Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.11.1987

Delo, Šport: ... J. B. Tribout je v Verdonu splezal prvo smer z oceno 8c

Dosežek je sedaj najtežja smer na svetu v športnem plezanju - Hat trick Beata Kamerlanderja - Le še Afrika brez desete stopnje
KRANJ - Približno leto dni je minilo, odkar je francoski plezalec Jean Baptiste Tribout v ZDA splezal prvo ameriško 5.14, o kateri so pisale vse svetovne alpinistične revije kot o najtežji smeri na svetu. Toda sedaj je taisti plezalec z najnovejšim ekstremnim dosežkom prvenstvo v športnem plezanju vrnil nazaj v Evropo.
To Bolt or not to Be je v ameriškem Smith Rocku ocenil 5.14a, oziroma 8b+ po francoski lestvici (UIAA ocena je X/X+). Les specialistes pa je smer, ki jo je letošnjega avgusta preplezal v francoskem centru športnega plezanja, v Verdonu. Ocenil jo je s čisto 8c (X+) in k temu lahko dodamo pravzaprav le to, da je to najtežja smer (v športnem plezanju) na svetu. Namreč To Bolt v ZDA je Tribout v začetku ocenil 8bc, kar se je kasneje izkazalo, da pri takšnih ocenah (npr. tudi 8ab, 7bc itd.) pomeni, da plezalec dopušča možnost ali 8b ali 8c, zdaj je to 8b+ (podobno 8a+, 7b+ itd.) Les specialistes je visoka 17 metrov in previsna pod kotom 45 stopinj, Tribout pa je zanjo potreboval 15 dni poskusov. Za največje mojstre športnega plezanja je torej Tribout priskrbel še eno poslastico, medtem ko prva prav tako čaka še na drugi grižljaj.
Avstrijec Beat Kamerlander je prav tako v Verdonu opravil pravi hat trick. Ponovil je vse tri smeri, ki nosijo v teh stenah oceno 8b (X). To so Les Braves Gents ne Courent Pas le Rous (to je bila druga ponovitev, prvo ima Mate Le Menestrel, medtem ko jo je prvi splezal prav Tribout), Crime Passionel (druga ponovitev, prvo ima prav tako M. Le Menestrel in prvenstvo ima ravno tako Tribout) ter smer Echographie, ki jo je prvi splezal Bruno Potie, Kamerlander pa kot prvi ponavljalec oceno smeri z 8b popravlja na 8a+. Kamerlander je svoj dosežek komentiral kratko: »Vzel sem si mesec dni časa, dobršno mero motivacije, pred tem pa 3 mesece zimskega treninga.«
V Buouxu so bile opravljene zelo pomembne ponovitve, poleg tega pa tudi dve novi smeri z oceno 8b. Les Mains Sales (8b) je za M. Le Menestrelom kot prvi ponovil Tribout, poleg te smeri je bil prvi ponavljalec tudi v La Rage de Vivre (8b+), ki je delo A. Le Menestrela. Le Minimum je smer, o kateri se je precej govorilo. M. Le Menestrel jo je ocenil 8b+ in zdaj ima že prvo ponovitev. To je uspelo Alainu Ghersenu. Za konec pregleda iz Buouxa pa še obe napovedani smeri z oceno 8b. Prvo (Mouvais Sang) je splezal M. Le Menestrel, drugo (Tabou Zizi) pa Tribout.
