Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.01.1979

Delo, Šport: ... Kakšna bo sezona?

Tako se že od začetka koledarske sezone sprašujejo alpinisti. Že nekaj let nazaj so bili namreč prav prvi dnevi najugodnejši, medtem ko je letos drugače. Alpinisti, ki so bili pod stenami (in teh ni bilo malo), poročajo, da ta čas na kak velikopotezen vzpon skoraj ni vredno misliti. Led, požled in nesprijet sneg! Še najpreje bodo razmere zrele za vzpone po grapah.

Nova sekcija AAO
V četrtek bodo imeli (ob 20. uri v društvenih prostorih na Trgu osvoboditve 1, soba 56) predavanje o planinski opremi, ki ga pripravlja Andrej Škafar. Pripravljajo pa se tudi na občni zbor, ki bo še ta mesec in na njem bodo verjetno lahko vključili novo alpinistično sekcijo, ki jo že snujejo v okviru PD Delo.
Povejmo še, da so člani AAO lani opravili (po knjigi vzponov) več kot 870 vzponov. Aktivnih članov pa je bilo le 45 (od 63, kolikor jih odsek šteje), kar daje odlično - za tako velik kolektiv - povprečje 19,3 ture na enega.

Vendarle dva vzpona
V nedeljo, 21. decembra sta Matjaž Ivnik in Iztok Tomazin (oba Tržič) odprla zimsko sezono s prvenstvenim vzponom v S steni Begunjščice. Novo smer sta imenovala Zimsko veselje, ocenila pa sta jo s IV (en raztežaj) /II 150 m, 6 ur. Razmere sta imela slabe; zasneženo steno, meglo in še snežilo je.
O drugem vzponu pa nas je obvestil Stojan Verdnik iz Maribora, ki ga je opravil v navezi z Janezom Lesjakom (oba Celje) in Milošem Čulkom (ŠAO). V smer, ki sta jo leta 1961 v Škarjah preplezala brata Janez in Lojze Golob (V, A1/IV+) so vstopili v ponedeljek, 25. decembra, ob 12. uri, izstopili pa so naslednjega dne po 11 urah plezanja. Po njihovih podatkih so opravili 1. zimsko ponovitev. Kako slabe so bile razmere, lahko sklepamo že iz podatka, da so od bivaka pod Ojstrico do stene gazili kar devet ur in pol.

542 vzponov AO TAM
Z dosežki v lanskem letu so člani AO, ki deluje v okviru mariborskega PD TAM, nadvse zadovoljni. Z alpinistično šolo so pričeli pozno jeseni 1977. Prvo skupno turo so imel za dan republike na Klemenčjo jamo, toda zaradi slabega vremena so se potem preselili na Grohat, koder so pripravili skupaj s ŠAO zimski začetniški tečaj. Potem so redno trenirali in že takoj v začetku zimske sezone so dosegli lep uspeh - 1. zimsko ponovitev Desne v Ojstrici. Potem so se udeleževali vseh smučarskih tekmovanj, konec zimske sezone pa se je posrečil še en lep vzpon - 1. zimska ponovitev Elčeve smeri v Planjavi.
Lanskoletnega zveznega tabora v Paklenici se je udeležilo 22 članov AO TAM, ki so skupno opravili kar 210 vzponov. Poskrbeli pa so tudi za vzgojni kader in tečaj za IA so opravili trije njihovi člani. V okviru proslav 20-letnice PD so poleti organizirali odpravo (in izlet) na Mont Blanc. Vrh je doseglo vseh 60 udeležencev, največ po zaslugi dobrih priprav. Pred odhodom v Francijo so namreč opravili tri zahtevne ture in se na njih dodobra spoznali z osnovno tehniko gibanja v zasneženih gorah.
Sicer pa so člani AO TAM lansko leto opravili skupno kar 504 vzponov, stari in novi načelnik pa je Janez Jeza, pomaga pa mu Drago Kavnik.

Novi hrvaški alpinisti
Konec preteklega leta so imeli v Zagrebu izpite za pridobitev naziva alpinist. Pred komisijo, ki jo sestavljajo Darko Berljak, Vladimir Mesarič in Stanislav Gilič, sta izpit uspešno opravila Alikalfič in Gordan Jovič. V kratkem pa bodo organizirali izpite še v Splitu, kjer je 11 kandidatov.

Še pomoč E - 79
Organizatorji naše letošnje odprave na Everest so nam posredovali nekaj nadaljnjih podatkov o pomoči delovnih organizacij. Mlinotest iz Ajdovščine jim je npr. brezplačno odstopil vse predlagane izdelke in celo v Ljubljano so jih sami prepeljali. Tudi Fructal-Alko se je izkazal z velikim prispevkom v obliki sokov, koncentratov in drugih njihovih izdelkov. Eta iz Kamnika pa jim je v skladišče dostavila okoli 800 kg hrane, večino brezplačno.
 

  08.01.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.