Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.07.1996

Delo, Šport: ... Na Škrlatici spet stoji križ

V soboto ga je na Škrlatico prineslo 15 planincev - Blagoslovitev križa bo 1. avgusta
VRATA, 7. julija - Po podatkih predsednika planinskega društva Dovje-Mojstrana Stanka Koflerja od sobote na 2738 metrov visoki Škrlatici spet stoji križ. Novi križ je enake velikosti kot stari, ki so ga nasilno odstranili leta 1954. Visok je 5,40 metra, skupaj s temeljem pa več kot šest metrov.
Prvi križ so leta 1934 postavili jeseniški Skalaši. Narisal ga je Drago Korenini, pri izdelavi pa mu je pomagal Tomaž Ravhekar. V letu pozneje ga je blagoslovil dr. Gregorij Rozman. Sprva je bila na križu le bronasta plošča z napisom TK Skala Žrtvam planin (Turistovski klub Skala), v avgustu 1945 pa so v spomin žrtvam narodnoosvobodilne vojne pritrdili napis z besedami Kot žrtve ste padli v borbi za nas.
Leta 1954 je bil križ nasilno odstranjen, akcijo za vnovično postavitev pa je vodil Slovenski gorniški klub dr. Henrik Turna.
Na Škrlatico so znosili okoli 200 kilogramov materiala. Prejšnji teden so poskrbeli za temelj, včeraj pa je 15 planincev, med njimi tri planinke, prineslo na vrh sestavne dele križa, ki ga je tokrat naredil Peter Brglez iz Kranja. Križ so postavili ob 14. uri. Dovški župnik France Urbanija je povedal, da bo blagoslov križa 1. avgusta.

V. F.

V Ravenni so naši mladinci na tekmi EYC spet blesteli
Na drugi tekmi mladinskega evropskega pokala v Italiji je naša ekipa pokazala, da uspeh v Nemčiji n bil naključen - Kar sedem kolajn - Med zmagovalci Matej Sova, Katarina Štremfelj in Tomaž Valjavec
KRANJ - Zadnji junijski konec tedna je bila v Ravenni sicer tradicionalna tekma v športnem plezanju, ki pa je letos štela za točke evropskega mladinskega pokala. Naša ekipa zaradi udeležbe Martine Čufar na Mastru v ZDA in bolezni Šuštarjeve sicer ni bila popolna, toda kljub temu so ponovili uspeh iz prve tekme v Nemčiji.
V Ravenni je nastopilo 99 tekmovalcev iz 9 evropskih držav. Slovenska reprezentanca je bila na koncu spet najuspešnejša, saj je v treh starostnih kategorijah pobrala 8 kolajn (3 zlate, 3 srebrne in 1 bronasto), poleg tega pa so osvojili še dve četrti, eno peto in eno šesto mesto. V najmlajši kategoriji sta obe smeri splezala do vrha samo Boštjan Potočnik in Aleš Česen. V finalu se je potem vse obrnilo na glavo, kljub temu pa so vsi štirje naših zasedli prva štiri mesta. Zmagal je Valjavec pred Bečanom, ki tudi vodi v skupni razvrstitvi. Pri dekletih sta si v tej skupini Guzzijeva in Trudnova razdelili drugo mesto, medtem ko je Rusinja Beomestnova ostala nepremagljiva.
V srednji skupini pri fantih Matej Sova tokrat v finalu ni imel resnejšega tekmeca in slavil že svojo drugo zmago v tem pokalu. Prav tak je drugič zmagala tudi Katarina Štremfelj. Po slabših kvalifikacijah je v Ravenni v finalu pokazala svoj primat.
V najstarejši kategoriji kot že rečeno zaradi odsotnosti Čufarjeve pri dekletih nismo imeli močnega zastopstva. Treba je sicer povedati, da so dekleta v tej skupini na splošno celo slabša od svojih mlajših kolegic. Tokrat bi zmagovalka najstarejše skupine osvojila šele četrto mesto pri mlajših (dekleta so plezala iste smeri). Pri fantih v tej skupini je tokrat dobro opravil svoje David Stepanjan, Urh Čehovin pa je zaradi vračanja pri vpenjanju vrvi izgubil toliko moči, da je na koncu zgrešil finale.