V ZRN ima prvo ponovitev tudi že tamkajšnja najtežja smer Gettoblaster, ki ji je Wolfgang Gulich pripisal oceno X+. Michael Schlotter (dokaj neznano ime sicer) pa je po uspešnem vzponu oceno popravil na X/X+. Poleg tega dosežka je vredno omeniti še tri desetke Gullicha (tako kot Gettoblaster so tudi te v severni Frankenjuri). Pri smereh Level 52, Wallstreet in Killer gre pravzaprav za kombinacije že obstoječih smeri. Splezal je med drugim tudi Thriller (X), vendar le z rdečim krogom. Toda blestel ni le doma, Južni Ameriki je priskrbel prvo »desetko«. V stenah okoli Ria je preplezal Southern Comfort in ji dal oceno X-. Tako na smer desete stopnje čaka še Afrika. Prva tovrstna smer je bila splezana v ZDA že leta 1979, ko je Tony Yaniro uspel v Grand Illusion (5.13c, 8a+, X-/X). Štiri leta kasneje je prišla na vrsto Evropa. Jerry Moffat je v Althmutalu ZRN preplezal Face (X-). Še dve leti zatem je Gullich v Avstraliji uspešen v Punks in the Gym (X). Azija je letos dobila takšno smer. Marc Le Menestrel je na Japonskem preplezal Pachinko Game (5.13d, 8b), Štefan Glowacz pa prav tako v isti deželi Ninje (8b).
Če se še malo povrnemo v Francijo, ekstremne smeri niso bile splezane le v Verdonu ali Buouxu. Težke smeri imajo tudi v stenah Cimaia, Simulacre ima oceno 8b (prvi jo je splezal Tribout, ponovil pa Didier Raboutou), enake težave najdemo še v smeri Sortilege (vrstni red plezalcev je obraten od prej omenjenega), zdaj pa je »mali« Raboutou dodal še prvo 8b+, nosi pa ime Coup de Bambou. In da ne bomo govorili le o uspehih plezalcev, Christine Gambert (v Avstraliji je splezala Indio) je v Buouxu opravila prvo žensko ponovitev smeri Reve de Papilon z oceno 8a (X-).
Strnimo vse skupaj v kratek pregled najzahtevnejših smeri športnega plezanja (po ocenah in plezalcih sodeč), takih z oceno 8b (X) in več. V ZDA sta taki dve, Monkey Face (5.13d, oz. 8b, oz. X) in To Bolt (5.14a, oz. 8b+), oz. X/X+), obe v Smith Rocku. Avstralija ima Punks in the Gym (8b ali 8b+). Na Japonskem sta že omenjeni Pachinko Game in Ninja, obe 8b. V Franciji jih je precej več. V Buouxu so Les Mains Sales, La Rose et le Vampire, Mouvais Sang in Tabou Zizi, vse z oceno 8b. Poleg teh pa še dve 8b+, in sicer La Rage de Vivre in Le Minimum. Verdon ima dve 8b, Les Braves ... in Crime Passionel ter seveda najnovejšo Les specialistes (8c, cz. X+). Potem je tu še Cimai s smerema Simulacre in Sortilege (obe 8b) ter eno 8b+ (Coup de Bambou). V Koenisbergu (Švica) je smer Ravage s težavami 8b+. Potem pride na vrsto ZRN. Gettoblaster z oceno X/X+ in še štiri čiste desetke: Kanal in Rucken, Level 52, Wallstreet in Killer. V Italiji imajo tri 8b. Ultimo movimento v Totogi, Hyaeno v Finalu in Kendo v San Nicolu. Morda bi sem sodili še dve,angleški smeri, Whore of Babilon (E8,7a) v Raven Toru in The Crack (E8,7b) v Froggattu, edina smer v Veliki Britaniji z njihovo oceno 7b. Morda pravim zato, ker angleške ocene niso najbolje »prevedene« v druge lestvice, tako da zgoraj omenjena vzpona ne bi prišla v ta izbor smeri. In še nekaj je dovolj zgovorno, vse te smeri so preplezali plezalci iz Evrope.

