Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.09.1992

Delo, Šport: ... Kako na Anapurno?

LJUBLJANA — Naši glavni alpinistični odpravi na Anapurno manjka še tretjina predračunskih sredstev, vendar se je po akciji »slovenski vrh na slovenskem vrhu za slovenski vrh« dotok denarja le nekoliko povečal. Zdaj je problem v pravočasnosti, kajti 11. t. m. mora na pot oprema, 19. t. m. pa člani, sicer bo prepozno. Prosimo torej vse, ki morejo kaj prispevati, naj to store takoj na tekoči račun PZS: 50101-678-47046 - ANAPURNA. Ob 12 članih bo sodelovala tudi TV Slovenija, oziroma snemalec Janez Hrovat. Odprava se bo te dni podrobneje predstavila na tiskovni konferenci. Na Dvoržakovi 9 (PZS, 312-553, 315-493) je mogoče kupiti plakat z južno steno Anapune ter naročiti pozdravno razglednico z odprave. Na sliki: južna stena Anapurne — 8091 m.

ALPINISTIČNE NOVICE

Nekaj novic iz Marmolade
Franček in Andreja Knez ter Danilo Tič so v petek 21. avgusta v Marmoladi splezali prvenstveno smer v desnem delu stene, desno od dvojnih vzporednih kaminov, dobro vidnih iz doline. Izstopili so po izraziti zajedi, ki gre v loku proti levi strani. Smer je v spodnjem delu lažja, nato pa se težave stopnjujejo; prevladuje plezanje po počeh. Kamnita pot je visoka 300 metrov in težka VI+. V soboto pa sta Franček Knez in Danilo tič v petih urah in pol zlezla Vinatzerja (VI+).
Slavko Svetičič je bil avgusta spet v južni steni Marmolade. Najprej je ponovil smer Conforto-Bertoldi (VI—) v dveh urah in pol; to je zelo lepa naravna smer, ki gre čez celo steno. Potem sta z Rajkom Ortarjem, ki mu je bila to prva plezalna tura, ponovila Pisoni-Castiglionijevo (V), ki pa je dokaj krušljiva. Smer sta ponovila ravno na dan njene štirideset-letnice. Potem pa je Svetičič sam ponovil dve zelo znani smeri. Idealko in Don Quixote. Idealka (VII-) je ena najlepših smeri v steni s solidno skalo in je veliko plezana, zato so razčlembe pošteno zglajene. Sicer dobre razčlembe ustvarja voda, ki teče po smeri iz zgornjega ledenika, zaradi česar je ravno na najtežjem in najdelikatnejšem delu mokra cela plošča. Za Don Quixote (VI+), ki jo je prvi zlezel Heinz Mariacher, pa pravi Slavko Svetičič, da je »super super lepa«. Obe je plezal dve uri in pol.

(A. B.)

Še enkrat Bergantova
13. avgusta sta Albin Simonič (Šaleški ASO) in Boštjan Lončarevič v Triglavu ponovila Bergantovo. Simonič je smer preplezal prosto, najtežji detajl z rdečo piko, ostalo na pogled. Strinja se s popravljeno oceno tega detajla, ki je 7b.
19. avgusta pa sta s Tončem Jesenkom v Veliki Cini plezala smer Camillotto - Pellisier, ki sta jo 1.1967 splezala E. Mauro in M. Minuzo in poteka levo od Španske in Direttissime. Smer je navrtana in še ni bila prosto preplezana. Simonič je to poskušal, vendar je zelo težkih kar devet raztežajev, zato je plezal tehnično (A0). Za prosto ponovitev bi bil o njegovem mnenju potreben večdnevni študij.

(A. B.)