ALES ČESEN

S tekmo v Italiji se je končal prvi del pokala, ki se bo nadaljeval še s tremi tekmami v jesenskem delu. Prva tekma jeseni bo 14. in 15. septembra v Škofji Loki, potem pa se bo Evropski mladinski pokal nadaljeval še v Bernu in Pragi.
Rezultati iz Ravenne - skupina A (16-19 let), fantje: 1. J. Douloub (Rus, 2. W. Jongeneelen (Ned), 3. A. Čalygin (Rus), 6. David Stepanjan, 12. Urh Čehovin, 22. Peter Bračič (vsi Slo); dekleta: 1. N. Nesterova, 2.1. Rouiga (obe Rus), 3 A. T. Schulz (Sui), 5. Lenča Gradišar, 7. Katja Šturm (obe Slo).
Skupina B (16-17 let), fantje 1. Matej Sova (Slo), 2. M. Hassler (Sui), 3. T. Stejskal (Sik), 7 Aleš Strojan, 13. Tomaž Jevšnik 21. Matjan Jeran (vsi Slo); dekleta: 1. Katarina Štremfelj (Slo 2.1. Hartmann (Sui), 3. B. Schopf (Aut), 4. Blaža Klemenčič, 10. Eva Tušar (obe Slo).
Skupina C (14-15 let), fantje: 1. Tomaž Valjavec, 2. Klemen Bečan, 3. Boštjan Potočnik, 4. Aleš Česen (vsi Slo); dekleta: 1. M. Belomestnova (Rus), 2. Nastja Guzzi in Saša Truden, 8. Urša Šeliga (vse Slo).

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Podporniki Aljaske 96
Ker so prejšnji teden v članku o uspešni odpravi Aljaska 96 pomotoma izpadli sponzorji, jih objavljamo sedaj. Denarno so odpravo podprli: Red Buli, Alpina, PD Žiri, KBM, AO Tržič, Ključavničarstvo Poljanšek, Snowboard zveza Slovenije, SOU, Etiketa, SRC Computers, Elitex HB, PD Križe, Canamm, SRC Fis, Avto Car, Kmečka Družba. Z izdelki pa so odpravo omogočili: ITU, Hooger, ABS, Ellab, Alpina, Planika, Elan, Didakta, Montana. Lowa, Vrh in Optika Prime.

(U.G.)

Trening za Grenlandijo
V okviru priprav za odpravo na Grenlandijo v organizaciji alpinistov iz Zagreba je Miha Kajzelj (AK Vertikala) v enem dnevu v Ospu prosto ponovil Gobo (7c) in Tržaško zajedo (7b+).

(U.G.)

V Julijcih in Kamniških Alpah
Zaradi daljšega obdobja slabega vremena v velikih stenah Julijskih in Kamniško - Savinjskih Alp ni bilo kaj dosti vzponov. Pred poslabšanjem pa so alpinisti vendarle preplezali nekaj smeri. Matjaž Jamnik (AK Vertikala) in Igor Puhan (Akademski AO) sta ponovila Kamniško v Koglu in Viktorijo (VI) v Velikem Draškem vrhu nad Krmo. Slednjo sta dan pred njima preplezala tudi Mateja Pate (AO Rašica) in Boris Lorenčič (AO Kozjak), teden dni pred tem pa sta ponovila še Kamniško v Vršičih, Šarino poč in Centralno v Dedcu, katero sta splezala tudi Klemen Brenk (AO Rašica) in Miha Marenče (AO Kranj).
V Debeli peči sta Damjan Karničnik in Metod Sem (AO Kozjak) ponovila Sekločevo smer, Miha Valič in Tadej Debevec (oba AO Rašica) sta v Špiku preplezala Direktno, Andrej Zaman in Urban Golob pa Ago v Rušici.

(U.G.)

