Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.07.1967

Delo, Šport: ... Slovo od ponesrečenih alpinistov

V sredo so se prijatelji alpinisti poslovili od dveh žrtev nesreče v Široki peči; v Tržiču so pokopali Tomaža Križnarja, v Ljubljani pa Uroša Škerla. 19-letna alpinista sta pravkar končala srednjo tehnično šolo v Kranju in sta bila v zadnjem času med najbolj aktivnimi člani AO Kranj.
Oba mlada plezalca sta bila več ko dve leti stalna gosta naših najtežjih sten. Še posebej sta se izkazala v letošnji zimi, ko sta kot prva preplezala Steber Rogljice nad Krnico in Spominsko smer v Koglu. Za pripravo na tabor v Martuljku sta med drugim preplezala tudi Rumeno zajedo v Koglu in Čopov steber. V Direktni smeri Široke peči, ki je ocenjena s težavnostno stopnjo IV do V, je nesrečno naključje preteklo nedeljo pretrgalo življenjsko pot mladima ljubiteljema planin.
Nesreča, ki je bila prva v letošnjem letu v naših gorah, je močno odjeknila med slovenskimi alpinisti, med katerimi sta si ponesrečena plezalca v zadnjih letih pridobila mnogo prijateljev, ki ju bodo močno pogrešali.

Letos v tuje gore
Čeprav lista alpinistov, ki bodo letos odpotovali v tuje gore še ni popolna, so znani vsaj že glavni cilji in večina navez. Razen v Pamiru, kamor bo odpotovalo sedem alpinistov (M. Potočnik, S. Blažina, P. Dimitrov, F. Ekar, A. Mahkota, B. Lipovšek-Ščetinin, in P. Ščetinin), bo najbolj pomembna akcija v okolici Zermatta, ki jo bo vodil Sazanov in kamor bo 10. t. m. odpotovala večina kavkaških kandidatov. Dalje bo zelo močna zasedba tudi v Chamonixu (Škarja - Uršič, Koritnik - Berlec, Belak - Drašler, Sazanov - Štupnik). V Dolomite bodo odpotovali v glavnem mlajši plezalci (Doberlet V. - Maležič M., Gradišar J. - Mlač B., Strehovec J. - Šušteršič I. itd.). V češkoslovaške gore bo potovala dvojica (Strehovec J. - Gross P.), pod Grossglocknerjem pa bo zvezni alpinistični tabor.

Prihodnje leto v Hindukuš
Prihodnje leto, ko bo praznovala naša organizacija 75-letnico, bodo alpinisti Lj. Matice organizirali našo prvo odpravo v azijsko gorstvo Hindukuš. Čeprav še ni točnih načrtov, je znan že ožji teritorij, ki bi prišel predvsem v poštev - Wakhan. Ta ozek izrastek Afganistana, med ZSSR, Pakistanom, Indijo in Kitajsko je namreč še najmanj raziskan. Vzrok temu je predvsem političnega značaja, kar bo verjetno tudi največja ovira za uresničitev načrtov.
Predvidenih je šest članov, ki naj bi potovali s sposojenimi kombiji in bi potrebovali približno 3300 dolarjev in okoli 10.000 din. K sodelovanju nameravajo pritegniti razen PZS in matičnega društva še ČP Delo, RTV in razna podjetja. Skupino, ki akcijo pripravlja, sestavljajo A. Kunaver, Z. Jerin, M. Drašler. T. Sazonov in F. Štupnik.

Knjige vzponov v planinskih domovih
Da bi izboljšali pregled nad plezalnimi vzponi in s tem seveda tudi poročanje, se je komisija za alpinizem pri nas odločila, da takoj namesti v vseh plezalno pomembnejših postojankah posebne knjige vzponov, podobne tistim, ki jih morajo voditi v alpinističnih odsekih. Te knjige bodo v Kovinarski koči v Krmi, Lipovčevi v Martuljku, Erjavčevi na Vršiču, koči v Krnici, v Kocbekovem domu na Korošici, na Kokrskem in Kamniškem sedlu, v Kamniški Bistrici in na Okrešlju, na Klemenškovi planini pod Ojstrico, Češki koči in pod Grohatom, ker jih nekatere koče že imajo.
Vsi alpinisti morajo redno vpisovati vsako nameravano pot na turo, po končanem vzponu pa notico eventualno dopolniti ali popraviti.
Ker te knjige nimajo zveze z običajnimi vpisnimi knjigami po domovih, prosimo vse obiskovalce, da jih ne uporabljajo, vse uporabnike pa, da jih primerno čuvajo.

Začetniški tečaj AAO
V ponedeljek se bo v Aljaževem domu v Vratih začel poseben tečaj za mlade člane Akademskega planinskega društva iz Ljubljane, ki so že ali pa še niso obiskovali plezalne šole.
Udeleženci tečaja bodo nastanjeni v Aljaževem domu, kjer se bodo tudi hranili, čez dan pa bodo pod vodstvom starejših tovarišev plezali v bližnjih skalah, pa tudi v Severni triglavski steni. Tečaj bo trajal od 10. do 15. t. m., društvo pa bo krilo stroške za prenočišče in osnovno prehrano, tako da morajo tečajniki prinesti s seboj le hrano za ture, ter osnovno planinsko opremo.

  07.07.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.