Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.08.1999

Delo, Šport: ... Smučal z najvišjega vrha Peruja

Roman Mihalič se je s soplezalci 22. julija povzpel na Huascaran (6768 m). Na vrh je prinesel smuči in smučal v dolino. Sneti jih je moral le za nekaj metrov nad drugim taborom, kjer je bil med seraki le ozek prehod, nemogoč za smučanje.

M. P.

Ženske ponovitve
Nataša Medmeš in Jana Berčič sta preplezali Jernejev steber (VI/V, 500 m) v Dolgem hrbtu. Mateja Pate je v isti steni s Petrom Plankom ponovila Jubilejno (VI-/V, 400 m), v Triglavu pa je sama preplezala kombinacijo Nemške in Slovenske smeri (II-III, 800 m). Patetova je z Darinko Hvalec ponovila še Sekločevo (V+/IV, 400 m) v Debeli peči. Tanja Rojs in Aleksandra Voglar sta v Ojstrici ponovili kombinacijo smeri Zmaj (V) in Ogrin-Omerza (V-).

M. P.

V Loški steni
V Votlem vrhu, ki je eden od vrhov v divjem grebenu Loške stene, so Tadej Golob, Mateja Pate in Dejan Firm preplezali Direktno varianto SZ raza (V+, 600 m). Tadej Debevec in Iztok Bokavšek sta ponovila Helbo s Čopovim stebrom (VI+, A0, 1000 m) v Triglavu in JLA v Šitah (VII-, 300 m).

M. P.

Primorci v Andih
Štiričlanska odprava Soškega in novogoriškega AO je v Coridlleri Blanci preplezala dve prvenstveni smeri. O prvi v Ishinci smo že poročali, kasneje pa so Borut Golja, Matija Klanjšček, Simon Markočič in Vasja Košuta v Churupu potegnili še prvenstveno Primorsko smer (skala V+, A0, led 70/50-60 st., 500 m, 9 h). Za konec se je Matija Klanjšček s članom dolenjske odprave Tomažem Zalokarjem povzpel še na najvišji vrh Peruja Huascaran.

M. P.

Pregled alpinističnih kolektivov v svetovnem spletu
Znani kronist slovenskega alpinizma Franci Savenc že nekaj časa vestno vzdržuje svojo domačo stran v svetovnem spletu (www.planid.eranova.si). Na njej objavlja sveže vesti o vzponih naših alpinistov, v zadnjem času pa je dodal tudi pregled alpinističnih kolektivov. Do jeseni namerava seznamu dodati še urnik umetnih plezalnih sten.

M. P.

Illiampu in Huayna Potosi
Boštjan Perše, Irena Mrak, Zoran Radetič in Andrej Magajne so se kot prvi v letošnji sezoni povzpeli na Illiampu v Cordilleri Real v Boliviji. Vse druge naveze so obračale 30 metrov pod vrhom, kjer je ogromen strm serak. Naši so splezali prav na vrh, čeprav je naklonina v seraku presegala 70 stopinj. Po počitku so vsi štirje preplezali še Ameriško v zahodni steni Huayne Potosi (D, 65 st., 1000 m).

M. P.

  09.08.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.