Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.03.1978

Delo, Šport: ... Osrednja grapa

V soboto, 4. t. m., sta Stane Klemenc (Domžale) in Bojan Pollak (Kamnik) rešila osrednji zimski problem zahodne stene Brane. V desetih urah in pol sta preplezala Centralno grapo, ki je bila že nekaj let cilj več navez, toda dalj kot do vstopa se ni posrečilo priti tako rekoč nobeni. Najtežji je bil vstopni (80 m) skalni del, sicer pa sta smer ocenila z IV-, le spodnji del s V in VI, A1, višina 800 m. Naklonina ledu je bila spodaj 60 z več zelo strmimi skoki, zgoraj pa 45 do 50 stopinj. Splošne razmere so bile presenetljivo dobre, saj se jima je prediralo le v dveh vrvnih dolžinah. Sestopila sta po Bosovi grapi, kjer pa se jima je vdiralo precej čez kolena (snega pa je v zadnjih treh tednih skopnelo že vsaj dva metra).

Šest smeri v enem dnevu
V soboto je Iztok Tomazin sam preplezal kar šest smeri v severni steni Begunjščice. Začel je z Zeleniško (mestoma 80 pretežno pa 45-55 stopinj, 200 m) in nadaljeval z Desno grapo (40-60 st., 200 m), potem je opravil 2. zimsko ponovitev Frelihove smeri (enaka ocena) pa 1. zimsko Škratove (45-55 st., 120 m) in 2. zimsko ponovitev Rožičeve grape (50-80 st., 250 m), na koncu pa se je na vrh Begunjščice povzpel po SZ grebenu (I-III). Povedal je, da je imel prvič letos res odlične razmere (led, sren), pa tudi vreme je bilo čudovito - plezanje prek lepo zalitih skokov pa pravi užitek.

Prvenstvo AO Matica
Odločili so se na hitro in v petek, 3. t. m., že organizirali prvo smučarsko prvenstvo AO Ljubljana-matica. Na Starem vrhu se jih je zbralo 32 in kljub ne preveč ugodnim snežnim razmeram so pripravili progo za veleslalom. Pri dekletih je bila najboljša Slava Mrežar, pred Nano Kastelic in Mojco Klemenčič, večja konkurenca pa je bila med fanti. Zmagal je Andrej Vozlič, drugi je bil Zoran Bešlin, za njim pa Boris Durjava pred bratom Daretom, Stanetom Belakom, Alešem Kunaverjem itd.

Na izpit - 66 kandidatov
Podkomisija za gorske vodnike pri KA je razposlala obvestila vsem prijavljenim kandidatom za alpinistične inštruktorje, da bodo izpiti prvi teden v aprilu (izpitno komisijo ter točen datum bo določila KA na prvi seji). Vsi pa so dobili tudi drugo prečiščeno izdajo »Pregleda izpitnih tem za GV« ter še obvestilo, katere teme za inštruktorje niso obvezne.
Za izpit se je prijavilo 66 kandidatov iz 16 odsekov (TAM 6, Kozjak 5, Mežica 1, ŠAO 3, Logatec 1, Domžale 3, Mengeš 4, Kamnik 6, Tržič 7, Radovljica 2, Kranj 3, Mojstrana 4, Šmarna gora 7, Črnuče 3, AAO 2, Matica 9).
Kaj pa drugi alpinistični kolektivi, saj jih manjka več kot polovica? Iz pregleda poročil o lanski sezoni namreč lahko ugotovimo, da je aktivnega vzgojiteljskega kadra (pri večini) vse prej kot dovolj!

1. ponovitev - Spominske smeri
V soboto sta Vanda Reščič in Janez Šušteršič (oba Mengeš) v 18 urah in pol kot prva ponovila smer Marije Kaplje, v zahodni steni Brane, ki sta jo lani septembra z Mirom Šušteršičem in Vrankarjem preplezala tudi v prvenstvenem vzponu. Ocena: V, A1/IV+, zgoraj II, 900 m. Razmere v spodnjem delu smeri so bile dobre (malo snega), potem pa je bil sneg zelo južen in šele proti vrhu se je spet utrdil.

Še nekaj ponovitev
Franček Knez (Celje) je v soboto v eni uri preplezal Celjsko smer v Mrzli gori in sestopil skozi Hudi prask, potem pa je ponovil še samotno smer v Križu (30 st., 300 m, 2 uri), kjer pa je bil sneg že sila moker. V nedeljo pa je plezal še Dihlov žleb, skupaj z navezo Vlado Kušar-Aco Pepelnik (oba Celje). Vreme je bilo slabo in snežilo je, sestopili pa so skozi Hudi prask.
V četrtek, 2. t. m. pa sta Dušan Podbevšek in Franc Vetorac (oba Kamnik) v dveh urah (dokaj ugodne razmere) ponovila Pripravniški steber v Planjavi.

Predavanje v Moskvi
Aleš Kunaver, načelnik slovenske komisije za odprave v tuja gorstva, je odpotoval v Moskvo, kjer bo imel med drugim tudi predavanja o naših alpinističnih dosežkih, za katero je veliko zanimanje. Obenem pa se bo skušal tudi dogovoriti za načrtno izmenjavo ter organizacijo naših odprav v tiste gorske skupine, ki jih Jugoslovanski alpinisti doslej še niso obiskali. To bo še posebno pomembno, ker letos dovoljenja za Fanske gore vendarle ne bomo dobili.

Alpinistične šole
AO Ljubljana-matica je za drevi ob 19.30 pripravil v okviru AŠ predavanje Toneta Sazonova o gorstvih sveta, naših ostenjih ter smereh v njih. Predavanje bo v društvenih prostorih, Trdinova 8/1.
AO Črnuče vabi drevi ob 19.30 na predavanje Danila Patarčiča o plezalni opremi in tehniki. Predavanje bo v stavbi kina Črnuče, vhod z dvorišča. Za udeležence AŠ so v nedeljo imeli tudi že prvo vajo na Turncu, redne pa bodo pričeli v kratkem.
AO Škofja Loka vabi drevi ob 19. uri na predavanje inž. Pavla Šegule o nevarnostih v gorah, ki bo v puštalskem gradu.

Novinci z Reke
Stanislav Gilič končuje za letošnji prvomajski zbor jugoslovanskih alpinistov v Paklenici nov plezalni vodnik, ki bo zajel tudi najnovejše smeri. Če bo pravočasno natisnjen, pa je odvisno od sredstev. In še ena novost istega avtorja. V tisku je zbornik Pedagoške akademije, ki bo vseboval tudi alpinistični terminološki besednjak (656 pojmov).

IV. zimski vzpon na Snežnik
Letos bodo planinci pred težko odločitvijo - kam 19. t. m.? Zaradi več vzrokov se je namreč primerilo, da bosta isti dan kar dva, vsako leto bolj priljubljena zimska pohoda: na Stol ter Snežnik (26. t. m. bo pa še spominski pohod na Porezen).

PV o Hindukušu
Zadnja (tretja) številka Planinskega vestnika prinaša med drugim tudi šest člankov o udeležencih alpinistične odprave »Hindukuš 77«. Razen tega pa je še aktualen zapis »Viharna doba druge polovice devetnajstega stoletja« (Evgen Lovšin) o Triglavskih prijateljih, prednikih Slovenskega planinskega društva in - kot po navadi - nekaj potopisov ter veliko drobnega zanimivega branja.

  09.03.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.