Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.10.2000

Tomaž Jakofčič: Janko Oprešnik okreval

Janko Oprešnik - Zumba (AO Slovenska Bistrica, TERRA) je po skoraj dveletnem premoru zaradi bolezni okreval in plezalsko dobesedno izbruhnil z odlično serijo težkih vzponov. Po začetnem vplezavanju v klasičnih »šesticah« je kmalu začel, kot mu je bilo v navadi, plezati predvsem prvenstvene smeri, največ v stenah nad Logarsko dolino. V Ojstrici je s Tomažem Humarjem preplezal Direktno varianto Črne zavese (VII-, A2-3) ter z Napret Bojanom Sekanto (VI, A0/IV, 150 m (500 m)). V Mrzli gori je z Olgo Zorko preplezal levo od Kačje grape smer A je to (V+, A2-3, 230 m, 6 h), sam pa še Sivi val (VI+/V, 210 m, 3 h). V Krofički je prvenstvene nizal v glavnem sam. Najtežja med štirimi solo vzponi je smer Moštranca (VII-, A0/V, 230 m), levo od Frančkovih plati, ki jo je preplezal isti dan kot Herletovo, Levo in Zmaja v Ojstrici. Skupaj z Blažem Navršnikom sta preplezala še Vražjo podobico (VI+, A0, 180 m, 5 h).
Najtežji vzpon v sezoni pa je opravil v S steni Zahodne Cine, kjer je preplezal težko prevenstveno smer Denga (VII-, A3+/ V+, A1, 500 m, 25 h). Začel je levo od klasične smeri Cassin-Ratti, jo presekal v veliki prečnici in nadaljeval v ravni liniji do Raza Cortinskih veveric, katerega je dosegel 100 m pod vrhom. Bivakiral je ob stiku s Cassinom ter na vrhu Zahodne Cine. Ob vseh teh podatkih morda lahko ugotovimo le, da se je Zumba kar dobro pozdravil.

T.J.

Val di Mello
Zoran Radetič (AO Matica) se tudi letos ni izneveril tradiciji in obiskal dolino Val di Mello. V dolini, ki slovi po svojih gladkih granitnih ploščah je v najvišji steni na tem področju z Jankom Piršičem preplezal zahtevno smer. Smer Melat v vzhodni steni Mt. Qualida je dolga 700 m in ocenjena s VIII-/VII+, A2. Istočasno sta Marko Šturm in Tomaž Cinjekle (AO Nova Gorica) preplezala smer Magic Line (7+, A1, 700 m), po kateri so vsi tudi sestopili. V Mellu in okolici sta plezala tudi Slavica in Peter Podgornik. V Placche di Giardino sta preplezala štiri smeri do VII-, dolge do štiri raztežaje, v Dimore degli Dei pa kombinacijo Kundalini in Chocise (VII, 6 R). V Val di Zocca, ki je štiri ure hoda oddaljena iz Mella sta v Punta Rasica preplezala Lady D (6b, 400 m) v Rombu di Zocca pa Gelato di Bonacossa (6b, 190 m). Pravita da so stene tam čudovite, z dobro skalo, višina izstopov pa je že preko 3000 m. V dolini Arca sta v Monte Casale ponovila tudi Imperio dei sensi (6c+, 400 m).

T.J.

Novi prvenstveni
Suzana in Viktor Relja sta svoji zbirki prvenstvenih dodala še dve novi. Prva se nahaja v JZ steni Planjave nad Sukalnikom, imenuje se Sivo upanje, težave pa so ocenjene s VI-/V, 220 m. Druga smer Popek je težja (VII-, A0/VI, 150 m), poteka pa v zahodni steni Velikega vrha nad Jezerskim. Obe smeri sta popolnoma opremljeni in potekata v odlični skali.

T.J.

Obvestila
V Ospu bo 14.in 15 t.m. tradicionalni tabor v spomin Janeza Jegliča Johana. V soboto ob 19. uri bo v Kulturnem domu Osp predavanje Pavla Kozjeka, sledil pa bo družabni večer.
Alpinistični odsek Kranj pričenja z alpinistično šolo v četrtek, 12. t .m. ob 18. uri. Šola bo v klubskih prostorih PD Kranj na Koroški cesti 27 v Kranju.
Alpinistični odsek Železničar prav tako organizira alpinistično šolo. Uvodno predavanje ob diapozitivih bo 18. t. m. ob 19. uri v prostorih PD Železničar na Trgu OF 3, v sobi 6/1. Vse dodatne informacije pri vodji tečaja Zvonku Požgaju na (031) 302-903
Plezalna šola Andreja Kokalja vabi k vpisu osnovno in srednješolce na treninge v OŠ Valentin Vodnik in ŠKG Šentvid. Začel je tudi s tečaji za vse starosti in rekreacijo (5.10.). Informacije: (01) 283-35-35, (041) 569-530.
V plezališču Retovje na Vrhniki so pred kratkim izginile vponke iz sidrišč na vrhu smeri. Glavni skrbnik plezališča Vik Kovačec, vabi storilce, da naj ob potrebi po vponkah pridejo rajši k njemu ne pa da s tem ogrožajo varnost plezalcev. Morda bo sledila tudi lekcija o etiki ...

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.