Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.02.1997

Delo, Šport: ... Zimska ponovitev Britanske smeri v Grandes Jorasses

V treh dneh sta jo opravila Igor Kopše in Andrej Markovič - Nesreča v zgornjem delu

V PRVEM RAZTEŽAJU - Igor Kopše na začetku težav v Britanski smeri. (Foto:Andrej Markovič)

Severne stene Grandes Jorasses (4208 m) nad Chamonixom se iz tridesetih let drži sloves enega zadnjih treh alpinističnih problemov v Alpah. Britanska smer (ED+, 1200 m), ki sta jo prva preplezala Angleža Colton in MacIntyre, sodi med moderne klasike in ima že kar nekaj slovenskih ponovitev.
Prvo slovensko ponovitev sta opravila Janez Skok in Zvone Drobnič, kasneje sta jo solirala Tomo Česen in Slavc Svetičič, pozimi pa sta jo pred tremi leti splezala Matic Jošt in Peter Mežnar. Med 25. in 27. januarjem letos pa sta jo preplezala tudi mlada alpinista Igor Kopše (AK Vertikala) in Andrej Markovič (AO Novo Mesto).
V stabilnem vremenu sta 23. januarja odšla iz Chamonixa. Po napornem dostopu do bivaka Lechaux sta si vzela dan počitka, si dobro ogledala steno in se odločila za Britansko smer. Vstopila sta 25. januarja. Ker sta računala, da bosta smer preplezala v enem dnevu, s seboj nista vzela spalnih vreč, le nekaj malega hrane, kuhalnik in bivak vrečo. Eno uro za njima je vstopila še nemško-francoska naveza in po celodnevnem plezanju so vsi štirje bivakirali na tretjem ledišču.
V zgornjem delu so se razmere močno poslabšale, saj se je izkazalo, da skale niso prekrite z ledom, ampak so le poprhane s snegom. Drugi dan so le počasi napredovali, potem pa se je pozno popoldne zgodila nesreča, saj je Nemec Robert Steiner v petem raztežaju zaradi zlomljenega cepina padel 40 metrov. Med padcem je zadel Markoviča v koleno, sam pa si je zdrobil koleno ter gleženj in si zlomil zapestje. Po nesreči so spustili dve signalni raketi, ki jih ni nihče opazil, potem pa pripravili prostor za bivak.
Tretje jutro so jih zagrnile megle, zato so se odločili, da pustijo Steinerja v steni, izplezajo in pokličejo pomoč. Pet raztežajev do roba so plezali cel dan in ob petih popoldne stopili na rob stene. Vreme se je popravilo, Francoz pa je poznal sestop, zato so se takoj začeli spuščati. Po dvanajstih urah so močno dehidrirani in izčrpani prišli v Courmayer, alarmirali reševalce v Chamonixu in ob dveh popoldne je helikopter rešil še polomljenega Nemca.
Po nekaj dneh počitka sta se Kopše in Markovič z avtoštopom vrnila domov. Po uspešnem vzponu se zahvaljujeta sponzorjem Avtoprevozništvu Branko Matjaš, Mestni občini in PD Novo Mesto, Reklam studiju in seveda staršem.

MIHA PETERNEL

V Pakistanu 56 odprav
Pakistanske gore niso tako obiskane kot nepalske in tudi aktivnost je pravzaprav le poletna (znanih je le nekaj zimskih odprav, lani le poljska na Nanga Parbat), obdobja za katere odprave dobe dovoljenja (za poldrugi mesec) pa so raztegnjena od maja do septembra. Za lansko leto so doslej objavili le pregled odprav s številom udeležencev in žrtev, še vedno pa niso znane vse smeri, ki so se jih lotevali oz. dosežki. Bilo je 56 odprav s 409 udeleženci in kar 12 (in še dva nosača) jih je umrlo. Trije Korejci in en nosač so umrli na Broad Peaku, troje Novozelandcev na Dostagil Saru, dva Japonca na Ultar II, dva Romuna na Nanga Parbatu, Italijan na K2 in Španec na Gašerbrumu, en nosač pa je umrl še na Gašerbrumu (z avstrijsko odpravo).
Največ odprav je bilo seveda v Karakorumsko Himalajo, v Hindukuš le štiri, od tega tri na najvišji vrh Tirič Mir. Največ so jih tudi lani organizirali Japonci, kar 13, Italijani 7, Američani 6, po pet Španci, Angleži in Korejci... vsega 14 držav. Na drugi najvišji vrh sveta se je namenilo šest odprav, na ostale osemtisočake pa še 20, največ na oba Gašerbruma in Broad Peak. In morda še ena zanimivost: le štiri odprave so se 'zadovoljile' s šesttisočaki: Japonci in Korejci s skupino Trango, Italijani so bili na Lila Peaku (6614 m), britanska odprava pa je menda le deloma uspela na Makrong Chhishu (6607 m).

FRANCI SAVENC

Fotografije religioznih objektov
V knjižnici Prežihov Voranc (Ljubljana - Vič) bo danes, 10. 2. ob 18. uri odprtje razstave fotografij religioznih objektov na Slovenski planinski poti. Avtor Ciril Velkovrh vljudno vabi na razstavo!

