Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.03.1992

Delo, Šport: ... Nataši Stritih srebrna kolajna

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju sedem naših tekmovalcev v polfinalu
LJUBLJANA - V Baslu je bilo prvo uradno mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Stodva fanta in osemindvajset deklet iz osemnajstih držav se je pomerilo na umetni steni, ki so jo v ta namen postavili v največji dvorani baselskega razstavišča. SP se je udeležilo tudi štirinajst slovenskih plezalcev. Vrnili so se s srebrno kolajno, ki jo je v I. kategoriji osvojila Nataša Stritih in s sedmimi uvrstitvami v polfinale. Prvo novico o SP dopolnjujemo z nekaterimi podrobnostmi.
Prvi dan so s tekmovanji pričeli najmlajši udeleženci. Štirinajst in petnajstletniki so plezali tako dobro, da so prireditelje pripravili v resna razmišljanja o ustreznosti smeri. Dva naša tekmovalca sta se uvrstila v polfinale in prehitela še po dva tekmeca. Martina Čufar iz Mojstrane in Urh Čehovin sta v končni razvrstitvi pristala na 6. oziroma 10. mestu.
V II. kategoriji je nastopilo 38 plezalcev, od katerih jih je četrtfinalno smer v celoti splezalo 28. Med njimi sta bila tudi Kamničan Uroš Perko in Velenjčan Gregor Šeliga. Uroš je tud v polfinalni preizkušnji potrdil odlično pripravljenost in se uvrstil na 9. mesto.
Tudi med starejšimi mladinci je bila konkurenca med 46 fanti izredno huda. Zato so tudi 16. mesto Aljoša Groma iz Vrhnike, 19. Stanka Židana iz Ljubljane in 20. Luke Zaplotnika dobri rezultati.
Zadnje dejanje, ki ga je naša ekipa nestrpno pričakovala, je bil finalni nastop 18-letne Nataše Stritih. Po 4. mestu v četrtfinalu in polfinalu, je ostala edina slovenska kandidatka za kolajno. To upanje je omajala tehnična napaka v polfinalu, ko se ji je obrnil oprimek in je morala ponavljati nastop. Z izredno zbranostjo in odličnim plezanjem pa je v finalu dosegla drugo višino in osvojila srebrno odličje.
Rezultati - 1. kategorija - dekleta: 1. Sarkany (Bel), 2. Stritih (Slo), 3. Musso (Fr); fantje: 1. Samoiline (SND), 2. Natech (Fr), 3. Chevieux (Švi) in Vickers (VB)... 16. Grom, 19. Židan, 20. Zaplotnik (vsi Slo).
II. kategorija - dekleta: 1. Bibik (SND), 2. Guillet (Fr), 3. Pašenik (SND)..., 10. Koler (Slo); fantje: 1. Petit, 2. Mazuer, 3. Pecher (vsi Fr)..., 9. Perko, 23. Šeliga, 28. Šanca, 37. Šinkovec (vsi Slo).
III. kategorija - dekleta: 1. Vanbellinghen (Bel), 2. Tuccio (Fr), 3. Piratinskaja (SND)..., 6. Čufar, 9. Jerneja Tratnik (obe Slo); fantje: 1. Lanners (Bel), 2. Mainardi (Ita), 3. Dubuisson (Fr)..., 10. Čehovin, 13. Jure Burjak, 17. Davor Velikanje (vsi Slo).

NUŠA ROMIH

ALPINISTIČNE NOVICE

Jeseni Anapurna
Anapurna je eden od zadnjih dveh osemtisočakov, ki jih Slovenci še niso preplezali. Z namenom, da se to zgodi, in z željo, da se pri tem usposobijo in izkažejo tudi alpinisti, ki še nimajo doseženo višino 8000 m, KOTG razpisuje odpravo v južno steno Anapurne za jesen 1992 (september, oktober). Pogoji za prijavo vodje, zdravnika in članov bodo AO dobi po pošti, na razpolago pa bodo tudi na PZS.

Prihodnje leto K2
Predvideno odpravo na K2 bo KOTG skušala uresničiti prihodnje leto, in sicer z vzponom po zahodni steni in po klasičnem Abruškem rebru.

Gašerbrum IV
Pakistanskim oblastem je prijavljen Svetičičev načrt vzpona po zahodni steni. Ker je rok zamujen, bo težko doseči dovoljenje še za letošnje poletje.

Šola v Manangu
Za podpis pogodbe o 5-letnem sodelovanju med PZS in NMA pri šob v Manangu še vedno manjka pristanek našega zunanjega ministrstva. Ker bodo kmalu počitnice, bo treba zadevo rešiti še pred poletjem.

(T. Š.)

