Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.02.1977

Delo, Šport: ... Danes poteče rok

Danes se izteka rok za prijavo vseh, ki bi želeli postati kandidati za doslej največjo našo alpinistično odpravo »Everest 79« že v prvem roku. Toda kaže, da so ali pogoji razpisa tako zapletem ali pa se naši alpinisti težko odločajo za dve leti vnaprej. Do včeraj je bilo namreč prijav komaj za polovico selekcije, s katero je komisija za odprave v tuja gorstva računala med pripravami! Precej prijav pa pričakujejo še danes.

Iz zapisnika KOTG
Komisija za odprave v tuja gorstva PZS, ki je zasedala pretekli teden, je pregledala stanje priprav na letošnje tri akcije: Ande, Karakorum in Hindukuš. Obenem so proučili tudi dosedanje stike z našo ambasado v Novi Zelandiji ter obširen material, ki ga je le-ta posredovala z željo, da tudi na to oddaljeno področje pridejo naši kvalitetni plezalci. Novozelandske Alpe so vsestransko izredno zahtevne (nizke temperature, silni viharji, kombinirane ture), zato ni čudno, da iz njih izhajajo številni odlični alpinisti (npr. Hilary ...). Tej želji bi lahko priključili še idejo o odpravi na Antarktiko. KOTG PZS bo oba predloga natančno proučila in upamo lahko, da bodo kmalu dozoreli pogoji za organizacijo manjše (4-5 udeležencev) odprave izbranih alpinistov tudi na ti dve področji.

AS v Bohinjski Bistrici
Člani alpinistične sekcije Bohinj so lani opravili 125 vzponov in 4 turne smuke. Med zimskimi velja omeniti dve prvenstveni turi: bohinjsko prečenje in smer Arh-Budkovič v V. Tičarici, poleti pa so prav tako opravili dva prvenstvena vzpona (Direktna na Ceklinovo in Desna zajeda v Šitah). Med pomembnejšimi prvimi ponovitvami pa so: prve zimske centralne smeri v Vršacu, peta ponovitev Ancljevega stebra v Stenarju, Helba v Triglavu in prva ponovitev polic Lepega špičja. Tudi v letošnji sezoni niso mirovali. Prečili so greben od Šije prek Vogla do Škrbine, Lojze Budkovič in Franci Arh pa sta 5. t. m preplezala tudi novo smer v Uketu (masiv Pršivca): 600 m, 4 dolžine IV, zgoraj I-III, 6 ur. AS vodi v novi sezoni Andrej Žmitek.

Južna stena Dhaulagirija
Reinhold Messner pravi, da pripravlja nov podvig. S svojim tovarišem iz Hieden Peaka Petrom Habelerjem, Nemcem Ottom Wiedemannom in Američanom Michaelom Covingtonom (ter ekipo nemške TV) pripravlja naskok na 4000 m visoko južno steno Dhaulagirija (do kote 8167). Pravijo, da je ena najbolj strah vzbujajočih v Himalaji. Ekspedicija bo trajala dva meseca.

Dve ponovitvi
Slabo vreme je bilo krivo, da so konec januarja odšli člani AO Ravne in AS v Prevalje, namesto v Savinjske Alpe pod Raduho. Večkrat so preplezali Vetrne police, opravili nekaj pristopov, pa tudi dva težka zimska vzpona. Stanko Mihev in Prane Pušnik (oba AO Ravne) sta prvič pozimi preplezala »steber« Velike Raduhe, naveza Rok Kolar (AS Prevalje) - Andrej Špiler (AO Ravne) pa je preplezala smer »Desno od plat« v Veliki Raduhi (VI), kar je verjetno tudi prva zimska ponovitev.