Bindhammerja v Bronxu
V Nemčiji nastaja nova močna generacija športnih plezalcev. Njena tipična predstavnika sta tudi brata Bindhammerja, ki sta se po koncu spomladanskega dela tekmovanj podala v Francijo in v Orgonu preplezala smer Bronx (8c+), okoli katere je bilo zadnji čas veliko polemik, saj poteka skoraj izključno po umetnih oprimkih. Oba sta kasneje ponovila (Andreas v treh, Christian pa v petih dneh) še smer La Connexion, ki je v bistvu povezava smeri Bronx in Macumba, prvi pa jo je preplezal J.B. Tribout. jo ocenil z 8c+, do sedaj pa še ni imela ponovitve. Sicer sta na svoji turneji po Franciji preplezala še nekaj klasičnih športnoplezalnih smeri kot sta npr. La rose et le vampire v Buouxu in Terminatorja v Volxu.

(U.G.)

Nova smer v Chimborazu
Steve House (26), ameriški plezalec, ki je prve plezalske korake naredil na šolski izmenjavi v Mariboru, je zadnje čase vse uspešnejši. Po lanskoletni novi smeri v Denaliju in nekaj dobrih ponovitvah tehničnih smeri v Yosemitih, je letos februarja v zahodni steni Chimboraza v Ekvadorju sam preplezal novo smer po seriji ledenih slapov, ki padajo čez strmejše stopnje. Nova smer je visoka dobrih 1000 metrov, naklon pa na najstrmejših delih doseže 85 stopinj.

(U.G.)

Tečaj gorništva
Mladinska komisija pri PZS tudi letos pripravlja tečaj gorništva v Bavšici, ki se bo začel v torek, 16.t. m. Zbor je ob 17. uri tega dne v Vzgojno izobraževalnem centru MKPZS v Bavšici. Ker je še nekaj prostih mest, se še lahko prijavite in izpopolnite svoje znanje o gorništvu.

(U.G.)

Stoletnice
Prva planinska koča v Vratih je stala na ravnici, desno do današnjega Aljaževega doma. Merila je 5.20 m v kvadrat, stroški zanjo (gradnjo in opravo) pa so bili - po zapisu, ki je bil natisnjen v Planinskem vestniku - 400 goldinarjev. Otvoritev pa je bila na včerajšnji dan pred sto leti. Blagoslovil jo je seveda Aljaž sam, ob asistenci še šestih duhovnikov, otvoritveni nagovor pa je imel takratni predsednik SPD profesor Orožen. Slavje je bilo zelo prisrčno in slovenske pesmi so odmevale od triglavskih sten.
Aljaževa koča v Vratih, kot se je uradno imenovala, ni bila oskrbovana. Nanjo je pazil pastir Jakelj s sosednje Turkove planine, ki je planincem rad postregel s sirom in mlekom.
Pol meseca kasneje je nadporočnik Guttmann v sredino Aljaževega stolpa - otvoritev le-tega je bila leto pred tem - vzidal steklenico z listino, na kateri je bilo zapisano, da je označena točka državno triangulacijsko znamenje, ker je tudi vplivalo na razsodbo ob tožbi, s katero so Nemci hoteli doseči rušenje stolpa.
10. avgusta 1896 pa je bila izročena prometu še najvažnejša postojanka slovenskega planinstva -Triglavska koča na Kredarici.

FRANCI SAVENC

Nad Mangartsko dolino
Tadej Golob, urednik revije Grif, nam je sporočil, da alpinistični vodnik »Nad Mangartsko dolino« že tiskajo in računajo, da ga bodo dali v prodajo ter (istočasno) začeli razpošiljati že sredi tedna. Tisti, ki so se pravočasno naročili na njihovo revijo, ga bodo dobili brezplačno, v prosti prodaji pa bo za vsega 980 SIT. Kljub relativno izredno nizki ceni pa bo druga, popravljena in razširjena izdaja vodnika, ki so jo pripravili Filip Bence, Tine Mihelič, Peter Podgornik in Franci Savenc, na ravni naših najboljših vse (objekte in smeri) predstavljajočih. Skice in sheme za to izdajo je narisal italijanski alpinist Ennio Antonello, naslovnico je prispeval Peter Janežič, avtor črnobelih fotografij v vodniku pa je Gino Buscaini.

