Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.02.1978

Delo, Šport: ... Dva vzpona 

Čeprav razmere v gorah zadnji čas niso, najboljše in tudi vreme je precej nestalno, smo iz Celja dobili podatke o dveh vzponih. V soboto, 28. januarja, je neugnana naveza Franc Knez - Jože Zupan v štirih urah ponovila smer Modec-Režek v Škarjah III-IV, 250 m). Snežilo je in bila je gosta megla, v steni pa zelo sipek sneg. To smer so menda v preteklosti že enkrat ali dvakrat preplezali tudi pozimi.
V noči od sobote na nedeljo pa je Knez sam preplezal smer skozi Okno (5 ali 6 zimski vzpon) v Križu. Vstopil je okoli 22. ure in za vzpon potreboval le dve uri. Toda sredi stene mu je ugasnila svetilka in ker je bila zgoraj megla, se je moral zaradi mraza odločiti še za sestop po steni.

Razmere v Triglavskem pogorju
»Na Kredarici sem bil že dvakrat v tej zimi,« piše Ciril Praček, toda o razmerah ni poročal, ker je obakrat že naslednji dan snežilo. 3. in 4. t. m. pa sta bila z Žagarjem spet na poti k Triglavu, toda v devetih urah sta prigazila (na smučeh, drugače ne gre) le do višine Pleše. In na kakšne razmere sta naletela? Cesta do Zgornje Rodovne je bila prevozna z verigami. Na Tnalu je bilo poldrug meter snega, prav toliko na Zasipski planini na koncu Krme pa še pol metra več. Na Pleši pa ga je bilo že dobra dva metra. Toda, razen nekaj plazov po velikih grapah, se drugi še niso sprožili. Sneg pa je gost pršič tako da je kar težko razumeti, kaj ga še drži v strminah. Nevarnost plazov izredno velika!

Iz lanskih poročil
Čeprav vsi alpinistični odseki oziroma sekcije še vedno niso poslali popolnih poročil o dejavnosti v lanski sezoni (26. novembra 1976 - 23. novembra 1977), je že moč ugotoviti, da bo tudi številčno vsaj tako uspešna kot predpretekla. Če ne upoštevamo 12 kolektivov, katerih poročil še nimamo, so drugi (33) združevali 870 članov. Med 276 tečajniki je 53 deklet, med 293 pripravniki je deklet 66, med 301 alpinistom pa 31. Vseh opravljenih vzponov pa je že sedaj prek 9300. Presenetljivo je pa izredno nizko število vzgojnega kadra! Le 17 pripravnikov za inštruktorje, šest inštruktorjev in 21 gorskih vodnikov.

Vzponi v Paklenici
V drugi polovici šolskih počitnic so bili slovenski plezalci tudi v kanjonu Velike Paklenice (8 članov AAO in 3 iz Kamnika). Med vzponi bilo jih je več kot 40. Velja omeniti 1. in 2. ponovitev originalne Slovenske smeri v Visoki Glavici (VI, A 2). Prvo sta 2. t. m. v sedmih urah opravila Rok Kovač in Tine Mihelič, drugo pa v nedeljo Jože Žumer in Igor Herzog. Mihelič in Žumer sta razen tega ponovili tudi Klin, Herzog in Kovač pa Velebitaško smer. Vreme je bilo dokaj dobro, le pihalo je preveč.

Je zanimanje za gore SZ?
Komisija za odprave v tuja gorstva PZS poziva AO, da do 5. marca sporoča, katere svoja člane bi predlagali med kandidate za izmenjavo s sovjetskimi alpinisti. Po pozivih iz Moskve bi namreč letos lahko na Kavkaz, oziroma v Fanske gore, odpotovalo do 15 naših plezalcev. Problem pa je v tem, da bi bila izmenjava istočasna in - kako zbrati potrebna sredstva. Prijavi je zato, razen seznama vzponov zadnjih treh let, potrebno priložiti tudi potrdilo PD, da je zagotovljeno financiranje. Kandidat, za vodjo mora obvladati ruski jezik.

V petek
V petek, 10. t. m., ob 17.30 bo v osnovni šoli Mengeš zbor alpinistov, ki bi moral, biti že konec preteklega leta. Na njem bodo pregledali lansko delo in še posebej uspehe odprav, razdelili bodo priznanja najbolj prizadevnim in se dogovorili za delo v prihodnje.
Isti dan pa bo v Beogradu zasedala komisija za napredek športa in olimpijske priprave ZTKJ, ki ima naloge pripraviti tudi enotno kategorizacijo jugoslovanskih športnikov. Ob 12. uri bo v prisotnosti zastopnikov planinske organizacije ponovno pretresla predlog za kategorizacijo alpinistov. Teden dni kasneje, prav tako v petek, pa bo v Beogradu še sestanek predsedstva ZTKJ, ki bo obravnavala med drugim priprave na odpravo »Everest 79« in njeno financiranje.

AO sporočajo
Akademski AO: Vabi drevi ob 20. uri na predavanje Jožeta Trošta o nevarnostih v gorah, ki ga organizirajo v okviru alpinistične šole. Predavanje bo v društvenih prostorih v Ljubljani na Trgu osvoboditve 1, soba 56.
AO Rašica: Pripravlja za drevi ob 19. uri nadvse zanimiv razgovor. Gost bo Edo Deržaj, ki je, skupaj z Miro Marko-Debelakovo, preplezal številne smeri, tudi prvenstvene, posebno v Julijskih Alpah. Pogovor bo ob 19. uri v prostorih krajevne skupnosti Šentvid.
AO Ravne: Sporoča, da bodo imeli v nedeljo, z začetkom ob 9. uri, redni občni zbor v Domu železarjev (sejna soba SZDL) Ravne. Letos se bodo pomenili o marsičem. Imeli so tabore pod Tremi Cinami, Civetto in Matterhornom, pa v Tamarju in v Paklenici, imeli so alpinistično šolo, 17 članov je opravilo 349 vzponov.

Mountain v novih rokah
Le nekaj dni pred koncem lanskega leta je najuglednejša alpinistična revija Mountain menjala lastnika. Kan Wilson, ki jo je urejal devet let nadvse uspešno, jo je prodal Geoffu Birtlesu in Timu Lewisu. Zadnji bo novi urednik, naslov pa je poslej: 34 Folds Crescent, Sheffield 8 - London. In še ocena K. Wilsona iz poslovilnega pisma: »Zlasti pa sem bil vesel vse pogostejših podatkov iz Jugoslavije, o kateri sem vedel nekdaj bolj malo. To je bilo zlasti dragoceno v zadnjem času, ko so vaši plezalci v prednji vrsti svetovnega alpinizma.« Sedaj se je lotil izdaje alpinističnih knjig.

Najobsežnejša planinska enciklopedija
V Italiji, oziroma točneje Novari, pri Instituto geografico de Agostini, že nekaj časa izhaja velika ilustrirana enciklopedija »La Montagna». Doslej je izšlo šest knjig (do črke P), ki so bile v prodaji tudi v zvezčkih (mesečno, po 400 Lit), toda prva je že pošla. Izdaje so vso z barvnimi ilustracijami velik format, zato tudi ni čudno, da je cena knjige 20.000 Lit.

Horolezec
Československy horolezecky svaz je uspel obnoviti izdajo lastnega glasila, katerega so člani že neka časa zahtevali. Urednik prve številke je Igor Fabry iz Bratislave, naklada 500 izvodov, tisk pa preprost, toda z bogato vsebino.

  09.02.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.