urejajo vse potrebno. Odpravo, ki načrtuje novo smer v JZ steni (ob poljski), v celoti financira Air Canada, iz baze pa bodo imeli stike z domovino prek treh satelitov.

Andes Chilenos '82
SANTIAGO - Alpinistična federacija Čila, in njihova nacionalna gorniška šola bosta priredili od 15. do 26. novembra letos mednarodno srečanje alpinistov »Andes Chilenos 82«, akcijo, ki jo je v koledar uvrstila tudi UIAA lani v Luganu. V načrtu so pristopi na vrhove do višine 6100 m in plezalni vzponi (tudi z oceno ED). Prispevek k stroškom organizacije je 50 dolarjev za osebo. Vabilo je prejela tudi že Planinska zveza Jugoslavije.

Veliko odprav
TOKIO - Japonska revija Iwa To Yuki (Skala in sneg) poroča, da je na Kitajskem 30 odprav (9 japonskih, 8 ameriških, 4 angleške, 2 iz Hongkonga itd.). Angleži poskušajo preplezati novo smer na Qomolangmo. Na nepalski pa jih je 33: 11 japonskih, 4 iz Južne Koreje, po 3 iz Avstrije, Francije in Španije itd. Na tretjem mestu po obisku je Karakorum - 45 odprav, od tega 8 japonskih. Tri odprave so si za cilj izbrale drugi najvišji vrh sveta K 2. O tem, koliko odprav je v indijski Himalaji, pa celo japonski specialisti nimajo točnega pregleda.

Na Titovem vrhu 1200 planincev
Tretji pohod na najvišji vrh Šare je bil doslej najbolj množičen - Iz vse Jugoslavije

SKOPJE - Na najvišjem vrhu Šare, ki so ga leta 1953 na predlog makedonskih planincev poimenovali Titov vrh (2748 m), se sedaj vsako leto okoli dneva mladosti zbirajo planinci iz vse Jugoslavije, da počaste spomin na predsednika Tita.
Letošnje srečanje je bilo doslej največje. Pred dvema letoma jih je bilo le sto, lani dvesto, letos pa že okoli 1200. Prišli so iz vseh republik in pokrajin; z Reke kar z dvema avtobusoma, iz Slovenije največ iz Maribora, največ pa jih je bilo seveda iz raznih krajev Makedonije.
Organizatorji iz PD Ljuboten iz Tetova so imeli kar precej skrbi, da so jih vse razmestili po Popovi Šapki. (Žičnica ni obratovala, ker morajo obnoviti nosilne vrvi, zato so jih prepeljali z avtobusi.) Udeleženci so se zbrali, pripravili so jim bogat program, v nedeljo pa so že navsezgodaj, že pred četrto uro zjutraj, krenili proti najvišjemu - Titovemu vrhu. Bilo je sicer še precej snega, toda lepo vreme in nenevarno. Ob 10. uri je bila na vrhu že proslava.

Srečanje planincev Jugoslavije
V počastitev 40-letnice epopeje na Kozari in drugih pomembnih jubilejev, ki jih slavimo letos bo priredila Planinska zveza Bosne in Hercegovine »Srečanje planincev Jugoslavije« od 2. do 4. julija na Kozari. Srečanje je zamišljeno kot tabor pod šotori blizu planinskega doma Kotlovača. Vsi udeleženci morajo prinesti s seboj vso opremo za taborjenje in jedilni pribor, prireditelji pa bodo oskrbeli hrano. V ceno 870 din je vračunana oskrba za vse tri dni, pa še dnevnik in značka transverzale. Po programu srečanja je namreč predviden tudi pohod po transverzali, tako kot tudi sodelovanje na velikem shodu na Mrakovici in obiski spominskih področij iz NOB.
Prijave PD sprejema PZ BiH, S. Milutinoviča 10 - 71000 Sarajevo.

Postavili so razgledni stolp
Na Zavrhu pri Lenartu v Slovenskih goricah srečanje pomurskih planincev

LENART - Pred dnevi je bilo na Zavrhu pri Lenartu v Slovenskih goricah drugo srečanje pomurskih planincev (občin Gornja Radgona, Lenart, Ljutomer, Lendava in Murska Sobota). Lani so ga pripravili planinci iz Radgone ob Blaguškem jezeru pri Vidmu ob Ščavnici, letos pa člani PD Lenart in TD Zavrh.
Na srečanju se je zbralo več kot tisoč ljubiteljev narave, s posebnim avtobusom pa so prišli tudi iz Mežice in Maribora. Na prireditvi je govoril predsednik OS Lenart, pripravili so kulturni program s pevci in recitacijami, za konec pa še srečelov. Posebej pa velja omeniti otvoritev (kovinskega) razglednega stolpa, ki ga je zgradilo industrijsko podjetje Klemos iz Lenarta. Poimenovali so ga po generalu Rudolfu Maistru-Vojanovu, pesniku in voditelju bojev za severno mejo.
Na Zavrh, kamor bo poslej vabil tudi razgledni stolp, saj je z njega videti daleč naokoli, je mogoče priti po dobri asfaltirani cesti iz Lenarta, za tiste, ki bi se radi privoščili tudi nekaj rekreacije, je pa tudi pešpot (do ene ure).

  07.06.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.