Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.09.1967

Delo, Šport: ... Uspešna naveza

Jeseničan Janez Krušič in Jože Oman iz Martuljka sta se v drugi polovici avgusta mudila v italijanskih Dolomitih. Prvi vzpon sta izvedla v Karnijskih Alpah - skupina Monfalconi. Plezala sta smer Saar - Glanvell (IV). Pri tem vzponu je zanimivo, da ju je spremljal 65-letni dr. Dolhar iz Trbiža, ki je Slovenec po rodu in dobro znan našim planincem.
Severovzhodni greben Pala di San Martino v skupini Pala je bil njun drugi cilj. Veljal je kot priprava na smer Gran Pilaster, ki sta jo opravila naslednjega dne. (600 m, IV). Sledila je skupina Vaiolet, kjer sta opravila dva vzpona. Prvi je imenovan po Georgu Winklerju, v istoimenskem stolpu, drugi pa je bil jugozahodni raz Delagoturma.
27. VIII. sta se preselila v skupino Sella, kjer sta opravila vzpon po smeri Dibona - Mayer - Rizzi v zahodni steni Pordoispitzo. Višina stene je 800 m, ocena IV.

Tri nove smeri
Vsak teden pride do kake nove, prvenstvene smeri, tako da je njih število do sedaj doseglo že rekordnih 25.
Janez Krušič in Jože Oman sta takoj po povratku iz Dolomitov (29. 8.) preplezala v severovzhodni steni trentskega Pelca (2109 m) smer, ki sta jo ocenila s III-IV. Višina je 550 m. V nedeljo 3. 9. so Jože Oman (Martuljek), Jože Bernard (Vrba) in Janez Krušič (Jesenice) preplezali še levo smer v Malem Oltarju (2509 m). Višina stene je 350 m, ocena pa III-IV. Smer poteka v spodnjem delu po sistemu krušljivih kaminov, zgoraj pa po izrazitem razu v zelo kompaktni skali. Istega dne so bili uspešni še Anton Oman in Milan Robič iz Martuljka in Ina Vrhovnik iz Ljubljane. V isti steni so preplezali »Desno smer«, višina 300 m, ocena III-IV.

Odhod v Zahodne Julijce
Zanimanje za alpinistični tabor v Zahodnih Julijcih je preseglo vsa pričakovanja. Kljub temu da je število prijavljenih močno preseženo, pa so bili vsi prijavljeni sprejeti.
Udeleženci se bodo v nedeljo, dne 10. t. m. zbrali ob 5.00 pred domom slovenskih planincev Zlatorog na Dvoržakovi 9, od koder jih bo ob 5.30 odpeljal avtobus do mesta tabora. Na zbornem mestu bodo prejeli tudi hrano v vrednosti 200 din ter šotore. Vso drugo opremo, alpinistično in taborno (spalne vreče, ležalne blazine) morajo udeleženci prinesti s seboj.
Vodja tabora o Danilo Škerbinek, ki mu je komisija za alpinizem dala vsa potrebna pooblastila. Vse vzpone bo potrebno pravočasno javiti, vodja tabora pa jih bo lahko tudi prepovedal po lastni presoji. Povratek bo 20. t. m., tako, da se bodo vsi udeleženci lahko še istega dne vrnili na svoje domove.

Še drugič Bonattijev steber
Letos je, kakor kaže, za naše alpiniste Aiguille de Dru srečna gora, česar doslej niso mogli trditi. Najprej sta bila v Bonattijevem stebru uspešna Belak in Drašler. V začetku avgusta (8.- 9. 8.) pa so bili naši uspešni še v zahodni steni, in sicer kar v treh navezah. Plezali so Sazonov - Mlekuž, Štupnik – S. P. Roger in Meden - M. Arnold. 18 in 19. avgvgusta se je posrečil še en vzpon po Bonattijevem stebru, in to v rekordnem času.
Sazonov Tone - Mlekuž Klavdij in Štupnik Franc - Arnold Marc (CAF) so se že ob 2. uri začeli vzpenjati iz zavetišča Charpoua na Flammes de Pierre. Ob 8. uri so po šestih spustih dosegli vstop. Plezali so do 20. ure in bivakirali šest dolžin pod vrhom. Naslednjega dne so do vrha potrebovali še tri ure. Skupno torej komaj 15 ur čistega plezanja.
Ker so vremenoslovci 22. 8. napovedovali vsaj tri dni lepega vremena, so odšli pod Jorasse, v bivak Leschaux, z namenom, da preplezajo znani Walkerjev steber, kar se Slovencem doslej še ni posrečilo. 23. 8. so vstali spet že ob dveh in po štirih urah dosegli vstop. Naprej so dobro napredovali vse do plošč pod znano Rebufattovo pečjo. Tu so opazili štiri Japonce, ki so se pravkar spuščali prek peči. Povedali so jim, da je zgoraj polno požleda, zato so se odločili skupaj z njimi za spust.
Šele ko so bili pod steno, so opazili, kako dobro so jo odnesli. Razdivjala se je huda alpska nevihta in prek sten so se začeli vsipati plazovi sipkega snega.

  08.09.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.