Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.06.1999

Delo, Šport: ... Zazvonil 8a na pogled

Robert Mihajl, Jure Bobnar ter Lara in Luka Zazvonil (vsi AO Kranj), so se pred kratkim vrnili s krajše plezalne turneje po itelijanskih plezališčih. Najboljši vzpon je opravil Luka Zazvonil (Vrh, Samsara), ki je v Lumignanu na pogled preplezal smer Bravo (8a), kar je njegova prva smer take težavnosti preplezana na pogled. Poleg te je na pogled uspel še v smereh Il richiamo del Poldo 7c+, ter še treh smereh z oceno 7c. Mihajl je preplezal smer z boulder oceno 7b+, Bobnar pa je na flash preplezal smer L'orso (7c), na pogled pa Mr. Ravalpindi (7b). Lara Zazvonil je preplezala smer U'pesantone (7a). V Arcu je Mihajl na pogled preplezal Adelante (7a+), Bobnar Duracell (7b), Zazvonil je bil uspešen v Piani molteplici (7c), njegova mlajša sestra pa je z rdečo piko uspela v Aladinu (7a).

T. J.

Vzponi v gorah
Visoke temperature v zadnjem času so pripomogle, da se je sezona plezanja v gorah že začela. Tudi večina velikih severnih sten je že primernih za plezanje in črni morkri sledovi so vidni samo še v večjih razčlembah (Travnik, Triglav).
Suzana in Viktor Relja (oba AO Kranj) sta preplezala dve novi smeri. V južni steni Nad Šitom glave, v predelu desno od Kamenkovega kamina, sta preplezala smer z imenom Stoletje (VI-/III-V, 180 m), v JV steni Planjave, levo od Smeri nad votlino, pa Mali cekin (V/III-IV, 160 m). V smereh sta pustila vsa uporabljena varovala tako, da ponavljalci dodatnih varoval ne potrebujejo. Mirko Kranjc (AO Kranj) in Marko Prezelj (AO Kamnik) sta v Vežici v soboto prosto ponovila Perčičev steber in Črno lepotico (obe VIII-, 200 m). Vsako smer sta preplezala s 70 m vrvjo v treh raztežajih. Štefan Mlinarič, Tadej Golob (oba AO Železničar) in Mateja Pate (AO Rašica) so v SZ steni Velikega Škednja preplezali smer ZSZ (VI+/V+, 240 m), Tomaž Jakofčič (AAO, Dumo) in Jernej Bevk (AO Matica) pa sta v Velikem Draškem vrhu ponovila Viktorijo (VI/V, 600 m).

T. J.

Tek na Krim
Postaja Gorsko reševalne službe iz Ljubljane je v nedeljo priredila 2. Rally GRS Krim '99. Tekmovanje trojk je bilo sestavljeno iz teka na Krim, z 800 m višinske razlike, spusta ter naloge imobilizacije ponesrečenca. Kljub visokim temperaturam, so bili letošnji rezultati precej boljši od lanskih.
Rezultati: 1. Škofja Loka 1 (Stanonik, Kovačič, Čufar) 0.59, 2. Jezersko (Šenk, Smrtnik, Karničar I.) 1.01, 3. Ljubljana 2 (Pirc, Štular, Držan) 1.05. T. J.

Na vrhu spet Čufarjeva in Valjavec
Pivka - Na drugi letošnji tekmi za državno prvenstvo v športnem plezanju je bila slika na vrhu identična kot na prvi tekmi pred tremi tedni v Kranju. Najboljša sta bila Martina Čufar (Mojstrana) in Tadej Valjavec (Tržič), ki sta tako po dveh tekmah z naskokom v vodstvu na lestvici za DP.
V sobotnih kvalifikacijah sta umetno steno do vrha med člani preplezala Valjavec in Aljoša Grom, med članicami pa Čufarjeva in Natalija Gros. V finalu se je Valjavec dotaknil vrha (Gromu je sredi stene spodrsnilo in visoka uvrstitev je šla po zlu), Čufarjeva pa je še enkrat preplezala steno.
Za največje presenečenje je med člani z drugim mestom poskrbel Boštjan Potočnik. Sledijo: 3. Franci Jensterle (Kranj), 4. Urh Čehovin (Ljubljana), 5. Matej Sova (Tržič).
Med članicami je na svojem prvem nastopu v članski konkurenci nase opozorila Natalija Gros, ki je na koncu zaostala le za Čufarjevo. Lep uspeh je s tretjim mestom dosegla Nastja Guzzi.

Š. U.

  07.06.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.