Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.12.1972

Delo, Šport: ... V soboto zbor alpinistov

Zbor alpinistov bo v soboto ob 17. uri v Mladinskem domu, ki je poleg hotela Špik v Martuljku. Poleg običajnih poročil komisije za alpinizem, obdaritve najuspešnejših in razprave o aktualnih temah, bodo udeleženci odprav prikazali diapozitive s Pik Komunizma, Makaluja itd., Joco Balant bo prikazal 16 mm film o turnih smukih, Janez Brojan pa 8 mm film z letošnje himalajske odprave. Vzgojno predavanje pa bo imel Stane Jurca - o varovanju in letošnjih nesrečah. Na zboru bo mogoče kupiti tudi vzgojno literaturo, vsak odsek pa bo dobil tudi skripto za vodenje alpinistične šole.

Zimska alpinistična šola
Permanentna vzgoja v alpinističnih odsekih je že prešla v zimske obdobje. AO Jesenice je že 18. in 19. novembra na Vršiču organiziral kratek zimski alpinistični tečaj, AO Kamnik pa ga je pripravil 29. in 30 novembra na Kokrskem sedlu. Oba sta bila dobro obiskana in bi lahko služila za vzor, saj se bo zimska sezona kmalu začela in do tedaj velja ponoviti vsaj osnove gibanja v zasneženih gorah.

V stenah je veliko ledu
Metod Humar in Tone Škarja sta 29. novembra plezala Južni raz Skute, čeprav oba zelo dobro poznata zimske razmere v gorah, sta izjavila, da toliko ledu v steni ne pomnita, čeprav sta se do vstopa vzpenjala ponoči.
V gozdu je bilo veliko nanešenega pršiča višje pa je bilo spihano in nato ledeno, a kljub temu pa sta izplezala šele v temi (10 ur plezanja).

Vabilo v poljske Tatre
Koordinacijska komisija za alpinizem PZJ je že dobila vabilo kluba Wisokogorski iz Varšave, naj se dvojica naših alpinistov udeleži njihovega zimskega mednarodnega alpinističnega tabora ki bo med 4. in 18. marcem pri Morskem oku nad Zakopani. Udeleženca bosta izbrana s posebnim razpisom ki ga bodo dobili vsi AO. Že sedaj pa lahko opozorimo, da bo na izbor vplivala izkušenost v zimskem alpinizmu.

Huascaran - SV stena
Letos so člani avstrijske alpinistične odprave v Ande začrtali novo smer v ostenje Huascarana v Cordilieri Blanci. Po izjavi Lacknerja, Koblmüllerja, Hasitschka, Schulza in Polleta, ki so preplezali smer v severovzhodni steni, so bile težave v ledu in kopni skali podobne razmeram v severni steni Matterhorna, nadmorska višina pa je seveda precej večja.

Odprava v Hindukuš
Letos poleti so se na področju Nošaka mudili tudi člani (8) odprave Berchtesgadena. Dosegli so vse zastavljene cilje. Opravili so prvi pristop na edini še nedotaknjen šesttisočak te skupine 6200 m visoki Aspe Safed IV (po zelo strmem ozebniku). Poleg tega so kot prvi stopili še na nekaj nižjih vrhov, ponovili pa so tudi pristop na najvišji vrh Nošak, kjer so našli truplo enega od udeležencev nesrečne bolgarske odprave.

Najtežja v Bergelu
Švicarja Homberger in Wellenzohn sta poleti opravila prvo ponovitev angleške smeri v severovzhodni steni Piz Badile. Homberger: »Daleč najtežja smer v skupini, vsi triki iz Yosemite so jim morali pomagati prek stene. Prosto plezanje na robu možnosti. Vražji dečki, ti Angleži ...«

Novi smuki Holzerja
Znani plezalec Heini Holzer iz Merana na Južnem Tirolskem se je kot kaže ves zapisal ekstremnemu smučanju. Naj naštejemo samo nekaj njegovih najnovejših uspehov: severna stena M. Cercen v Presanelli, severna stena Hohe Schneide v Ortlerju, Hohe Wand v Zillertalskih Alpah, zahodni viseči ledenik v Piz Palü (Bernina), severovzhodna stena Lentspitze v Valiških itd. Strmina vseh smeri je med 40 in 55 stopinjami.

Južni steber Makaluja
Po svetu se še ni niti razvedelo o jugoslovanskem vzponu prek južne stene Makaluja, ko je že sredi intenzivnih priprav naslednja skupina alpinistov, ki si želi priti na Makalu po novi smeri. To je tretja češkoslovaška odprava v Himalajo, pod vodstvom Ivina Galfyja. Opogumljeni po prvi ponovitvi Buhlovega vzpona na Nanga Parbat (1971) so si sedaj izbrali še višji cilj. Na pot bodo krenili spomladi 1973, za vzpon pa so si izbrali južni steber, med našo smerjo in japonskim grebenom.

Zbor srbskih alpinistov
Srbski alpinisti so imeli letni zbor med prazniki v Sičevačkoj klisuri poleg Niša. Kot je povedal Tone Sazonov, ki se je odzval njihovemu vabilu in jim predaval o Himalaji in zimskih vzponih doma in po svetu, se je zbralo več kot 25 plezalcev, ki so nato še dva dni plezali v sicer nizkih, toda izredno težkih stenah na začetku klisure.

Nove smeri v Montažu
V Zahodnih Julijcih še dolgo ne bo zmanjkalo možnosti za prvenstvene vzpone žal pa se pri novicah o novih vzponih na tem področju slišijo skoraj vedno le tuja imena, zvečine italijanska, kljub temu, da so nam te gore blizu in smo v njih napol doma.
Letos sta Italijana Piemontese in Alzetta speljala lepo novo smer pete in šeste težavnostne stopnje po severovzhodni zajedi Montažovega »Severnega stolpa«. Do vznožja zajede sta uporabila Gilbertijevo smer, sestopila pa sta po Kugyevi.

Osvajanje Manasluja
V Ljubljani bo po dolgem času predaval eden od tujih alpinistov svetovnega slovesa. To bo Reinhold Messner po rodu Južni Tirolec, ki se je udeležil že številnih avstrijskih pa tudi italijanskih odprav. Izredno pomembna je tudi njegova predavateljska dejavnost. V zadnjem času se preskuša tudi kot alpinistični ideolog, je eden glavnih organizatorjev planinske potovalne agencije »Alpinismus Internacional«, za katero je vodil že po vsem svetu, je tretji Evropejec, ki je stopil na dva osemtisočaka (Nanga Parbat, Manaslu) itd. Je pa tudi veliko takih, ki opažajo, da gre pri uresničevanju svojih ciljev, če je potrebno tudi prek trupel, zato se z nekaterimi njegovimi dejanji v preteklosti ne morejo strinjati. V vsakem primeru pa je Messner izredno zanimiva osebnost in alpinist svetovnega slovesa, zato bo njegovo predavanje izredno zanimivo.
Predavanje bo v četrtek ob 20. uri v predavalnici elektrotehniške fakultete na Tržaški cesti. Vstopnine ne bo, ker je obisk brezplačno organiziralo podjetje Slovenijašport zato tudi niso mogoče rezervacije.

  07.12.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.