Severna stena Planje
Matjaž Jamnik in Miha Kajzelj sta februarja opravila prvo zimsko ponovitev smeri Katarza (VII, A3, 550 m) v severni steni Planje. Prvič sta bivakirala pod steno in v soboto preplezala spodnjo polovico stene ter bivakirala v udobni votlini. Tu sta pustila vso »odvečno« opremo in v nedeljo preplezala še preostali del stene, do vrha. Potem sta se spustila nazaj do votline, ki sta jo k sreči dosegla tik pred temo. Ponoči se je namreč pooblačilo in zjutraj je začelo tudi snežiti. Pa sta po požledeneli steni ob vrvi vseeno sestopila do vznožja in se srečno vrnila domov.

Zimski začetniški alpinistični tečaj
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje komisije za alpinizem PZS prireja od 22. do 28. marca zimski začetniški tečaj v Domu na Komni. Cena je 8.500 SLT, KA pa prispeva 3.000 SLT, razliko morajo udeleženci in njihovi AO/S. K sodelovanju vabijo tudi inštruktorje. Vse informacije na tel. PZS 312-553 ali 315-493.
Na republiškem izpitu za alpiniste se je pokazalo, da pripravniki zelo slabo obvladajo zimsko in ledeniško tehniko, zato poskusite poslati na tečaj vsaj enega udeleženca, da bi lahko znanja posredoval dalje.

20 kandidatov
Organizatorji 1. bosanskohercegovske himalajske odprave, ki bo posvečena letošnji 100-letnici organiziranega planinstva v republiki, so sporočili, da so evidentirali 20 kandidatov, v odpravi pa bo (le) osem plezalcev, snemalec in zdravnik. Njen cilj je Šiša Pangma (8027 m), rezervni Daulagiri, na programu je avgusta in septembra letos, stala pa naj bi 45.000 USD.

V spomin dr. Mire Zaman
Urban Golob (AO Lj. Matica) in Iztok Tomazin (AO Tržič) sta 1. marca opravila prvo ponovitev (ob tem seveda tudi 1. ZP) spominske smeri dr. Mire Zaman (VI+/V+, 600 m, 6.30 h) v zahodnem stebru Spodnjega Rokava. Dostop sta opravila po Čopovi smeri (3.30 h). Razmere so bile dobre, le mestoma požled. Golob in Tomazin sta smer, za katero je značilno lepo plezanje v odlični skali, preplezala tudi ob prvenstvenem vzponu, posvetila pa sta jo pokojni tržiški zdravnici in članici GRS.

Sestanek sodnikov
Podkomisija za športno plezanje je že prejela zadostno število prijav za letošnje tekme Pokala Slovenije obeh kategorij. Koledar tekmovanj bo znan čez štirinajst dni. V sklopu priprav na letošnjo tekmovalno sezono bo 10. marca ob 18. uri v prostorih PZS sestanek vseh sodnikov pripravnikov in sodnikov športnega plezanja.

(N. R.)

Zahodna stena Anapurne
Članek Darka Berljaka o Svetičičevem solo vzponu prek Z stene Anapurne je vodilni alpinistični v prvi letošnji številki revije Hrvatski planinar. Ob njem je lepa fotografija stene z vrisano smerjo ter Slavčeva biografija s portetom.
Zanimiv je tudi članek Ivice Piljiča o sprejemanju hrvatske zveze v UIAA. V rubriki Intervju je urednik predstavil Ismeta Baljiča-Pubo, znano osebo hrvaškega alpinizma in GRS, v rubriki Planinarska knjiga pa Dolharjevo Romanje v Julijce.

(F. S.)

Alpinistična šola v AO Novo mesto
Alpinistični odsek PD Novo mesto bo imel uvodni sestanek alpinistične šole 12. t. m. ob 19. uri v društvenih prostorih na Glavnem trgu 4 pri pošti. Teme predavanj bodo alpinizem, turno smučanje in prosto plezanje. Predavanja bodo vodili alpinistični inštruktorji in člani GRS. Praktične vaje bodo v plezalnem vrtcu Luknja pri Prečni, predvidene pa so tudi skupne ture.

Strme smučine - diapozitivi
Ekstremno alpinistično smučanje ni prav lahko predstaviti z diapozitivi. Vendar bo eden od avtorjev nedavno izšlega vodnika »Strme smučine«, Dejan Ogrinec, del svoje zbirke prikazal v torek 10. marca ob 19. uri v veliki predavalnici Filozofske fakultete na Aškerčevi ulici.

V soboto in nedeljo na Snežnik
Tradicionalni (letos že 18.) zimski pohod na Snežnik bo 14. in 15. marca (sobota in nedelja). Tudi letos pričakujejo tri do štiri tisoč pohodnikov, začetek pohoda bo na Sviščakih, promet na cesti iz Ilirske Bistrice bo urejen izmenično enosmerno. Letošnja novost pa je ta, da organizator uvaja štartnino 50 tolarjev, zaradi čedalje večje denarne stiske pri organizaciji tega velikega planinskega pohoda. Otroci do 15. leta starosti bodo oproščeni plačila štartnine.

(B. S.)
 

  09.03.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.