Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.07.1977

Delo, Šport: ... Najtežja smer v Vevnici

V soboto, 2. t. m., sta Tine Mihelič in Jože Žumer (oba AAO) v 9 urah opravila našo tretjo ponovitev smeri Piussi-Perissutti (št. 238 e v Buscainijevem vodniku) v severni steni Vevnice. Tudi njima se zdi ocena VI, A 2 previsoka. Naslednji dan sta v isti steni načela novo smer, po stebru med Piussijevo in Gilbertijevo. Vzpon sta končala šele naslednji dan (po 16 urah plezanja), prav na dan druge obletnice nesreče Igorja Gollija na Chacraraju, kateremu sta smer, ki je za sedaj najtežja v tej steni, tudi posvetila.

Odprava v Hindukuš
Po tednu dni negotovosti je odprava PD Ljubljana-matica v Hindukuš v torek končno dobila iz Beograda sporočilo, da imajo odobrene afganistanske vizume. S tem se je tudi za njih prižgala zelena luč, tako da bodo danes že odpotovali. V odpravi, ki jo vodi Peter Janežič-Petrač, je 14 članov: Zoran Bešlin, Marjan Brišar, Danilo Cedilnik, Andrej Grasselli, Martin Gričar, Viktor Grošelj, Slavc Hambergar, Janez Marinčič, zdravnik Damjan Meško, Slava Mrežar, Matevž Suhač, Franc Šušteršič in Slavko Švegelj. Cilj odprave je 7492 metrov visoki Nošak, v načrtu pa je tudi vzpon prek njegove stene in še nekaj aklimatizacijskih tur. Domov se bodo vrnili v začetku septembra.

V Torre Trieste
Damjan Meško in Milan Rebula (oba Matica) sta v nedeljo vstopila v smer Cassin-Ratti v Civetti in do večera (12 ur) preplezala polovico smeri po JV razu Torre Trieste. V ponedeljek sta nadaljevala (4 ure), toda v drugi
dolžini zgornjega stolpa sta morala zaradi pomanjkanja opreme (bongi, zagozde) odnehati. Smer je ocenjena s VI+ (večinoma V, V+) A 2.

Diagonalno po SZ steni
V soboto, 25. junija, sta Idrijčana Peter Poljanec in Danilo Sedej v treh urah preplezala SZ steno severnega vrha Zeleniških špic (zgornji del IV z mesti V, spodnji del II-III). Po njunih podatkih je smer prvenstvena.
AO Idrija pa je imel od 1. do 4. t. m. letni tabor pod Velikim špičjem, ki se ga je udeležilo 22 članov, opravili pa so 51 vzponov. Med drugim so preplezali tudi pet prvenstvenih smeri. Najlepša je v steni Labrije, ki sta jo plezala Emil Tratnik in Vlado Gantar, ocenila pa sta jo s V. težavnostjo stopnjo.

Šmarnogorci v Vratih
V soboto je večina članov AO šmarna gora vodila člane PS Color po Slovenski smeri v triglavski Steni. V nedeljo sta Roman Robas in Lado Vidmar ponovila Zahodno zajedo, Janez Knific in Štefan Marenče Prusik-Szalayevo smer, Vladimir Pučko s Francem Vrankarjem (Mengeš) Wisiakovo, Franc Luštrek, Milan Prdan in Ivana Žerovnik pa Južni raz Škrlatice. V ponedeljek pa sta Marenče in Vidmar ponovila Peternelovo smer, Janez Kalan in Vanja Matijevec pa Helbo.

Velenjčani na Ojstrici
Predzadnjo nedeljo so Velenjčani s pripravniki plezali v Ojstrici. Naveze Muren-Vovk, Mačič-Knez in Lihteneger-Jugovar so ponovile SZ greben Ojstrice, Kranj in Svatina smer Debelakove, naveza Lekš-Kaučnik Herletovo smer, Sirše-Krivec pa Gradišnikovo ter »Plate«. Naveza Čulk-Vednik (iz AO TAM) pa je preplezala »Zmaja« s prestopom v Ogrinovo smer. Vse naveze je v drugi polovici stene presenetilo slabo vreme z dežjem.