Tri nove desetke na Slovenskem
V zatišju pred poletno vročino, med pripravami za evropsko prvenstvo in svetovni pokal ter pred zahtevnejšimi zimskimi projekti je Tadej Slabe (AO Matica, Aventura, Boreal, Ferrino) preplezal tri lepe smeri v slovenskih stenah.
Prva, Missing Link, je v Mišji peči. Smer si je zamislil in jo opremil Dragan Todorovič, z njegovim privoljenjem pa so jo poskušali preplezati tudi drugi. Uspelo je Tadeju Slabem, ki je smer ocenil z 8b/8b+.

SREDI VZPONA - Tadej Slabe v smeri Za staro kolo in majhnega psa, eni od štirih enajstk na svetu

Naslednja je v »Slabetovi« novi steni za trening pri Črnotičah ob Kraškem robu. Stena je pravzaprav strop ali podmol kraške jame blizu vasi, trenutno edina smer v njej pa je Gnojna bula (8b/8b+). Smer je najbolj previsna pri nas, saj so med plezanjem noge sem in tja tudi nad glavo. Po vpenjanju drugega svedrovca pa se še vedno da stopiti na tla. Zaradi naloženih skladov je strop dobro razčlenjen in oprimki dobri, s stopah pa se je večkrat mogoče zagozditi v zajede med skladi. V smeri je sedem svedrovcev, dolga pa je okoli petnajst metrov. Na stropu je prostora celo za deset smeri.
Tri dni pozneje je Slabe preplezal še prvo desetko na Postojnskem. Smer LIV je ocenil 8b. Smer je na stenici udornice za hribom Jelovica na vznožju Javornikov (več informacij pri Tadeju Slabetu). To je krajša (pet klinov, osem metrov), precej previsna smer z značilno balvansko strnjenimi težavami in dinamičnima giboma.

ALEŠ BJELČEVIČ

S tabora pod Mangartom
Spominski tabor pod Mangartom je bil v soboto in nedeljo 29. in 30. avgusta. V soboto so bili v lepem vremenu opravljeni tile vzponi: Filip Bence in Janez Primožič sta preplezala prvenstveno Dolinsko levo od Gilbertija, Aljaž Anderle in Andraž Koren sta prva ponovila Prijateljsko smer v Robu nad Zagačami (PrV Podgornik -Bence 1984, V-VI, Ao, 430 m). Janko Meglič in Janko Čar sta, tudi prva, ponovila Lobello (PrV Svetičič-Sedej 1985, VI+, A1/V-VI, 800 m), ki gre spodaj med Lomastijem in Severnim stebrom, zgoraj pa levo od Lomastija. Cozolina so plezali Andrej Prinčič, Tomaž Strupi, Andrej Kecman in Jože Jagodic, Lomastija pa Cveto Kemperle, Jože Uršej, Johan Robič in Žiga Jensterle. Slavko Svetičič je soliral Gilbertija.

(A. B.)