TOMO ČESEN

Zelo dobro opravljeno, Jerzy!
Šiša Pangma je bil še zadnji osemtisočak za Poljaka Jerzyja Kukuczko

KRANJ - Novica sicer sploh ni več tako sveža, vendar se bo o vzponih Jerzyja Kukuczke na teh 14 osemtisočakov še veliko pisalo in govorilo. Čeprav je bil Reinhold Messner z zbirko najvišjih gora na svetu pred njim, bo tudi poljski alpinist za vedno ostal v analih svetovnega alpinizma. Upam si trditi, da celo še kaj več. Jerzy Kukuczka je bil na desetih vrhovih nad 8000 metri po novih smereh, glede zimskega alpinizma v Himalaji, mu pa sploh ni nihče enak, Messner še posebno ne. Ima štiri zimske uspehe na osemtisočakih, med katerimi je bil na treh kot prvi pozimi.
Messner je bil prvi, ki je splezal vseh 14 osemtisočakov in s tem premagal prvo oviro, toda Kukuczka je lestvico dvignil zelo visoko. Zbiranje osemtisočakov po normalnih smereh, to bo zdaj po Kukuczki kvečjemu korak nazaj. Njegov zadnji vrh, Šiša Pangma (8046 m) je bil osvojen 18. septembra. Nanj je Kukuczka priplezal po še deviškem zahodnem grebenu, skupaj z Arturjem Hajzerjem, ki je bil z njim tudi na Manasluju in Anapurni. Poleg njiju je vrh doseglo še pet članov odprave, ki so plezali normalno smer in pri tem uporabili tri višinske tabore. Med temi petimi sta bili tudi dve ženski: Elsa Avila, ki je s tem postavila višinski ženski rekord za Latinsko Ameriko in Poljakinja Wanda Rutkiewicz, ki je tako postala prva ženska s štirimi osemtisočaki. Za Kukuczko to ni bil le njegov vrh v sezoni 8000, temveč je z vrha tudi smučal.
V tem času so Šiša Pangmo oblegale tudi druge odprave. 19. septembra sta prišla na vrh še angleški in ameriški alpinist, ki sta preplezala novo smer v centralnem ozebniku severne stene.

TOMO ČESEN

Rekordna vzdržljivost
MADRID - Jose Luis Gallego je, kakor kaže, postavil nov »rekord« v vzdržljivosti. Njegov poskus prvenstvenega vzpona po razu v V steni Centralnega stolpa v skupini Trango (Patagonija, Čile) je namreč trajal od 26. oktobra 1986 do 20. marca 1987. Po okoli 40 bivakih pa je uspel preplezati komaj tretjino zamišljene smeri. Samo na začetku sta mu pomagala brat Carlos ter Katalonec Antonio Garcia Picaso. Seveda bom letos spet poskusil - zatrjuje Gallego, imam že skoraj vse pripravljeno. To, da trajajo vzponi v Patagoniji zelo dolgo, sem vedel že od vsega začetka.

Ravhekar je prvi ponovil Preobrazbo
Smer ima oceno IX+ - Še nekaj kvalitetnih vzponov v stenah Črnega kala

KRANJ - Potem ko je Srečo Rehberger letos maja uspešno preplezal Preobrazbo v Mišji peči na Primorskem (znana tudi kot Mali Osp), ji je dal oceno IX+ in dejal, da je zelo zahtevna smer, dolga približno 25 metrov in zelo previsna ter prav zaradi tega vzdržljivostni problem.
Matjaž Ravhekar (AO Jesenice) je poskušal prve dni novembra. Najprej v soboto enkrat z varovanjem od zgoraj, nato pa na isti način še v nedeljo.
V torek, 3. t. m., je začel kar od spodaj in smer splezal. Kljub veliki previsnosti se da na dveh mestih malce počivati, spodaj nad prvo streho in zgoraj pod zadnjim težjim mestom.
Več zelo težkih smeri pa je bilo ponovljenih v stenah Črnega kala, ki so v teh mrzlih dneh najprimernejše za plezanje. Slabetova smer Pas de deux je doživela prvi dve ponovitvi. Preplezala sta jo Vili Guček (AO Trbovlje) in Marko Lukič (AO TAM). Dobro leto stara smer je imela ob prvem vzponu oceno IX+, Lukič pa predlaga primernejšo oceno IX-/IX.
Igor Jamnikar (AO Matica) je zelo hitro uspel v Pingvinu. Z rdečo piko ga je preplezal že v drugem poizkusu in zdel se mu je dokaj »preprost«. Morda je tudi zato predlagal oceno VIII+ (sicer je bil Pingvin IX-).
V Mandarini so bili uspešni trikrat. 25. oktobra jo je splezal Jamnikar, zadnjega oktobra pa najprej Miha Kuhar, za njim pa še Tomo Česen (oba AO Kranj). Mandarina (mimogrede, visoka je točno 13 metrov) ima oceno VIII+, toda glede na primerjavo z drugimi smermi bi bila primernejša VIII+/IX-.
Previsna tanka poč zadaj za Stolpom nosi ime Zidarska poč in jo je prvi preplezal Rehberger. Prvi dve ponovitvi sta bili opravljeni 4. t. m. Najprej Tomo Česen, takoj za njim pa še Miha Kuhar (oba v prvem poskusu). Ocena VIII, višina 17 metrov, 6 svedrovcev, zelo lepa smer.

