Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.06.1972

Delo, Šport: ... Razmere vse boljše

Čeprav je v gorah in še posebno v severnih stenah še kar precej snega, poznavalci vseeno trdijo, da se razmere za plezanje hitro popravljajo. To pa dokazujejo tudi vzponi.
V nedeljo sta navezi Bence - J. Rožič in L. Rožič - Anderle opravili prvo ponovitev »Perčičevega stebra« v Vežici. Za vzpon so potrebovali 7 ur, povedali pa so, da so ponavljalcem potrebne tudi zagozde (v steni je že od prvih pristopnikov ostalo precej klinov, toda le slabo drže!). Košir in Manfreda sta ponovila Kaminsko smer v Rigljici (št. 363). Drago Pisek in Zvone Andrejčič pa steber Rogljice. Zadnja dva sta povedala, da je bilo dve tretjini smeri še pod snegom in pod ledom.

Nova kladiva
V kratkem bodo izdelali 100 kosov kombiniranih plezalnih kladiv po modelu Stubai, ki se je doslej izkazal po vsem svetu. Cena kladiv je 32 din, naročila pa sprejema komisija za alpinizem PZS.

Za inštruktorje GRS
Komisija za GRS sklicuje od 1. do 3 julija na Vršiču (koča na Gozdu) vse inštruktorje na obvezen obnovitveni seminar. V torek 4. julija pa bo v koči na Gozdu še sestanek vseh načelnikov GRS da se bodo lahko pogovorih o nadalnjem delu tudi z inštruktorji.

Tabor v Tamarju
Vodja alpinističnega tabora v Tamarju (od 17. do 25. t. m.) Uroš Župančič sporoča vsem, ki se ga nameravajo udeležiti, naj prineso s seboj tudi zimsko alpinistično opremo, ker so razmere v nekaterih stenah in grapah, še povsem zimske. Prihod vseh udeležencev je zaželen že v petek 16. t. m. zvečer, treba pa se je seveda prijaviti komisiji za alpinizem do 12. t. m. Opozarjamo tudi, da ima vodja tabora pravico prepovedati težke vzpone, če meni, da jim naveze niso dorasle.

Izpiti za gorske vodnike
Konec preteklega tedna so bili na Vršiču izpiti za gorske vodnike. Kandidati so pokazali zelo dobro znanje na vseh področjih, le dva bosta morala poglobiti znanje iz reševalne tehnike. Izpite so polagali: Anžin, Dvaršak, J. Golob, Jeromen, Krivic, Maležič, Simonič in Štupnik.

Jeseničani poleti v Alpe
Jeseniški alpinistični odsek bo tudi letos omogočil mladim obetavnim plezalcem, da se seznanijo z granitnimi in ledenimi stenami Zahodnih Alp. Seveda pa se morajo vsi, ki nameravajo poleti v skupino Mont Blanca, dobro pripraviti. Pogoste skupne ture, obisk Grossglocknerja in alpinistični tabor v Tamarju, vse to je namenjeno v največji meri prav njim.

Ocena planinskih postojank
Alpinismus je lansko leto organiziral anketo o planinskih postojankah v večini alpskih dežel. Vprašanja so se nanašala na čistočo, udobje, hrano, odnos personala, vzdušje in podobno - tudi na cene.
Odgovori so prišli iz vseh strani, bili so večinoma pozitivni, seveda pa je nekaj koč dobilo tudi nezadostno oceno (npr.: Tschierva v Bernini, koča Argentiere v skupim Mt. Blanca .) Ocenjevalci so poslali tudi oceno treh slovenskih postojank. Vse tri: Kredarica, Pogačnikov dom in koča na Mangartu so dobile zelo laskave ocene. Na splošno pa so si bili vsi ocenjevalci edini, da je naj-večkrat edino, kar manjka dobra knjižna polica ali sploh nekaj, s čimer si lahko planinec krajša čas med prisilnim bivanjem v postojanki (dež, ...).

Vse več samohodov
V lanskem letu je v Zahodnih Alpah zablestel solist - čeprav se jih ne manjka tudi drugod. To je Jean Afanassief, ki je opravil prvi samostojni vzpon preko Sentinel Rouge, v petih urah pa je sam preplezal ozebnik Cordier v Aig. Verte.
J. Droyer je kot drugi samohodec (prvi je bil leta 1959 Bonatti) ponovil smer Mayor v Brenvi, R. Shere je bil tretji samohodec v Gervasuttijevem ozebniku (Mt. Blanc du Tacul), David Belden je lani septembra sam preplezal ledeno steno Lentspitze, J. Urquizar je bil prvi, ki je sam preplezal severno steno Aig. du Midi (začel je po smeri Mallory) itd.

  09.06.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.