V Julijcih in Kamniško-Savinjskih
Darko Podgornik in Ivan Rejc sta ponovila znano smer Klic divjine v Prišni glavi nad Možnico. Nekaj raztežajev pod vrhom sta se kaminom umaknila desno v grapo, kar pa drugim ne priporočata. Plezala sta namreč večinoma po poraščenih in krušljivih ploščah, za varovanje pa je malo možnosti.
Matjaž Jamnik (AK Vertikala) in Bojan Počkar sta v petek 28. avgusta prva ponovila Amonit v Koglu, ki sta jo spomladi preplezala Miha Kajzelj in Miha Vreča (oba AK Vertikala). Strinjata se z oceno VIII-/VII+, popravljata pa oceno petega raztežaja z VII na VII- in sedmega z VII + na VII. Plezala sta sedem ur.
Člani AO Rašica so avgusta zlezli več smeri: Matjaž Ocepek in Klemen Cepič, Andrej Gaspari s soplezalcem ter Miro Masnoglav in Grega Sluga Kunaver-Drašlerjevo v Sfingi, Ocepek in Gaspari prosto. Klemen Cepič je s Klemenom Brenkom prosto ponovil Helbo, Klemen Cepič in Matjaž Ocepek pa sta v Dolgem hrbtu preplezala Trip in Triangel ter Direktno prvenstveno varianto na Centralno smer (VI/IV-V, 120 m). Matjaž Ocepek in Miro Masnoglav sta v Vršacu ponovila Smer Mladosti, Ocepek prosto, Andrej Gaspari in Matjaž Ocepek v Travniku Zarjo in Andrej Gaspari s soplezalcem prosto še Grošljevo v Planji.
Gregor Kresal, Sebastijan Semrajc in Aleš Prosen so pred časom verjetno prvi ponovili Rojstni dan v Kalški gori (VII-, A2+), Gregor Kresal in Matjaž Zatler pa Zadovoljnega Kranjca v Planjavi (VI+).
Še enkrat beseda o Carpe diem v Koglu. V naslednjih dneh bodo spet postale aktualne krajše južne stene, tudi Koglova in ena najnovejših smeri v njem z oceno VI+, A3+. Spomladi se je pri poskusu ponovitve v prvem raztežaju odlomil mostiček. Morda bi se dalo na tem mestu tudi kaj zabiti, pravi Marko Prezelj, v nasprotnem primeru pa je dovoljeno v smer zavrtati največ en svedrovec. Smer bo za ponavljalce gotovo zanimiva, saj je po Prezljevem mnenju ključni tretji raztezaj težji od najtežjega raztežaja Ribe v Marmoladi.

(A. B.)

Leskošek v formi
Bojan Leskošek je v Retovju pri Vrhniki preplezal vse tamkajšnje smeri vključno z Via Malo (7c+), Pokraculjo (8a) in Brdavsom (8a+), v Bohinjski Beli pa je z rdečo piko uspešno premagal Ekosistem (8a), na pogled pa Nahtalie (7b).

(N. R.)

Ustanovitev novega alpinističnega kluba
V Ljubljani je ustanovljena nova alpinistična družba, Alpinistični klub Vertikala. To je poleg Plezalnega kluba Škofja Loka edina družba, ki ne deluje v okrilju kakega planinskega društva. Klub so ustanovili nekdanji člani AO Šmarna gora Matjaž Jamnik (predsednik), Miha Kajzelj (tajnik), Uroš Kepic (podpredsednik), Tomaž Petač, Tomo Šetina, Miha Vreča, Mare Vrevc, Marjeta Bartol in Simona Košir. Sedež imajo trenutno v TVD Partizan v Medvodah, sestanki bodo od oktobra dalje vsak četrtek ob osmih, po prihodu Jamnika in Kajzelja iz Himalaje pa bodo novembra začeli tudi s plezalno šolo. V sredo, 9. t. m. ob šestih zvečer pa vabijo na Turnc pod Grmado vse, ki jih alpinizem zanima, posebej pa tiste, ki so imeli do zdaj z njimi kaj opraviti.

(A. B.)

Športno plezanje
V Kotečniku je Albin Simonič splezal novo smer Dream Team z oceno 7c+.
Bojan Počkar je v zadnjem času ponovil tele smeri: na pogled Splav meduze (VIII+/IX), Poezijo (VIII) in Lady (VIII+/IX) v Bohinjski Beh, Risa (7a), Tiho pesem (7a+), Tiho pesem (7a+) in Vrt bogov (7a+) v Kotečniku ter Platfus (VIII) v Ospu, poleg teh pa še Madonno (7b+) ter W. Cat (7c) v Retovjah. Pa še popravek k pisanju 17. avgusta: smer Odeon (3R, 7a) v Sanjskem stolpu v Selli je Bojan Počkar zlezel prosto in ne na A0, kot je bilo objavljeno.

(A. B.)