TOMO ČESEN

V Bolgariji so tekmovanja plezalcev vse bolj priljubljena
ZAGREB - V Vračanskih skalah, enem največjih plezalskih središč Bolgarije (nekateri jih imenujejo kar Verdon vzhodne Evrope), 130 km severno od Sofije, je bilo mednarodno tekmovanje v športnem plezanju. Ob domačih plezalcih sta se ga udeležili reprezentanci NDR in Romunije, od naših pa le Boris Čujič iz zagrebškega Velebita. Angleži in Avstrijci, ki so se tudi prijavili, sploh niso pripotovali.
Prvi dan je bilo tekmovanje v hitrem plezanju na steni visoki okoli 80 m, ocene do VI+. Med 14 tekmovalci je zmagal romunski specialist Konstantin Nimat s časom 4,5 minute, med plezalkami pa Elena Unčesku, prav tako Romunka. Čujič je bil deveti (7 minut), kar pa pravzaprav ni niti tako slabo, saj pri nas hitrostnega plezanja nihče posebej ne trenira.
Naslednji dan je bil preskus v težkem plezanju. Zmagal je Gerd Hofer iz NDR, med plezalkami pa je bila spet najboljša Unčesku. Čujič je nekoliko odpovedal, kot sam priznava, bil je šele osmi. Organizatorji pa tega dela tekmovanja (še) niso pripravili najbolje. Pred tekmovanjem namreč nihče ni v celoti preplezal izbranih smeri. Niso poznali pravih težav, predvsem pa so bile smeri preveč krušljive, oznake so bile ponekod ponesrečeno postavljene itd. »Bil sem resnično presenečen nad kvaliteto plezanja v Bolgariji«, je povedal Čujič. Seveda pa moramo vedeti, da je precej njihovih športnikov skoraj pravih profesionalcev. Ob tem imajo tudi že smeri do IX stopnje, nekatere so morda celo težje, ocene pa so potrdili tudi taki specialisti kot Berndt Arnold, legenda vzhodno-nemškega plezanja. Le z opremo imajo precej težav. Ne le s plezalniki, zato so nekatere smeri tudi preveč nevarne (premalo varovalnih klinov). Ker stikov s plezalci zahodne Evrope nimajo veliko, se z njihovo tehniko seznanjajo iz video kaset. Izkoristijo pa vsako možnost za izpopolnjevanje; udeležili se bodo dvoranskega prvenstva v Grenoblu, radi bi spoznali naše najboljše. Morda tudi ne bo odveč ugotovitev, da so pri organiziranju aktivno sodelovali tudi številni najboljši alpinisti, himalajci. Vsi so se trudil], da bi tekmovanje kar najbolj uspelo.
In kako je pri nas? Tisti, ki so že kdaj pripravljali kaj podobnega, vedo povedati, da so na koncu ostali celo brez prave podpore iz lastnih vrst.

FRANCI SAVENC

 

Vse več umetnih sten
BERN - Po svetu je vse več umetnih »sten«, točneje plezališč. Največ jih seveda grade po večjih mestih kot sestavni del športnih kompleksov. Večinoma so namenjene rekreaciji ter treningom, pri nekaterih pa se že zaznava (celo prednjači) tudi misel na tekmovanja. Kot to zatrjujejo arhitekti, so vse to upoštevali tudi pri gradnji najnovejšega takega objekta v bernskem mestnem parku. Stroškov je bilo za 60.000 frankov.