Everest d.o.o.
Hrvatski planinarski savez je 1993 ustanovil podjetje za usluge in turizem Everest d.o.o. (HPS. Kozarčeva 22, HR-10000 Zagreb). Nedavno pa so izdali ličen barvni prospekt (zgibanko) v hrvaški, nemški in angleški verziji. Darko Berljak (46) je na njem predstavljen kot pobudnik njenega osnovanja, je tudi organizator vseh projektov, za kar ima odlične reference: vodil je že 15 alpinističnih odprav v Azijo, Afriko in Južno Ameriko. V Nepalu je bil dvanajstkrat, v Tibetu pa petkrat, skupno kar tri leta. V Himalaji pa imajo odličnega sodelavca: Tashi Jangbu Sherpo, lastnika »Everest Treking Ltd.«, katerega ekskluzivni zastopnik za Evropo so. Geslo podjetja je» Dodirnite nebo, stazama kojim Vas vodi EVEREST d.o.o.« Berljak je nedavno spet popeljal trekinško skupino, tokrat v Tibet, na izredno zanimivo in - težko dostopno območje Kailas. Vzporedno pa bo opravil še priprave na odpravo Everest '97, ki naj bi se na najvišji vrh sveta povzpela prihodnjo spomlad iz Tibeta.

(F.S.)

V Pivki prva hitrostna tekma v Sloveniji
PIVKA - Predvčerajšnjim je bila na umetni steni v Pivki v organizaciji PC Pivka prva hitrostna tekma v Sloveniji. Žal se tekme pod imenom »Mobitel 96« v dopoldanskih kvalifikacijah ni udeležilo pričakovano število plezalcev. Toda kljub temu smo bili zvečer priča zanimivim bojem. Vsi oprimki so bili pobarvam s flurescentnimi barvami in v temi je pivška umetna stena, obsijana s posebnimi UV reflektorji, žarela kot novoletna jelka. Tudi med tekmovalci je bilo precej bolj sproščeno vzdušje, kot je to na tekmah v težavnosti. Vsem tistim, ki niso prišli v Pivko, je lahko žal, morda pa bodo to lahko nadomestili prihodnje leto.
V finalu so se v vzporednih smereh na izpadanje pomerila med seboj štiri dekleta in osem fantov.
Rezultati - ženske: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana), 2. Blaža Klemenčič (PK Škofja Loka), 3. Metka Lukančič (AO Trbovlje). 4. Katarina Štremfelj (PK Škofja Loka): moški: 1. David Stepanjan (AO Kranj), 2. Primož Žitnik,
3. Tomaž Rant (oba PK Škofja Loka), 4. Vili Guček (AO Trbovlje).

TOMO ČESEN

Snemanje igranega TV filma Steber
Od 7. do 20. t. m. bodo v Čopovem stebru v severni triglavski steni priprave in snemanje igranega TV filma o vzponu Jože Čopa in Pavle Jesih preko osrednjega stebra triglavske severne stene. Zaradi snemanja bodo v tem času v Čopovem stebru štiri naveze. Zato prosimo alpiniste, da se v tem času izognejo vzponom v tej smeri.
Zaradi snemanja filma od 14. t. m. do 15. 8., razen ob koncih tedna, bo polno zaseden Aljažev dom v Vratih. Parkiranje bo možno le na urejenem parkirišču ob cesti. Prenočišča bodo na voljo na skupnih ležiščih v Depandansi v zelo omejenem številu. Zaradi tonskega snemanja v okolici doma bo omejeno oziroma preusmerjeno tudi gibanje obiskovalcev Vrat. V času od 31. t. m. do 5. 8. pa bo Aljažev dom zaradi snemanja v samem domu zaprt. Deloval bo le točilni pult na prostem. Zato ekipa filma Steber naproša alpiniste, gornike in druge obiskovalce doma, da si v tem času izbira druga izhodišča za vzpon na Triglav in druge vrhove. Kdor pa bi se kljub temu napotil v teh dneh v Vrata, naj upošteva navodila varnostnikov.

  08.07.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.