Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.04.1971

Delo, Šport: ... Proti Everestu

Mednarodna alpinistična odprava pod vodstvom Normana Dyhrenfurtha (52), katere cilj je doseči Mt. Everest po direttissimi prek jugozahodne stene je že v baznem taborišču. Udeleženci, vemo da jih je 30 iz 13 držav, so imeli krajši počitek (4 dni) v vasici Pherihe na višini 4320. Na vrh naj bi po načrtu stopili 21. maja letos.

Zimski Walker
Med tem, ko je prvi zimski vzpon po Walkerjevem stebru v Grandes Jorassih (januar 1963: Bonatti in Zappelli) imel precejšen odmev v tisku, se je letošnja »novoletna« ponovitev razvedela precej kasno. Opravilo jo je šest Japoncev: Masacugu Konuši (32), Naomi Uemura (29), Takao Hošino (30), Jukio Takaku (28), Kacutši Horiguči (26) in Zazujoši Kono (24) v času 22. decembra lani do 2. januarja. Imeli so ves čas solidno vreme, le temperatura je bila precej nizka.
Med udeleženci vzpona je najbolj poznan Naomi Uemura, ki je lani 11. maja dosegel vrh Mount Everesta. Bil je član odprave pod vodstvom Macukaka, ki je tako kot letošnja imela v načrtu JZ steno. Uemura se je kmalu po uspešnem vzponu v Jorassih priključil letošnji odpravi IHE, tako da ima možnost še enkrat poskušati po Everestovi direttissimi.

Sodobni alpinizem
V založbi Castello - Milano je izšla zanimava knjiga Giancarla Del Zotta, ki nosi naslov »Alpinismo Moderno«. Avtor je v njej zbral sestavke znanih avtorjev, ki obravnavajo posamezna važna poglavja iz vzgoje alpinistov. Toda knjiga ni le »plezalna tehnika«, temveč seže mnogo bolj v široko. V njej je npr. zapis Piera Calegarija »Psihologija alpinista« in Mazeauda »Zgodovina in tehnična evolucija alpinizma«.

Zimska alpiniada
Zimski alpinizem vse bolj pridobiva na veljavi tudi v Sovjetski zvezi. Alpiniade, srečanja njihovih najboljših plezalcev, prirejajo tudi v zimskem času in vse bolj pogosto celo v oddaljenih in redko obiskanih azijskih gorah. Letos bosta 25. aprila dve letali TU-104 prepeljali okoli 180 alpinistov iz Novosibirska v Alma Ato, od koder bodo nadaljevali na Tien Šan, kjer bodo ostali do 9. maja.

Obisk iz ČSSR
Češkoslovaški alpinisti zadnji čas vse bolj redko obiskujejo naše gore, ker ne morejo dobiti dovoljenj. Toliko bolj je zato zanimiva novica, da bo poleti prišla prva skupina češkoslovaških alpinistk, ki jih bo vodila Blaža Karasova. Deset plezalk se bo udeležilo tudi srečanja »Randez-vous«, ki bo letos avgusta v Kranjski gori.

Slovaška trojka
Med trenutno najboljše češkoslovaške alpiniste večina prišteva brata Pavola in Ondreja Pachyly ter Ivana Dieška, kar najlepše potrjujejo tudi njihovi vzponi, naj omenimo samo veliko zimsko prečenje Tater (8. februarja do 12. marca 1970), lahko pa bi našteli tudi številne prvenstvene vzpone v slovaških Tatrah, zaradi katerih so dobili naziv »Pajki«.

Alpinisti na smučeh
AO Kamnik vabi na drugo smučarsko tekmovanje za slovensko alpinistično tekmovanje - »Štuparjev memorial«, ki bo v nedeljo 18. aprila pod Kamniškim sedlom. Prijave sprejemajo v soboto do 19. ure v koči na Kamniškem sedlu, razglasitev pa bo v nedeljo ob 15. uri v Kamniški Bistrici. Koča na Kamniškem sedlu bo zasilno oskrbovana od sobote zjutraj, tovorna žičnica pa bo vozila v soboto med 10. in 17. uro.
Triglavski smuk bo v nedeljo 25. maja izpod Rži. Skupen odhod udeležencev bo v soboto zjutraj ob 5. uri izpred Kovinarske koče v Krmi. Staničeva koča bo zasilno oskrbovana, po potrebi pa bodo ležišča na razpolago še v Triglavskem domu na Kredarici.
»VTK memorial«, ki je zadnje letošnje tekmovanje za slovensko smučarsko prvenstvo alpinistov, bo 30. maja na plazu pod Jalovcem.

Potovanja na smučeh
Smučarski teki na dolge proge in tudi prečenja pridobivajo vedno nove privržence. Pretekli teden smo poročali o »Tatranski magistrali«, o tem da je (letos je bilo okoli 7000 udeležencev) tek Vasa na Švedskem najbolj množičen pa že dolgo vemo. Toda letos so tudi Bavarci pripravili svoj tek na smučeh, ki je še daljši, saj je dolg kar 90 km (Vasa 85 km). Že na prvem so imeli 1780 udeležencev.
Najdaljši pohod na smučeh v Evropi doslej pa so verjetno opravili avstrijski alpinisti. Vodnik Robert Kittel je popeljal pet tovarišev na pot od Dunaja prek vseh Alp do Nice. Skupno so premagali okoli 85 km višinske razlike, na dan pa so opravili povprečno 45 km. Pred časom smo poročali o še večjem načrtu, prečenju Južne Amerike na smučeh, ki so se ga lotili ameriški smučarski učitelji in ki bo trajalo skoraj leto dni. Lansko leto so na 170 cm dolgih smučeh prehodili Grönland. Za 650 km zračne razdalje so potrebovali 42 dni.

  08.04.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.