Nov ekstremen spust s surfom
V Franciji se dogaja vse mogoče. Maja letos je Denis Bertrand izvedel vratolomni spust s surfom po Gervasutijevem ozebniku v Mont Blanc du Taculu. Nekaj pa je potrebno zapisati tudi o načrtih Bruna Gouvyja, ki se je s surfom spustil prek treh problemov Alp. Eiger je tako ukanil po zahodni strani, Matterhom po vzhodni in Jorasse po južni strani. Za zimo načrtuje, da bi ga helikopter dvignil na višino 5000 metrov. Z normalnim padalom bi odskočil in pristal na vrhu Malega Druja! Kdor je že bil na tej špici, že ve, kako malo prostora je tam. Bruno se bo potem po vrvi spustil do Niše, strmega snežišča (ali pa ledišča, odvisno od razmer) v severni steni. Sledil bo spust s surfom. Ker pa se snežišče neha v gladkih granitnih stenah severne stene in je do dna še dobrih 500 metrov zraka, bo uporabil jadralno padalo. Ko bo na tleh, bo s surfom prismučal naravnost v Chamonix, kjer ob njegovih načrtih že zdaj zmajujejo z glavo.

AR v prosti prodaji
Uredništvo Alpinističnih razgledov sporoča, da je v prosti prodaji 25. številka glasila. Zaradi tradicionalnega pomanjkanja Alpinističnih razgledov v preteklosti so povečali naklado, tako da je sedaj število naročnikov neomejeno. Zato vabijo vse, da jim na PZS s pripisom za AR pošljejo svoja naročila.
Ob tej priložnosti uredništvo vnovič opozarja, da AR ne bodo dobili vsi tisti, ki niso poravnali dolgov za nazaj, prav tako pa tudi tisti, ki ne bodo plačali naročnine za drugo polletje.
Pred izidom je posebna številka, plezalski vodnik za področje Treh Cin. Vsi, ki bodo plačali naročnino AR, ga lahko dvignejo vsak ponedeljek, od 16. t. m. dalje od 17. do 18. ure na PZS. Ker obvestila o vplačilih prihajajo zelo neredno, je najbolje, da ima vsakdo s seboj potrjen odrezek položnice. Seveda bo vodnik tudi v prosti prodaji.

Alpinistična šola AO Matica
V četrtek, 12. t. m., ob 18.30 bodo z letošnjo alpinistično šolo začeli tudi v AO Matica iz Ljubljane. Vabijo vse ljubitelje alpinizma. Šolo, ki bo v društvenih prostorih na Trdinovi 8/1, bosta vodila Tone Sazonov in Gorazd Zrimšek.

Paklenica
Benjamin Ravnik je z Andrejem Babičem pleza) Albatrosa, Klin (na najtežjem mestu je prečil v Šubaro in potem ponovno nazaj v originalno smer). S Slavkom Klinarjem (AO Gorje, drugi AO Jesenice) pa je plezal Primorsko varianto in Forma Vivo (vse prosto).
Dare Juhant (AO Litija) in Robi Držan (AO Litostroj) sta prvega dne tega meseca ponovila Cvrčev steber, naslednji dan pa brez lestvic še Raz Klina.

Dve novi v Piz Badile
Že nekaj časa ni bilo posebnih novic o prvenstvenih smereh v steni Piz Badile. Že predlansko jesen so brata Tarcisio ter Ottavio Fazzini in Livio Gianola v SZ steni preplezali Ringo Starr, ki sledi ogromni zajedi. 600 metrov visoko smer so ocenili V - VI.
5. avgusta letos pa so isti plezalci potegnili še eno novo, zelo zahtevno smer. Poteka direktno po slavnem Pilastro a Goccia in je visoka 450 metrov. Svedrovce so uporabljali le na varovališčih, sicer pa je ocena njihovega vzpona VII-, A3. In še ime: Jumar Iscariota.

Ocene smeri na Rock Master popravljene
Ocene vseh štirih smeri na zadnjem tekmovanju v športnem plezanju Rock Master 87 v Arcu so bile, kot je bilo slutiti, previsoke. Za ženske naj bi bila smer, ki so jo plezale na pogled, ocenjena 7b+, druga, za katero so imele čas za študiranje, pa 8a. Zdaj so ocene popravljene na 7a za prvo in 7c za drugo smer.
Podobno je bilo pri moških. Za prvo smer so prireditelji sporočili oceno
8a, za drugo pa celo 8b. Vendar pa je realna ocena za smer, ki so jo plezali na pogled, 7c+. Druga pa je dosegla težave 8a+.