Le ena uspešna odprava
Podatkov o odpravah v Kašmirsko Himalajo je malo. Za lani smo zasledili 14 večjih odprav: 7 japonskih, 3 angleške in po eno nemško, indijsko, francosko ter češkoslovaško, ki je bila edina uspešna. Konec oktobra sta se na 7185 m visoki Nun (skupina Nun Kun-Ladak) najprej povzpela dva njena člana, nato pa še peterica. Vsi so zmogli SZ steno po novi smeri. Ob povratku so jim na indijskem ministrstvu za turizem pripravili prisrčen sprejem.

Mika jih Everest
Načelnik naše komisije za odprave v tuja gorstva Aleš Kunaver je iz Kanade dobil pismo s prošnjo, da jim pošlje izjavo, da spomladi leta 1979 jugoslovanski alpinisti ne bodo poskušali vzpona na Mount Everest. Prošnja je razumljiva, saj je najvišji vrh sveta oddan ali vsaj rezerviran že za lepo število let.

Tabor v Trenti
Člani AO Kozjak so si letos za mesto poletnega tabora izbrali dolino Zadnje Trente, za vzpone pa ostenja Pelcev, Srebrnjaka. 18 članov in pripravnikov se je v Zapotok odpravil že zadnji petek.

Alpinizem v jeseniškem Železarju
Naša javnost lahko že dolgo spremlja dosežke slovenskih alpinistov tudi v jeseniškem železarju. Od 9. junija pa ima to glasilo, ki izhaja ob četrtkih, tudi posebno rubriko enakega naslova kot je naša. V njej poročajo o svojem delu in uspehih predvsem člani AO Jesenice.

Ponovitve in prvenstvene
Filip Štucin (Črnuče) in Peter Grasselli sta v nedeljo ponovila (šest ur in pol) Schinkovo smer v Frdamanih policah. Od devetih dalje ju je hudo pestila vročina. Polajnar in Kanalec sta 18. junija opravilo prvo ponovitev Maričkinega žleba v S steni Kalške gore, Bele in Šegregur pa sta istega dne ponovila »Beli raz« Dedca (vsi AO Kranj).
Jože Hobič in Marko Štremfelj (oba Kranj) sta 18. junija preplezala novo smer (Pastirja Jozla) v Nad Šitom glavi (IV +, V-, 5 m A 2, 7 ur).
Tudi iz Kamnika poročajo o zanimivih vzponih. Benkovič in Podbevšek sta 29. junija opravila drugo ponovitev Zajede usmiljenja v Vežici. V nedeljo sta Jerman in Orehek ponovila smer Ive Reye v Ojstrici, Pollak in Humar pa smer Šimenca in Škarje v Dolgem hrbtu. Pollak in Humar sta dan za tem preplezala še Direktno v Štruci, Berčič in Podbevšek pa smer Baumana in Trobevška v Malem Grintavcu. Kramar in Vetorac pa sta 2. t. m. preplezala severno steno Fuscherkarkopfa, dan kasneje pa še Pallaviccinijev žleb.
V nedeljo, 3. t. m., so Kamničani v Kalškem grebenu (JZ stena) preplezali dve novi in lahki smeri. Benkovič in Trobevšek sta svoj vzpon ocenila z I-II, 250 m, 2 uri, Reter, Škrlepova in Volkar pa z II, 250 m, 2 ure.

Tatranska ekspedicija
V začetku junija je odpotovala v Hindukuš devetčlanska odprava slovaških alpinistov pod vodstvom Miloslava Neumana. Njihov cilj je vzhodna stena Kohe Urgend (7038 m), pod katerim so v višini 4650 m že konec prejšnjega meseca postavili bazni tabor. Iz Wakhana se nameravajo vrniti sredi avgusta.

Srečanje na Snežniku
V soboto je bilo na Snežniku četrto srečanje članov PD »Platak« z Reke in PD Ilirska Bistrica. Zbrane planince je pozdravil sekretar občinske konference ZK Franc Gombač, delegaciji obeh društev pa sta položili vence na spomenik padlim v snežniških gozdovih.

  07.07.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.