M. P.

Smučarski rally na Jezerskem
V soboto 1. februarja so AO, GRS in ŠD Jezersko organizirali drugi turno smučarski rally Jezersko '97. V lepem sončnem vremenu se je tekmovanja udeležilo kar 37 dvočlanskih ekip, ki so morale najprej prehoditi in presmučati 15 kilometrov dolgo progo, na koncu pa sta jih čakali še hitrostni preizkušnji (šprint in veleslalom), ki sta bili odločilni za končno uvrstitev. Najuspešnejši so bili Jezerjani, ki se udeležujejo tudi podobnih tekmovanj v tujini. V primerjavi z lanskim letom se je število udeležencev letos več kot podvojilo, kar kaže, da je pri nas kar nekaj turnih smučarjev, ki se navdušujejo nad rally-ji.
Rezultati, skupno: 1. Jezersko VI (Luka in Drejc Karničar), 2. Jezersko VII (Davo in Tone Karničar), 3. Jezersko V (Zadnikar Franc, Žagar Brane); Mešane ekipe: 1. Jezersko II (Irma in Milan Šenk); Ženske: 1. AO Kranj (Boncelj Meta, Hafner Alenka).

M. P.

Kristusova zadnja večerja
Zaledeneli slap v Tamarju, ki je bil prvič preplezan šele to zimo in sta mu prva plezalca Andrej Markovič in Matej Meglič dala ime Kristusova zadnja večerja, ima že kar nekaj ponovitev. O prvi, ki sta jo opravila Janez Jeglič in Jasna Pečjak, smo že poročali, drugo pa je opravil Aljaž Anderle. Tudi on je potrdil oceno prvih plezalcev (6+). Slap je preplezal varovan od spodaj. Ker soplezalec drugega, najtežjega raztežaja ni preplezal, se je z vrha spustil po vrvi.
Tretjo ponovitev sta 2. 2. opravila Matevž Gradišek in Miklavž Eiselt. Gradišek, ki je najtežji raztezaj plezal kot prvi, meni da bi oceno lahko znižali na 6.

M. P.

Kozorogova smer
Matej Meglič (AO Tržič) je 1. februarja sam preplezal Kozorogovo smer (V, Al, 80-90°, 250 m) v Begunjščici. V smeri je bilo zelo malo snega, tako da so bili vsi skoki kopni.

M. P.

Slapovi v Trenti
Naveze Tomaž Krajnik - Jernej Zavrtanik, Peter Štefančič - Zlatko Koren in Peter Štefančič - Simon Markočič (vsi AO Nova Gorica) so preplezale slap v Zadnji Trenti z oceno 4+, ki stoji med Zapotoškim im Malim Zapotoškim slapom in v vodniku po naših slapovih ni opisan. Povedali so še, da so bili minuli teden slapovi v Trenti in Koritnici, ki stojijo v senčnih pobočjih, dobro zamrznjeni.

M. P.

Grape nad Trento
Dva vrhova v naših gorah nosita ime Goličica. Eden stoji v masivu Prisojnika, drugi pa v grebenu, ki se spušča z Razorja v Trento. V pobočjih slednjega so sredi januarja Iztok Ipavec, Peter Štefančič, Simon Markočič in Jernej Lipož opravili 1. ponovitev Skrite grape (III-/3+, 300 m), Ipavec in Štefančič pa sta še isti dan preplezala še Smer treh mušketirjev (III+/4+, prav tako 1. ponovitev).
Štefančič in Markočič sta 25. 1. pregazila prvenstveno grapo v prednji glavi Kanceljnov in jo imenovala Grapica (II/3,200 m). M. R.

Kalška gora
Domen Komac in Primož Kunaver sta 1. februarja v dobrih razmerah plezala v severni steni Kalške gore. Desno od zavarovane poti sta preplezala 150 metrov visoko smer (55-80°), za katero mislita, da je mogoče celo prvenstvena. Če je temu res tako, predlagata ime Čokolada.

M. P.

Solo vzponi v Ospu
Andrej Markovič je v Ospu soliral Tržaško (VI+, A2, 4 h) in Internacionalno (VII+, na najtežjem mestu pa se je trikrat potegnil za klin, 3 h). V obeh smereh se je varoval s popkovino. Vmes je enkrat sestopil po Medotu. Skupaj z Davidom Pehnecem sta prosto ponovila Steber spominov (VIII. 3 h).

M. P.

Marioneta
Primož Grilc je z rdečo piko preplezal Marioneto (8b/b+) v Mišji peči. Smer, v kateri je na ključnem mestu potrebno narediti zelo dolg gib, je prvič poskusil preplezati maja lani.

M. P.

Antarktika
Že pred nekaj meseci smo pisali o kopici velikih skalnih sten, ki se dvigujejo v ledenih prostranstvih Antarktike. Ta konec sveta pa ni samo zakladnica »big wall-ov«, temveč je tam tudi veliko možnosti za ledno plezanje na zelo nizki nadmorski višini. Antarktični polotok (Antarctic peninsula) je po besedah nekaterih ameriških plezalcev pravi raj za dolge ledne smeri (tudi čez 1000 metrov), v katere je moč vstopiti z morske gladine. Ker so vzponi na Antarktiki zaradi zapletene logistike izredno dragi, so si za te »morske« smeri nekateri omislili drugačne in tudi bolj logične načine dostopa - z jadrnico. S takšnim prevoznim sredstvom (verjetno cenejše od letala, zagotovo pa bolj razburljivo) so se iz Južne Amerike pripeljali štirje Američani in preplezali najdaljšo smer (1200 m) v tistem koncu, z naklonino do 80 stopinj. Tudi po mnenju Alexa Lowa, ki je tam snemal film, so to stene prihodnosti za ledno in kombinirano plezanje.

U.G.

Članarina in naročnina
Upravni odbor PZS je sklenil, da ostanejo prispevki iz članarine in naročnina Planinskega vestnika za letos enaki, kot so bili lani. Priporočena letna članarina za A člane je 3000, za B 1000 in C 350, naročnina na PV pa 2500 SIT. Družinski popust (če sta člana oba starša) za vse otroke (C člani) je 50%, starejši od 70 let pa lahko uveljavljajo 40% pri B članarini.

F. S.
 

10.02.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.