Zahtevna smer v Trango Towerju
Švicarsko - francoska odprava ni plezala v stolpu brez imena v skupini Trango Towers, temveč je naredila novo smer v velikem Trango Towerju. Patrick Delale, Michel Fauquet, Michel Piola in Stephane Schaffter so v juniju letošnjega leta preplezali zelo zahtevno smer. Višina 1100 metrov je zahtevala 25 raztežajev plezanja in prav nikjer ni bilo lažje od VI+, veliko pa je bilo tudi tehničnega plezanja. Svoj vzpon so ocenili 6c/A4 (6c je okoli VII+, VIII-). Bežen pogled na skico smeri že veliko pove. Šest nihajnih prečnic, štirje raztežaji z oceno A4, prav toliko z oceno A3. Težave 6c pa imajo trije raztežaji.

Darilo za naše poti
LJUBLJANA - Načelnik Komisije za pota pri Planinski zvezi Slovenije Franci Vesel je povedal, da je Edward B. Garvey iz ZDA komisiji podaril 210 dolarjev. V znak priznanja za urejenost naših planinskih poti, pa tudi vzpodbudo za nadaljnje delo.

Množičnost ob obletnici
MOSKVA - 155 udeležencev zveznega alpinističnega tabora kluba Torpedo je uspešno končalo množični pristop na Kazbek, mogočni, 5047 m visoki kavkaški vrh. Večina jih je bila iz Severne Osetije, pridružili pa so se jim tudi pripadniki vseh sovjetskih republik, saj so vzpon pripravili v počastitev 70-letnice oktobrske revolucije.

Razglednice, ki pripovedujejo
LJUBLJANA - Dušica Kunaver je že lansko leto pripravila komplet osmih razglednic z ljudskimi pripovedkami in ilustracijami Franceta Kunaverja. Še posebej lepo so bile sprejete v turističnih krajih, iz katerih so pripovedke. Bile so odlična dopolnitev njihove ponudbe.
Sedaj je izšla nova serija (11) razglednic, ki jo je izdala in založila Turistična zveza Slovenije. Poimenovali so jih pravljične, z besedo (Dušica Kunaver) in podobo (France Kunaver) pa predstavljajo slovensko ljudsko izročilo in to na nov, izviren način. Ob tem pa bo prihodnje leto izšla še knjiga. Sto pravljic in prav toliko risb bo zajelo Slovenijo od Krasa do Prekmurja, vsa slovenska bajeslovna bitja, od vil in škratov do Pehte babe in zmajev.
Razglednice »Slovenija v ljudski pripovedki« se že dobe v turistično informativnem centru v Ljubljani po 100 din. So malo večje (daljše) kot običajne, tonirane od modre do rumene barve, s tekstom v štirih jezikih, ob slovenskem še v nemškem in italijanskem ter angleškem.

FRANCI SAVENC

Bliskoviti vzpon na Nanga Parbat
ISLAMABAD - Francoski alpinist Benoit Chamoux se je prek Diamirja povzpel na Nanga Parbat (8125 m) v vsega 23 urah. Z vzponom je začel 4. julija ob 20.30 po Kinshoferjevi smeri. Naslednji dan ob 19.30 je bil že na vrhu. To je bil prvi »bliskoviti vzpon« (lightning ascent) na Nanga Parbat, sicer pa Benoitov peti osemtisočak; za Gašerbrumoma (I in II), Broad Peakom in K2 (lani v 22 urah in pol). Njegov pogled je sedaj uprt v J steno Anapurne.

Planinski ples PD Slovenijales
LJUBLJANA - V festivalni dvorani bo 18. t. m. ob 19. uri tradicionalni planinski ples, ki ga prireja PD Slovenijales. Prodaja vstopnic je v športnem salonu Slovenijales in v prostorih PZS.

  09.11.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.