Zimski tečaj na Vršiču
Komisija za alpinizem PZS se je na zadnji seji odločila, da organizira odpovedani zimski začetniški tečaj na Vršiču od 27. t. m. do 6. marca (začetek v nedeljo ob 18. uri). Vodja bo Zvone Korenčan tehnični pa Janko Jerman, sicer pa ostanejo vsi pogoji nespremenjeni. Zaradi točnejše evidence pa se morajo vsi (tudi tisti, ki so se prijavili v prvem roku) kandidati prijaviti najkasneje do 21. t. m Prijave morajo vsebovati priimek in ime ter naslov tečajnika, leto rojstva, PD in AO, število do sedaj opravljenih vzponov ter izjavo (podpis predsednika PD), da je kandidat zavarovan.

Potrebna bo nova KA
Komisija za alpinizem PZS se je na svoji zadnji seji tudi odločila, da konec marca organizira zbor načelnikov, ki bo posvečen predvsem izboru nove komisije, saj stari poteče mandat, skupščina PZS pa bo že aprila meseca.

Na Kamniškem sedlu
Že v četrtek se je začela »invazija« alpinistov na Kamniško sedlo. Vse do nedelje (ko je začelo snežiti in je večina pobegnila v dolino) je bila najbolj oblegana Šija. V soboto ponočni so Berčič, Golobova in Pollak v luninem svitu prišli na Brano skozi Bosovo grapo. Naveza, ki je poskušala prečiti Zeleniške špice, pa je morala odnehati zaradi globokega snega.

Lavinska preventiva
Podkomisija GRS za plazove pri PZS bo od 16. do 28. marca organizirala tečaj za lavinske pse - začetnike. Od 18. do 20. marca bo preizkušnja že šolanih psov, od 18. do 20. marca pa bo tudi tečaj za minerje snežnih plazov. Vsi tečaji bodo v vojašnici na Rudnem polju in se bodo med seboj prepletali.

Zagrebčani na Vršiču
Zimski tabor hrvatskih alpinistov se je zaradi različnih okolnosti spremenil v plezalno turo četverice (Burič-Draganič, Licitar-Houška) v zahodni steni Prisojnika. 24. januarja so vstopili po grebenu do vstopa v smer 462 in nadaljevali po grapi ter (levem) kaminu do točke, ko se smer 474 lomi navzdol (300 m). Nadaljevali so skozi škrbino med Veliko in Malo Goličico ter navzdol proti Krnici. Toda te niso dosegli, ker jih je ustavil skalnat skok. Morali so bivakirati in se naslednji dan vrniti v dolino po smeri 460 a.

V Zdolški škrbini
S precejšnjo zamudo smo izvedeli, da sta člana AO Kranj Matej Kranjc in Dušan Moštrokol 25. decembra lani v osmih urah ponovila Fuchsovo smer. Vstopila sta po Kranjski poči.

Nun Peak
Štirinajstčlanska češkoslovaška odprava pod vodstvom Františka Čajke, je opravila prvenstveni vzpon prek SZ grebena Nun Peaka (7135 m) v Indijskem Kašmiru. Bazo so imeli na višini 5000 m, tabor I na 5350 m, II na 6000 m in III na 6800 metrov. 27. oktobra sta prišla na vrh dva, dan kasneje pa še pet udeležencev. SV greben je bil preplezan že trikrat, SZ pa so pred češkoslovaškimi alpinist poskušali (1975) Japonci in lani spomladi Indijci.

185 lavinskih psov
V Avstriji registrirajo na leto povprečno 4000 plazov, in če upoštevamo še velik obisk gora, ni čudno, da so se že zelo zgodaj lotili vseh možnih preventivnih ukrepov (Radio Celovec oddaja vsak petek ob 13.05 ob 20.05 obvestila o nevarnostih plazov, ki jih pripravlja LWD koroške deželne vlade, po potrebi pa tudi ob drugih dnevih ...). Zanimiv je posebno podatek, da imajo kar 185 izvežbanih lavinskih psov za iskanje zasutih pod snegom.

  10.02.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.