Športni plezalci za pokal mesta Kranj
V soboto, 26. septembra, bo v Kranju tekmovanje v športnem plezanju, namenjeno vsem slovenskim plezalcem. Tekma se bo pričela ob 9. uri s kvalifikacijami, finalna preizkušnja pa bo ob 18. uri. V finale se bo uvrstilo pet plezalk in deset plezalcev. Za najboljše so prireditelji, člani AO Kranj, pripravili bogate denarne in praktične nagrade. Prijave z dokazilom o plačani štartnini, (400 SIT, na žiro račun PD Kranj, št: 501500-678-80102, s pripisom za TEKMO v ŠP) lahko vsi zainteresirani tekmovalci pošljejo na naslov: Luka Zaplotnik, L. Horvat 9, 64000 Kranj, vse dodatne informacije pa lahko dobijo na telefonu 064-323-797. Ker bo ob absolutnem tekmovanju potekalo tudi tekmovanje v mladinski konkurenci prireditelji naprošajo, da tekmovalci ob osnovnih podatkih (ime, priimek, najboljši vzponi, najboljša uvrstitev na tekmovanjih) navedejo tudi letnico rojstva. Zbor plezalcev bo na dan tekmovanja ob 8. uri, na bazenu. Vabljeni.

(N. R.)

Novice iz Himalaje

Bagirati
Mengeška alpinista Janez Kešnar in Marjan Kovač s spremljevalcem Ivom Ivancem sta 19. avgusta priletela v New Delhi in že 24. avgusta z zveznim oficirjem odpotovala v Garvalsko Himalajo. Njihov cilj je Neimenovani vrh (6193 m) v grebenu Bagirati, oziroma še nepreplezana zahodna stena. V Delhiju jih je sprejel predsednik indijske gorniške organizacije IMF in znan himalajec M. Kohli, pomagala pa sta jim g. Križnar in Golobic z Intertradejevega predstavniškega podjetja.

Čo Oju
Šestčlanska odprava SCT, ki jo vodi Franci Urh, je brez posebnih zapletov pripotovala v Katmandu in 1. septembra skupaj s kuharjem in Pembo Norčujem, že nekaj let tradicionalnim sirdarjem naših odprav, odpotovala v Tibet. Poročajo, da je cesta proti mejnemu prehodu Kodari zaradi monsunskega deževja zelo poškodovana.

Vzhodna Kumbakama
Obenem s SCT je v Nepal priletela prav tako šestčlanska ekipa AO Železar Štore. Ko so dopolnili opremo iz skladišča PZS in nakupili hrano, so se 30. avgusta odpeljali proti Ilamu, Pidimu in Gopetarju. Tudi na tem področju so monsunski nalivi odnašali dele cest in je vprašanje, če niso morali začeti z nosači že pred koncem načrtovanega prevoza.

TONE ŠKARJA

V nedeljo pohod na Tromejo
RATEČE - V nedeljo, 13. t. m., bo vsakoletni pohod na Tromejo nad Ratečami, ki že od leta 1980 pomeni svojevrstno druženje planincev in drugih iskrenih prijateljev Furlanije-Julijske krajine, Koroške in Slovenije. Za uspešno izvedbo letošnjega pohoda bodo kot vedno skrbeli člani skupnega pripravljalnega odbora, ki ga se-stavljajo predstavniki turističnih društev Trbiža, Podkloštra, Rateč in Kranjske Gore. Na Tromejo se bodo udeleženci povzpeli iz različnih smeri. Planinci iz Slovenije bodo odšli na pot od 8. ure dalje izpred gostilne Šurc v Ratečah. Vsakdo mora imeti s seboj veljavni potni list ali maloobmejno prepustnico.
Do Tromeje je nekaj več kot uro prijetne planinske hoje. Kot vedno se bo od 11. ure dalje začel kulturni in zabavni program, gostitelji na vseh treh straneh Tromeje bodo vse tudi postregli s svojimi izvirnimi jedili.

JANKO RABIČ

  07.09.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.