Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.10.1974

Planinska zveza Slovenije in KOTG sta potem, ko se je razvedela vesela novica o vzponu na Kangbačen, prejela številne čestitke. Omenimo brzojavko vodstva naše telesnokulturne organizacije: »Prosimo, da izrazite tovarišem Stanetu Belaku, Romanu Robasu in Petru Ščetininu in vsem drugim članom zmagovite ekspedicije na Kangbačen, naše najprisrčnejše čestitke. V imenu predsedstva zveze telesno-kulturnih organizacij - Marjan Lenarčič, predsednik in Zoran Naprudnik, generalni sekretar.«

Zbor Korošcev in Štajercev
Organizator letošnjega srečanja koroških in štajerskih alpinistov bo AO Celje. Kakor so nam sporočili, bo zbor predvidoma v soboto 26. t. m., in sicer v Logarski dolini. Za diskusijo na zboru pripravljajo osnovne misli, da bi lahko prišli do čim konkretnejših, zaključkov.

Predlog za zamenjavo
Komisija za odpravo v tuja gorstva je v začetku tega meseca poslala v Moskvo (Profsojuzi) predlog za zamenjavo odprav v letu 1975. Deset naših alpinistov naj bi obiskalo Fanske gore (Pamir), in sicer med 5. julijem in 15. avgustom, alpinisti iz SZ pa bi prišli v eno od naših gorstev.

Pred zimsko sezono
Pri nas so, kot kaže, merilo zimskega alpinizma težki in najtežji vzponi v stenah, saj je bilo velikopoteznih grebenskih prečenj do sedaj komaj kaj opravljenih. Morda zato ne bo odveč, da omenimo enega iz tujine. V ČSSR so tudi zadnjo zimo zabeležili izredno dolgo grebensko prečenje. Z. Kopelent, Z. Lukeš, J. Mach in J. Moulis so v 22 dneh (z 21 bivaki na prostem - od 17. februarja do 18. marca) prečili 100 km dolg greben (Belanskih Visokih in Zahodnih) Tater v smeri od vzhoda proti zahodu. Pred tem so tri dni raznašali hrano in rezervno opremo po celotni trasi, ki zajema 148 vrhov.

55 kandidatov za GV
Komisiji za alpinizem PZS se je prijavilo kar 55 kandidatov, ki bi želeli opravljati izpite za gorske vodnike. Vsi prijavljeni so vabljeni 26. t. m. ob 9. uri pod šmarnogorsko Grmado (na Turnc), kjer bo preskus osnovnega tehničnega znanja. Tisti, ki ga bodo opravili, bodo dobili izpitna vprašanja in se bodo lahko z drugimi kandidati (tudi za inštruktorje alpinizma) udeležili dveh seminarjev (od 8. do 10. in od 15. do 17. novembra). Izpiti bodo teden dni kasneje, in sicer verjetno skupaj z inštruktorskimi za vso Jugoslavijo.

Nemci na Piku Korženevske
Enajstčlanska odprava iz NDR je bila prva samostojna tuja skupina, ki se je povzpela na Pik Korženevske (7105 m), četrti najvišja vrh SZ. Približno pet dni je trajal pristop iz Dušambeja in osem dni vzpon, za povratek pa je poskrbel helikopter. Na gori so imeli izredno težke razmere, mraz do minus 40 stopinj, pogoste snežne padavine, v veliki meri pa jih je motila tudi oddaljenost od civilizacije, saj so si morali vse prinesti sami s seboj. Nad bazo (4500 m) so postavili še štiri višinska taborišča (5700, 6000, 6200 in 6500 m) in napeli nekaj fiksnih vrvi. Prihodnje leto imajo v načrtu Pik Komunizma (7495 m).

Alpinizem v Sarajevu
V Bosni in Hercegovini je trenutno en sam AO, v zadnjem času pa so ustanovili še AS v Zenici. Sarajevski odsek združuje 28 planincev iz šestih PD, med njimi je 9 alpinistov. V zimskem času so opravili 47 vzponov, poleti pa 183 - med temi je 12 prvenstvenih (največ pozimi). Razen v domačih gorah so bili še v Julijskih Alpah in skupini Grossglocknerja, dva pa sta bila tudi na Kavkazu. Da bi odsek še bolj utrdili, so pred dnevi začeli z alpinistično šolo, za katero vlada veliko zanimanje. Škoda le, da so še vedno brez svojih prostorov, kar jih ovira že precej časa.

Obračun AO Kamnik
Člani AO Kamnik ter AS Domžale in Mengeš so od 1. maja do zadnjega septembra opravili 321 vzponov (pred tem pa še 175 zimskih, med katerimi je bilo 9 prvih zimskih ponovitev). Največ (135) je bilo vzponov I-III težavnostne stopnje, najvišje stopnje jih je bilo 27, preplezali pa so tudi prvenstveno smer in novo varianto. Med ponovitvami velja omeniti tri prve ženske (Marička Škrlep): Perčičev steber in Hunikina smer v Vežici ter Direktna v Skuti. Plezali so tudi v Franciji in na Kavkazu, trije njihovi tovariši pa so trenutno v Himalaji. In še podatki o članstvu: AO Kamnik 28, AS Domžale 9 in AS Mengeš 7 aktivnih.

Člani mednarodne odprave Makalu 74
Čeprav je v letošnji mednarodni odpravi na Makalu prvič tudi naš zastopnik, in sicer Matija Maležič (27) iz Ljubljane, ki je pred dvema letoma z Jankom Ažmanom v južni steni dosegel višino okoli 8200 m, vemo o tej, odpravi sorazmerno malo. Vodi jo Fritz Stamberger iz ZDA, ki je po rodu Nemec. Zdravnik je dr. Charles Clark (pravi Američan), menager pa Rodney Corich (27), ki je po starših Srb, čeprav je bil rojen že v ZDA. Za prehrano skrbi Andrzej Ulrich (40), Poljak, ki se je v ZDA preselil po vojni in sedaj vodi restavracijo v Coloradu. Mario Quesada je doma iz Argentine. Jeff Long, najmlajši, toda največji in najresnejši je drugi pravi Amerikanec. Potem je v odpravi še David Jones (26), Anglež, ki živi v Kanadi in Arnold Larcher, Avstrijec in lastnik pekarne ki mu je malo pred odhodom v Himalajo pogorela. Kot piše Maležič, zna bolj malo angleško, zato je nekoliko osamljen, pomaga pa si s citrami, na katere veselo brenka. Razen tega so v alpinističnem delu odprave še trije višinski nosači iz rodu Šerp, sirdar in najke v eni osebi (s poškodovano roko), kuharski pomočnik in dva poštarja. Pokrovitelj celotne organizacije (v Himalaji je še znanstvena skupina) je Milwaukee Public Museum.
O poteku odprave pa žal vsi vemo zelo malo. 1. septembra so odleteli iz Katmanduja v Biratnagar in pred dnevi smo izvedeli, da so Stamberger, Maležič, Larcher in Long dosegli višino okoli 7000 m ter da so vsi optimistično razpoloženi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.